početak GRADSKAINFO Учимо једни од других

Учимо једни од других

od nedelja
644 pregleda

Пројекат „Најбољи најбољима“
Основна школа „Нада Матић“ у Ужицу је 2012. године већ реализовала пројекат Најбољи најбољима који је изазвао велику пажњу и, од стране свих оних који су имали прилику да на било који начин учествују у његовој реализацији, оцењен је као веома успешан, што нас је мотивисало да и ове школске године наставимо са реализацијом.
Чињеница да не постоји довољно квалитетних едукативних и културних садржаја који би омогућили талентованим ученицима да покажу своје знање, подстакла нас је да осмислимо овај пројекат и да се пријавимо на Конкурс за пројекте за омладину града Ужица, у области подршке талентима. Локална самоуправа је препознала значај и вредност овог пројекта и финансијски га је подржала, и ове, као и пре неколико година.
Пројекат је, пре свега, намењен даровитим али и осталим ученицима основне школе и талентованим средњошколцима и студентима, као и оним младим људима који су завршили факултет, а бивши су ученици наше школе. Основна идеја пројекта је да управо ти талентовани и успешни бивши ђаци наше школе презентују свој рад и знање млађима од себе, да их упознају са својим занимањима и побуде код њих интересовање за одређене области науке и уметности.
Овај несвакидашњи Сајам знања одржан је у нашој школи 3. децембра 2016. године. Својим знањем и талентом представили су се бивши ученици наше школе. Матеја Миливојевић, ученик првог разреда природно-математичког смера Гимназије у Ужицу, отпевао је на пoчетку овог дружења песму Боба Дилана Lily of the west. Студенткиња друге године групе за за српску књижевност и језик на Филолошком факултету у Београду Драгана Ћосовић казивала је беседу Матије Бећковића којом је отворен Вуков сабор у Тршићу, 1990. године. Након тога, Јасминка Божић, фармацеут, одржала је ученицима предавање о витаминима. Милица Шуљагић, студенткиња шесте године Медицинског факултета у Београду, одабрала је да прикаже презентацију на тему Учење, а Димитрије Стојменов који је диплому графичког дизајнера стекао на Ликовној академији у Новом Саду представио се презентацијом и предавањем на тему Теорија форме у обликовању карактера. Ово занимљиво и креативно дружење завршено је стиховима песме Ако можеш, Р. Киплинга, које је казивала Драгана Ћосовић.
Верујемо да ће нешто од онога што су ученици видели, чули и сазнали утицати на развој њихове професионалне оријентације, олакшати им избор жељене школе и занимања, али и побудити знатижељу и заинтересовати их за неке области науке или уметности.
Након овог Сајма знања, пројекат ће бити настављен у две фазе које смо назвали Таленат на делу и Учимо једни од других; наши талентовани ученици, заједно са својим наставницима, осмишљаваће и реализовати активности којима ће новостечено знање преносити својим вршњацима у школи.

Д. Илић Мићовић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.