početak GRADSKA Улице задовољавајуће очишћене, стање – редовно

Улице задовољавајуће очишћене, стање – редовно

od nedelja
652 pregleda

čišćenje grada konferencija za štampu

СТАЊЕ ЗА ДВОЈКУ (ЗАДОВОЉАВА)

Градоначелник Ужице Тихомир Петковић и директори јавних предузећа „Дирекција за изградњу“ Никола Максимовић, „Нискоградње“ Снежана Милутиновић, „Биоктоша“ Мирјана Радивојчевић и „Водовода“ Душко Љујић тврде да је град задовољавајуће очишћен.
– Стање је редовно и за ванредну ситуацију нема разлога. Улице у центру града и шире, које одржаве „Нискоградња“, су очишћене. Највећи проблем нам представљају паркирана возила, јер због њих наша возила не могу да прођу. „Дирекција за изргадњу“ је обезбедила гориво за сеоске месне заједнице. На чишћење сеоских путева није било притужби, осим појединачних, док за „Путеве Србије“, који су надлежни за путеве треће категорије било је више примедби – рекао је градоначелник Петковић и додао да су прилази ка градским гробљима очишћени, да је у току празника било 13 сахрана и да није било проблема.
Градоначелник је рекао да је од јуче повећан број механизације на улицама, јер је, поред оне које има „Нискоградња“, ангажована механизација „Водовода“ и „Биоктоша“.
– Од данас почињемо чишћење снега, који је гртачем нанет на тротоаре, и истовара у реку. То ће се прво радити у центру града. Такође ћемо омогућити прилаз контејнерима – додао је Петковић.
Директор „Дирекције за изградњу“ Никола Максимовић је рекао да су по договору радници „Биоктоша“ кренули у чишћење високих зона града и да се очекује убрзо пражњење контејнера, да градски превоз функционише и да су испоштовани сви поласци.
Директорка „Нискоградње“ Снежана Милутиновић је рекла да имају проблема са застарелом механизацијом, иако је ремонтована, која се ових дана доста квари.
– Наша механизација је доста стара и често се квари, а ти кварови се отклањају на лица места – рекла је директорка „Нискоградње“.
Директорка „Биоктоша“ Мирјана Радивојчевић је рекла да 20 људи из тог предузећа непрекидно ради на чишћењу тротоара, али ни да то није довољно, па су ангажовали још 6 људи преко јавних радова. Један део је морао да се пошаље и у Севојно.
– Ни тај број није довољан, а да би било довољно потребно је да дневно на улицама имамо око 60 радника. Наш приоритет је да очистимо тротоаре и направимо стазе на тргу, код Дома здравља, болнице и мостове, око општине и цркве, као и да очистимо аутобуска стајалишта. Сада се кренуло са чишћењем око контејнера, тако да би могли да се исрпазне. Договорили смо се са Комуналном полицијом да подели упозорења власницима паркираних возила да склоне своја возила – рекла је Радивојчевић.

čićšenje grada konferncija za štampu2

Без воде 3.325 домаћинства
Директор ЈКП „Водовод“ Душко Љујић је рекао да је у улици Милоша Божановића дошло до пуцања једне од главних водоводних цеви пречника 350 мм услед мраза и да је без воде остале 3.325 домаћинстава. Вода која је потекла сливала се низ Београдску улицу и улицу Марије Маге Магазиновић, где је у једном делу подигла коцку. Тај део водовода је, према Љујићевим речима, убрзо искључен са мреже.
– Квар је на веома неприступачном терену и зато смо морали да чекамо јутро да би почели са радовима. Процењујемо да би радови могли бити завршени до 18 часова, али због поновног пуњења система очекујемо да се ситуација са водоснабдевањем нормализује за 48 сати – рекао је Љујић и додао да је и Здравствени центар остао без воде, али да су они напунили своје резервоаре тако да ће имате воде за два до три дана.
Никола Максимовић, директор „Дирекције за изградњу“, рекао је да су након што је вода престала да тече улицама, изашле екипе и у року до два сата поправиле оштећени део улице и посули со и ризлу, како се не би ухватио лед на улицама.
Због нестанка воде ангажовано је шест цистерни које ће на свака два сата мењати своју локацију.

Нема помора рибе
С обзиром да се у јавности појавила инфoрмација о помору рибе у Ђетињи, градоначелник Ужица Тихомир Петковић је рекао да према информацијама које има, није било помера.
– Инспекторка за заштиту животне средине је изашла на терен и, колико имам информације, она је обишла део тока од бившег „Фротекса“ до Аде и да је утврдила да има око десетак мањих риба које су угинуле. Ниво воде је стандардан за ово доба године и нема информација о евентуалном загађењу, а Ђетиња је вода треће и четврте категорије. Све те информације указују да нема помора рибе – рекао је Петковић.
Иначе, републичка инспекторка није давала изјаву, јер није добила сагласност од својих надређених из Београда, а није ни тражила да „Завод за јавно здравље“ узме воду на анализу. Једино је ЈКП „Водоводу“ градска власт наложила да узме воду на анализу на местима где се отпадна вода из канализационих цеви улива у Ђетињу. Због недоласка инспекторке нисмо имали прилику да је питамо да ли на загађеност воде у Ђетињи утиче и вишегодишње испуштање отадног материјала каменорезачке радње и да ли сме такав материјал да се испушта у Ђетињу.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.