početak GRADSKA „Ужичка република“ – стална поставка у Музеју

„Ужичка република“ – стална поставка у Музеју

od nedelja
679 pregleda

NIKOLA GOGIĆ

НИКОЛА ГОГИЋ, ДИРЕКТОР НАРОДНОГ МУЗЕЈА
Ове године Народни музеј обележава 70 година свог постојања и 75 година од битке на Кадињачи и Ужичке републике. Тим поводом ће 8. октобра, са почетком у 18 часова, бити отворена стална поставка „Ужичка република“. Никола Гогић, директор Народног музеја, рекао је да се припреме за изложбу ближе крају и да ће све бити спремно за отварање.
– Када говоримо о техничким стварима, у тој новој поставци провучено је 4,5 километра кабла за расвету, камере, противпожарну инсталацију, јер је све рађено на врхунском нивоу. Биће постављено 25 до 30 витрина, више паноа, преко 300 предмета, докумената и фотографија. Очекујем да након отварања изложбе критика каже своје, али ја се ње не плашим, јер смо покушали да на најобјективнији начин прикажемо тадашњу ситуација у Ужицу од 24. септембра до 29. новембра, колико је трајала Ужичка република. У улазном делу ће на неколико паноа бити приказан почетак Другог светског рата, нападом Хитлерове Немачке на Југославије и устанак у Југославији, а у следећим просторијама ће се видети како се живело и радило у Ужичкој републици. Мислим да ту нема идеологије и да смо верно приказали и један и други покрет, и партизански и четнички. Истина је да је само био један напад четника на Ужице из правца Пожеге и то је све. На Кадињачу су изашли радници и бранили Ужице у борби против фашиста и није било братоубилачке борбе – објаснио је Гогић и рекао да је на чели тима који је спремао изложбу Радомир Папић.

markica-muzej-2

Зашто нема петокраке на капама?!
Поводом 75.годишњице битке на Кадињачу Музеј је у сарадњи са Поштом Србије издао маркицу, која је у јавности изазвала реакцију и коментаре неких политичких и друштвених структура у Србији – зашто на капама радника нема петокраке.
– Пре пет година, на 70. годишњицу борбе на Кадињачи и Ужичке републике, Народни музеј је у сарадњи са Поштом Србије издао персонализовану марку, на којој је била звезда петокрака, знак Ужичке републике. И сада је Пошта издалa марку поводом 75 година Ужичке републике и борбе на Кадињачи и не знам зашто било ко прави идеологију и полемику у вези тога. Пошта Србије је на марки објавила компилацију Вуксановићеве уметничке сликe, који је у Ужицу за време Ужичке републике насликао ту слику и верно приказао раднике, који нису имали петокраке на капама. Иначе, Вуксановић је тада у Ужицу имао радионицу и учествовао у културном животу Ужица. И као што рекох, на тој уметничкој слици нема петокраке, а да је неко доцртао петокраке на капама приликом израде марке, ја бих лично реаговао и сматрао да је то стварно неукусно. Дакле, на једној половини маркице је верно приказано уметничко дело, а на другој половини се налази споменик пирамида – рекао је Гогић и додао да је њему лично криво што се сада то ставља у први план, а не како је обезбеђен новац за сталну поставку.
– Не треба тим радницима да гурамо партијске књижице у џепове или страначка обележја. Они су на Кадињачу изашли малтене голоруки да се боре против 342. фашистичке дивизије. Они нису ишли идеолошки горе, ишли су да бране слободу и свој град – рекао је Гогић.
Он је рекао да би Ужичани требало да искажу велико поштовање према људима који су страдали за време Ужичке републике и изнео податке да је тада страдало 500 до 600 Ужичана – у експлозији у трезорима 22. новембра, према утврђеним подацима, погинуло је 119 цивила, у битки на Кадињачи, податак још није утврђен, али се говори око 230 радника, а сутрадан у Шљивовици и на Палисаду је такође било доста погинулих Ужичана.
– Толико страдалих за кратко време је много за Европу, а камоли за једну касабу, као што је било Ужице. У Ужицу није било толико црног платна да сви означе жалост за својим страдалима. Зато кажем, на те жртве треба да се сећамо и да им одамо сво поштовање – закључио је Гогић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.