početak NAJNOVIJE Vakcina u super brzini

Vakcina u super brzini

od Mila Filipović
1,1K pregleda

– Ako ne otvorimo ekonomiju – uskoro nećemo imati ekonomiju, jer je jasno da zdravlje nacije zavisi i od zdravlja ekonomije” tvrde zagovornici vraćanja u normalu i oni koji podržavaju odluke predsednika Trampa –

Covid-19 u SAD – Dan pedeset osmi

Predsednik Trump je juče najavio specijalni program “Warp Speed” za istraživanje i razvoj vakcine u borbi protiv Covid-19 pandemije, predstavljajući i vodeće ljude na tom projektu – Moncef Slaoui, nekadašnji director velike farmaceutske kuće “GflaxoSmithKline” i general Gustav Perna biće odgovorni za projekat kojim će do januara iduće godine biti dostupno 300 miliona efikasnih i bezbednih vakcina. Projekat će biti realizovan u fazama – u oktobru million, u decembru 2 miliona, do kraja godine dovoljna količina za sve Amerikance koji žele da budu vakcinisani. Administracija planira da vakcina bude dostupna svima besplatno, i da ne bude obavezna.

Nakon ozbiljnih vesti o tome da kineski hakeri kradu informacije o razvoju vakcine i lekova u borbi protiv pandemije, administracija je preduzela energične korake, uz ubrzane procedure kliničkog testiranja i, uprkos protivljenju mnogih stručnjaka, obećala vakcinu u kraćem roku od uobičajenih 12-18 meseci. Od pristiglih opcija, selektovano je 14 vakcina u razvoju, a proizvođači koji su uzeti u obzir za proizvodnju obećali su dovoljno doza odmah po odobrenju efikasnosti i bezbednosti.

Bila je to najvažnija vest dana u danu u kome se u Kongresu raspravljalo o predlogu Demokrata za novi stimulativni ekonomski paket “Patriots Act”, kojim bi se 3 triliona dolara namenilo za finanisjsku pomoć državama i lokalnoj samoupravi, zdravstvenim ustanovama i građanima, ali je problem u tome što paket uključuje i programe koji nemaju veze sa pandemijom, zbog čega će predlog najverovatnije biti odbačen u Senatu, u kome je republikanska većina. U međuvemenu, dok pišem ovaj tekst, Kongres je usvojio novi paket pomoći.

Poslednji dan ove nedelje doneo je i najave mnogih država za otvaranje i povratak u normalu u fazama – Njujork i Nju Džersi će u nekim regijama sa otvaranjem početi iduće nedelje, a guverner Ilinoisa je najavio da je ova država spremna za 3. fazu u kojoj će od 29. maja zdravstvene ustanove raditi redovne procedure i preglede, biće moguće okupljanje u grupama do 10 ljudi, otvoreni vrtići uz određena ogranicenja, zaposleni će se vratiti u kompanije i fabrike uz poštovanje fizičke distance, robne kuće i prodavnice će početi sa radom, uz određene restrikcije, a biće omogućena i putovanja uz poštovanje preporuka i uputstava.

U Čikagu će iduće nedelje i zubne ordinacije početi sa pružanjem kompeltnih usluga, uz nova pravila za pacijente – moraćemo da čekamo u kolima, dok nas ne prozovu, da lične stvari ne nosimo sa sobom, i dezinfikujemo ruke na ulasku u ordinaciju.

“Ako ne otvorimo ekonomiju – uskoro nećemo imati ekonomiju, jer je jasno da zdravlje nacije zavisi i od zdravlja ekonomije” tvrde zagovornici vraćanja u normalu i oni koji podržavaju odluke predsednika Trampa, dok se protivnici ozbiljno drže sumnji da se pandemija može vratiti u snažnim talasima i doneti nove žrtve i žarišta, ukoliko se odluke donesu preuranjeno. I jednima i drugima je jasno da je teško naći balansirani pristup, kojim se može izbeci katastrofa.

Ima u svemu i ozbiljnog igranja politikom, ali je činjenica da je ekonomija već na kolenima – prodaja je u aprilu opala za 16.4 odsto, a proizvodnja za 11 procenata. Analize kažu da 100.000 radnji nikada više neće otvoriti svoja vrata mušterijama, a pitanje je i kada će se kupci mašiti za novčanik za nešto što im zaista ne treba za preživljavanje. Vesti kažu da se lancu trgovina koje su najavile bankrotstvo juče pridružio i JC Penny, a prodaja pižama je, recimo, u aprilu porasla za 13 odsto. Jer, sada nosimo i dnevne i noćne.

Uz porast cena hrane, maski, plastičnih rukavica i nestašicu sredstava za dezinfekciju, na poremećenom tržištu mnogi pokušavaju da ulove u mutnom – vlasnik jednog restorana u Mizuriju je u račun uveo i taksu od 2.19 za covid-19, pravdajući se porastom cena mesa, ribe, voća i povrća, verujući da od gostiju ništa ne krije, jer nije povećao cene svojih porcija.

Juče je predsedniku Trampu predstavljena i zastava “Space Force”, 6. Roda američke vojske, koja je do sada bila pod komandom avijacije. To je prva nova vojna zastava predstavljena u poslednje 72 godine, kojom se najavljuje ozbiljan space program, jer će istraživanja u svemiru biti ključ za odbranu i napad, budućnost za koju je iz budžeta 2021. godine već izdvojeno 16 milijardi dolara.

Sigurna sam da vam je juče promakla vest o zemljotresu jačine 6.4 stepeni koji se oko 4 sata ujutro osetio u Nevadi i Kaliforniji, uz nekoliko snažnih potresa koji su ga pratili. Stvarno, za koga bi zemljotres danas uopšte mogao biti vest, kada nas trese pandemija, u čijem smo epicentru već više od dva meseca, u kome ćemo biti i sutra, kada će nam biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.