početak GRADSKAINFO ЗОРАН КОВАЧЕВИЋ, ГРАДСКО ВЕЋЕ

ЗОРАН КОВАЧЕВИЋ, ГРАДСКО ВЕЋЕ

od nedelja
877 pregleda

Zoran Kovacevic

Вода и аерозагађење су нам приоритет

– Очекује нас велики пројекат измештања свих котларница на мазут из центра града, укључујући и блок “Златибор” који је највећи загађивач, чиме бисмо делом решили проблем аерозагађења –

Колико се у Ужицу радило у претходном периоду и колико ће се тек радити питање је које многе занима. О пројектима који су завршени и који нас тек чекају разговарали смо са Зораном Ковачевићем, чланом Градског већа задуженог за Месне заједнице.

Приближавамо се крају године, и полако почиње да се подвлачи црта шта се ове године радило у граду. Постоје ли неки пројекти који су урађени ове године, а које бисте ви издвојили?

На почетку бих истакао стандардне послове везане за Водовод, путеве и инфраструктуру, и постоји нешто ванредно што смо урадили, због свега што нас је задесило у претходном периоду. Није ту било неких капиталних објеката и послова, али је било неких ствари које смо средили. Тако смо уредили игралиште поред трга, оно старо је склоњено, и ново је постављено. Такође смо средили улицу Страхињића Бања, а пре неколико дана је завршена и Дечанска улица.

Чини се да се управо та улица дуго радила?

Било је доста примедби грађана да се дуго остало, али ипак постоје оправдани разлози за то. Та улица јесте кратка, али је изузетно уска, а испод се налази водоводна мрежа и разни каблови. Додатни проблем је био и што пола тих мрежа инсталација није било уцртано или није била на правом месту. Када је “Нискоградња” дошла, поред тога што су морали шахтове и ивичњаке да изневелишу и доведу у прави ред, морали су и већ постојећу инсталацију да откривају или ону за коју су знали, да је изместе и помере. Док се све то решило, прошло је доста времена, а и сами временски услови нису били идеални, али је то све сада завршено и мислим да је вредело сачекати.

Да ли нас следеће године очекују неки већи пројекти у граду?

Очекује нас један велики пројекат који је за сада у изради, а који се тиче „Топлане“. У питању је измештање свих котларница на мазут из центра града, укључујући и блок „Златибор“ који је највећи загађивач. Изместили би и котларницу поред вртића код Андрије Ђуровића, центар за мајку и дете, и планирана локација је између Аутобуске и Железничке станице. Ту ако пребацимо котларнице, ми бисмо значајно смањили аерозагађење у нашем граду. Сви знамо да је оно током зиме велико, али се надамо да ће се то са овим пројектом смањити.

И даље ће остати домаћинства која су значајан извор аерозагађења. Можете ли ми рећи да ли се гасификација приводи крају и колико су грађани Ужица заинтересовани да пређу на гас?

Гасификација се приводи крају, ове годино смо урадили око 10 километара, а прошле године 25 километара, што је био рекорд. Остало је нешто мало улица које ћемо урадити следеће године, и тада ће се пројекат секундарне гасификације завршити. Додуше, слабије иду прикључци, али ће са временом и то доћи. Када изместимо котларнице и када се повећа број домаћинстава који се греју на гас, мислим да ће Ужице решити проблем аерозагађења.

Да ли постоје неки проблеми Ужица који су горући и који ће морати да се среде следеће године, пошто је ова већ при крају?

Проблема увек има или ствари које треба решити. Морамо решити проблем пијаће воде, то је тренутно на Влади, и тим приводи крају план за осавремењавање и реконструкцију фабрике воде. Са тим напокон можемо рачунати да ћемо добити сигурну и здраву пијаћу воду. То јесте скупља инвестиција, за то треба времена и новца, али ради се на томе. То је заиста приоритет града, поред аерозагађења које сам већ поменуо. Ту је и фабрика за прераду отпадних вода са којом би решили одвајање фекалне и кишне канализације, што је велики проблем у нашем граду.

Верујем да сте у редовном контакту са председницима Месних заједница, па ме занима колико су они задовољни са радом Већа и шта они очекују од следеће године?

Имамо добру сарадњу са председницима месних заједница, и ја бих похвалио све што су веома ажурни. Они редовно шаљу своје предлоге, који су веома конструктивни, али су и они свесни да пара нема за све. У разговору са њима се праве приоритети и ради се што се може. Углавном добијамо захтеве за водовод и расвету, али највише је оних за путеве, посебно након поплава. Има одрона, клизишта и оштећених канала који се морају санирати.

Колико је тренутно пријављено клизишта у граду, да ли постоје неки угрожени објекти и да ли се ове године шта од тога сређивало?

Тренутно је пријављено око 200 клизишта, а од тога имамо 57 објеката који су угрожени, и који се налазе испод, изнад или на самом клизишту, и већином смо добијали захтеве за санацију тих клизишта. Постоји један проблем, а то је што Ужице није званично град који је погођен поплавама. У првом програму Владе за санацију од последица поплава, ми нисмо ушли у тај програм. Сада је био други програм за санацију клизишта, на који смо послали документацију за ове објекте која је изузетно прецизна и детаљна. Ми очекујемо одговор, мада видите и да у оним местима који су званично погођени поплавама се тешко стиже да се све заврши.

Чини се да нас чека још доста послова за санацију клизишта и објеката. Да ли постоје процене колико је новца потребно за све ове?

Ми немамо можда велики број клизишта, али су објекти главни проблем. Велике су процене за износ који је потребан да се то отклони. По неким грубим проценама је потребно око 220 милиона динара за санацију клизишта, од којих нека могу само делимично да се санирају. Има објеката који се налазе над клизиштом, и они тренутно нису оштећени, али људи ту не станују или живе под великим опрезом, јер се никада не зна када се клизиште може покренути. Преко 10 милиона је до сада утрошено за санацију, јер нам је приоритет било оспособљавање путних праваца. Решили смо и проблеме критичних места на којима временом може да дође до оштећења путева, што је такође било битно. Сада гледамо неке друге приоритете, али за све немамо новца. Ми гледамо и планирамо, пронаћи ћемо средства за то, али у овој години се то не може завршити, нажалост.

Да ли ће се град поново задужити неким кредитом како би се решили проблеми месних заједница у следећој години?

За сада то није у плану, али ће то можда бити потребно због путева, дакле не искључујем ту могућност. Тренутно је актуелан кредит од 130 милиона за капиталне инвестиције, и то је оно што смо морали да узмемо за вртиће, “Дубоко” и остале пројекте који су морали да се ураде.

Да ли је тај кредит већ потрошен?

Добијена је дозвола, треба да се новац повуче и да видимо како да се распореди новац, а на Скупштини ће доћи и до мале корекције тог плана

Да ли ће бити до краја године неких акција у Месним заједницама?

Планирали смо акцију “Уредимо нашу месну заједницу”. То је позив свим месним заједницима да дају предлоге шта би код њих био приоритет и шта би требало да се мења, а акценат је овај пут бачен на волонтерски рад. Не зато што ми тренутно немамо пара за те ствари, већ нам је циљ и да људе едукујемо, да постану свесни да учествују у стварању наше средине и очувању екологије, јер не можемо очекивати да то неко други одради. Као што зими имају сви дужност да са тротоара испред куће очисте лед и снег, тако може и да се покоси трава на оним местима која нису у плану Биоктоша за чишћење. Не треба бацати смеће по јавним површинама, за шта нам служе толики контејнери по граду? Могу рећи да је одзив за ову акцију добар, више од половине месних заједница је већ послало своје предлоге. Наравно, то неће бити у потпуности волонтерски рад, јер негде где су потребни већи радови, ангажоваћемо јавна предузећа, али је поента свега да људи постану свесни да морају водити рачуна о животној средини.

Н. Кутлешић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.