početak GRADSKA 25 година Педагошког факултета

25 година Педагошког факултета

od nedelja
1,2K pregleda

СРЕЋАН ЈУБИЛЕЈ
Педагошки факултет у Ужицу, свечаном академијом и низом културних догађаја, обележио је 25 година рада. Дан факултета, 21. март, у овој установи кажу да није случајан – носи симболику рођења светлости и свега лепог што је у човеку.


Прво педагошко одељење у Ужицу отворено је 1919. године, 1925. године отвoрена је Учитељска школа, која је пре пет деценија прерасла у Педагошку академију. 1993. године основан је Учитељски факултет у Ужицу и уписана је прва генерација студената на смеру професор разредне наставе. Прошле године је преименован у Педагошки факултет.
Декан Педагошког факултета, др проф. Снежана Маринковић, пожелела је добродошлицу свим присутним и подсетила да је Педагошки факултет чланица Универзитета у Крагујевцу.
– На факултету је дипломирало око 4.000 васпитача и учитеља на свим нивоима, од тога је 13 одбрањених магистарских радова и десет докторских дисертација. Крајем прошле године Учитељски факултет је променио име у Педагошки факултет. Име одражава суштину онога што носи и с тим је направљен квалитативни скок и себи створио простор за даљи раст и развој. Давне 1993. године постојао је смер за образовање учитеља, а од 2005. године и смер за образовање васпитача. Од пре три године имамо програм педагошког-дидактичког образовања свих оних који у свом базном образовању нису школовани за наставнике, а желе да буду наставници. Код нас могу завршити програм који траје шест месеци и стећи могућност да предају у средњим и вишим школама. Прерастање Учитељског факултета у Педагошки факултет омогућио нам је да можемо стварати нове смерове и на томе радимо. Следеће године, када будемо обележавали јубиларну стоту годину, можемо рећи који су програми акредитовани и колико и када ће студената моћи да упишу нове смерове – навела је деканица факултета.

Др Маринковић је још рекла да факултет данас има основне мастер и докторске студије на смеровима за учитеља и васпитача, библиотеку са преко 50.000 књига, оптимални наставни простор, при крају су радови на опремању новог студентског дома са 276 места А категорије. Раде 32 наставника и сарадника, до сада је факултет носилац четири научна пројекта која подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, а предавачи учествују на великом броју међународних пројеката и скупова. За протекле две и по деценије Педагошки факултет је издао око 220 књига, монографија, збирки, публикација и слично, док су други издавачи објавили око 170 публикација и књига наставника и сарадника. У току 1998. године факултет је издао Зборник радова, који је у категорији часописа од националног значаја, а сваке године има научне зборнике. Сарађује са бројним научним институцијама, организацијама, факултетима, а највише са институцијама из Чешке, Пољске, Словеније, Словачке, Италије, Бугарске, Турске, Грчке, Хрватске и Македоније, као и са свим факултетима из Србије и Републике Српске. И студенти су веома активни, па су тако често иницијатори великог броја хуманитарних акција, учествују у разним такмичењима, од културних до спортских, одлазе на Педагошку олимпијаду, иницирају разне сусрете са студентима и на овој свечаној академији су били присутни студенти из Словеније, Хрватске, БиХ.


Посебна сарадња ужичког факултета је са Универзитетом у Крагујевцу. Ректор Универзитета у Крагујевцу, др проф. Небојша Арсенијевић, говорио је о животу, друштву и посвећености вредностима које немају цену, са нагласком на важности неговања јединственог става индивидуе кроз живот. Рекао је да не воли да иде на пријеме где се осећа као лутка, где се носе маске, али радо иде тамо где га радо примају и где се осећа добро.
– Овакве школе раде драгоцен посао. Овде и они обучени који уче друге, треба да науче да живот вреди само онолико колико сте гајили оне вредности које немају цену и са колико сте ствари скинули маглу, а на свакој ствари спава једна мала магла. Ви сте дужни да је скидате, дужни сте да разумете. Ако немате душу и ако сте се удавили рачунајући да ћете се боље продати, ништа разумети нећете. Ниједно од оних сећања која су жива нећете разумете, а без тога нисте живели – рекао је Арсенијевић и поручио да треба делити, а не само грабити за себе.
У истом тону даље је рекао:
– Оваква места морају да се гаје пажљиво и најбоље што ова земља има дошло је из оваквих места. Али не опстају сви. Тамо где одлазе, су аждаје које ждеру младе људе. Одавде можемо да обновимо нашу земљу и нећемо је обновити са других места – рекао је Арсенијевић и додао да се не сме заборавити ко смо и одакле потичемо.


Председник Скупштине Града Ужица, Бранислав Митровић, подсетио је на историју факултета:
– У историји факултета било је професора који су посвећени иновативним методама и оспособљавању студената, овде се ствара кадар који ће учити нове нараштаје – рекао је, између осталог, Митровић и подсетио да локална самоуправа ради на стварању услова на отварању нових високо-образовних институција и да ће ускоро имати резултате.
Гости факултета били су песник Љубивоје Ршумовић, који је казивао своје стихове, и глумац Бранислав Трифуновић, који је говорио „Баладу о Стојковићима“ Љубомира Симовића. Председница Студентског парламента, Маријана Селаковић, говорила је у име ове студентске организације, а програм је водила Милена Чантрак. Студентски хор Педагошког факултета, под руководством проф. др Данијела Судзиловски, дао је свој допринос свечаности, извођењем одабраних нумера.


 Програм дана Педагошког факултета обележило је отварање изложбе академског сликара и вајара Милана Туцовића у галерији факултета.
– Милан Туцовић је потекао из Горибиља код Пожеге. Милан је вајар и сликар, човек од кога се може научити много – рекла је доц. Др Кристинка Селаковић и додала да на први поглед из његових дела излази цртеж, али да његова слика на крају буде потпуно поетична и да су то портрети прелепих девојака анђеоских очију, док су боје на сликама сведене, умирујуће… У време доминације мултимедијалних уметности и оних уметника, који, попут Марсела Дишана, сматрају да је сликарство мртво, суочавамо се са једним савременим уметником, Миланом Туцовићем, који свакако сведочи да то није тако. Готово три деценије, он своју уметничку стазу врло студиозно, озбиљно и одговорно гради. Вајар по вокацији, а заправо сликар у души, попут ренесансног свестраног уметника и старих мајстора, ствара чудесне и лепе слике, цртеже, објекте, асамблаже. Из једног богатог пејзажа и обичних људи западне Србије, Туцовић је освојио, не само ову нашу малу земљу, већ је својим сликама опчинио и Јапан, где није тако лако добити наклоност једне потпуно другачије културе од ове којој ми припадамо. Оно што је сигурно, Милан Туцовић је уметник чије се име на уметничкој сцени, не само Србије, изговара са посебним узбуђењем и пијететом – рекла је поводом отварања изложбе доц. др Кристинка Селаковић.


Изложбу је отворио песник Љубивоје Ршумовић, уз казивање своје песме „Свет Милана Туцовића“, коју је написао пре петнаест година и која је још увек актуелна.
– Све онда шта сам сточио у стихове то и данас видим у сликама Милана Туцовића – рекао је Ршумовић и прочитао песму. „У сновима Милан бира лица сетна …“
Аутор изложбе каже да је остао дубоко емотивно затечен важношћу овог гостовања које су му дали студенти на вечери пре отварања, када је имао сат времена дружења кроз разговор, као и реакцијом ужичке публике на саму изложбу.


– Моје сликарство није сликарство ликовних елемената, већ сликарство садржаја. Због тога сам са студентима разговарао о различитим темама: о филозофији, књижевности, животу, смрти, запитаности пред свемиром … Моје сликарство се увек бавило питањима, заправо, ја сам запитан, па смо се заједно сви питали – рекао је Туцовић.
Подом Дана факултета додељене су и Плакете за вишедеценијски несебичан и самопрегоран рад на пољу хуманости и очувању културних и духовних вредности српског народа и то песнику Љубивоју Ршумовићу, проф. др Даници Грујичић и француском хуманисти Арноу Гујону. Јубиларне награде за двадесет година рада на Педагошком факултету у Ужицу добили су: проф. др Данијела Василијевић, проф. др Сања Маричић, проф. др Жана Бојовић, доц. др Љиљана Костић, доц. др Кристинка Селаковић, Снежана Шопаловић, Нела Миливојевић, Миодраг Петковић, Маријана Ресимић, Драгица Богићевић и Светлана Бугариновић. Дипломе мастер васпитача уручена је Маријани Тресач, са просечном оценом мастер студија 9, 25, а Емилу Јукићу диплома мастер учитеља, а његова просечна оцена током мастер студија је 9, 50. Најбољи дипломирани студенти су Данијела Војиновић, учитељ, просек 9, 85, и Наташа Филиповић, дипл. васпитач, просечна оцена 9, 74, а међу најбољим студентима су и Весна Караклајић, 4. година, васпитач, просек 9, 62, Данијела Обрадовић, 3. година, смер учитељ, просек 9, 17, и Маријана Мартиновић, учитељ, просек 9, 60, студент друге године.  У име награђених студената захвалила се Весна Караклајић.


Ове године Педагошки факултет организује бесплатну припрему за све заинтересоване кандидате. Припремна настава биће одржана из свих области које обухвата пријемни испит. Овакав вид припреме, као и пробни пријемни испит, имају за циљ да кандидате додатно оспособе и припреме за полагање квалификационог испита. Припремна настава почиње 14. априла 2018. године и организоваће се суботом.

Звездана Глигоријевић


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.