početak AKTUELNO 10 kilometara seoskih puteva ove godine

10 kilometara seoskih puteva ove godine

od nedelja
601 pregleda

direkcija 2

ДИРЕКЦИЈА ЗА ИЗГРАДЊУ И РЕСОРНО МИНИСТАРСТВО УЛАЖУ 10.200.000 ДИНАРА У ИЗГРАДЊУ АТАРСКИХ ПУТЕВА

Градско руководство издвојило 25.000 евра за 10 километара сеоских путева

– „Ако буде могућности, урадићемо и више од планираног“ – поручује директор „Дирекције за изградњу“ Никола Максимовић – Надам се да ће сви грађани, којима су неопходни, добити путеве –

Министарство пољопривреде и животне средине Владе Републике Србије, Сектор за пољопривредно земљиште, у мају је расписао конкурс за новац и донацију за изградњу атарских, односно пољских путева. „Дирекција за изградњу“ потписала је јуче (9. јул) уговор за изградњу атарских путева у износу од 10.200.000 динара, од чега је Министарство издвојило 7.000.000. То значи да Министарство финансира 70%, а ЈП „Дирекција за изградњу“ 30% радова. Планирано је уговором да се наставе активности као и прошле године. Ове године је предвиђено да се изради око 30.000 м2 нових атарских путева. Предвиђено је око 35 путних праваца у разним сеоским месним заједницама.
– Спремили смо одговарајуће пројекте на основу јавног позива, направили предрачуне радова, предали Министарству и јуче потписали уговоре. Сам завршетак радова предвиђен је за 10. новембар. „Дирекција“ планира да у наредних пар дана распише тендер за овај посао. Планирали смо да га распишемо у две партије по 5.000.000 динара. То планирамо да завршимо у наредних 20-ак дана и да кренемо са реализацијом атарских, односно пољских путева. Што се тиче обима радова, планирани су грађевински радови, ископавање и насипање јаловине по потреби. Надам се да ће сви грађани, којима су неопходни, добити путеве. Конкурисали смо за више новца, али је Минстартво рекло да може да издвоји 7.000.000 динара. Прошле године је било 12.000.000, где је учешће Министарства било осам милиона, а наше три. Видећемо колико ће бити, с обзиром да тек идемо на тендер, па ћемо видети колико ће показати јединичне цене. У цео пројекат Министарство улаже 7.000.000, а ми остало. Јуче је у Министарству потписан уговор са 61-ом општином, где је, у зависности од њихових потреба, новац распоређен. Били су пристутни по 61 председник општине и директор Дирекције за изградњу. – каже директор ЈП „Дирекција за изградњу“ Никола Максимовић.
– На који начин ја расписан позив за израду пројеката и шта су критеријуми по којима су одабрани?
Што се тиче Управе за пољопривредно земљиште, они одреде одговарајућу цифру за израду путева и ми радимо од жеља и потреба становника сеоских месних заједница. Обратили смо се сеоским месним заједницама. Ови атарски путеви су се радили пар година у назад, с обзиром да смо могли да добијемо сваке друге године, пошто је тако бодовање. На основу бодовања површина, броја становника, они утврђују приоритете и новац који ће да дају одговарајућој општини. Нисмо очекивали да ћемо добити новац, јер је то било сваке друге године. Тако је било бодовање. Међутим, ми смо прошле године извели радове, добили новац и тендерски то брзо одрадили, фактурисали и предали комплетну документацију, тако да су из самог Министарства, односно Управе за пољопривредно земљиште били задовољни. Који ће путеви да се раде одлучено је на основу предлога председника Савета месних заједница. Ми смо контактирали председнике Савета месних заједница где смо им наложили да нам дају неке одговарајуће приоритете, два-три путна правца, с обзиром на дужину, величину и обим радова који је потребан. Руководили смо се тиме да што више месних заједница укључимо, а предвиђено је негде око 30.000 м2, то је око 10 км атарских путева. Гледали смо где смо били прошле године, па да ове, задовољнимо неке друге сеоске месне заједнице, а сходно пројектима који су урађени, пошто је било много кратко време, где су требале да се ураде и подлоге и цртежи и предрачун радова, али смо гледали да направимо неки баланс у односу на прошлу годину, као што ћемо и следеће гледати да урадимо оно што нисмо успели да урадимо ове и у току следеће године. Наравно, после неког новог конкурса.

direkcija

Када сте контактирали преседнике Савета месних месних заједница за приоритете?
– Ми смо знали да ће у мају бити конкурс и контактирали смо их априлу, а имали смо и део пројеката још од прошле године.
Колико је реална ова цифра и пројекти у односу на потребе?
– Потреба има доста. Видећемо, али вероватно када се појавимо у свим овим месним заједницама са извођачима радова, постојаће и жеље за већим обимом радова и видећемо. Уколико буде могуће, ако на тендеру добију фирме које имају уговоре о годишњем одржавању према „Дирекцији“, да тај обим радова проширимо сопственим новцем. Све зависи кад почну радови.
Гледаће се да то буду прилазни колски путеви, без којих не може да се приђе пољопривредним домаћинствима или малинама. Могућа је израда канала да их штити од воде. Ови радови биће објавени у 12 месних заједница.

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.