početak GRADSKAHRONIKACRNA HRONIKA 70 ranjenih u Čikagu

70 ranjenih u Čikagu

od nedelja
673 pregleda

Prošlog vikenda u Čikagu

Otvorena sezona ubijanja

Skoro letnje temperature prošlog vikenda u Čikagu potpuno očekivano nezvanično su otvorile nezvaničnu sezonu ubijanja na jugu ovog milionskog grada. 5 ubijenih i 70 ranjenih sramni je bilans obračuna, a panduri obično samo uđu da pokupe čaure, jer ima naselja u koja ni oni ne zalaze.
Jedna žrtva je pronadjena na vozačkom sedištu svog kamioneta, sa prostrelnom ranom u grudima; 12-godišnji dečak je teško ranjen u gužvi na trotoaru jednog od najopasnijih krajeva; nesto kasnije dvoje je ubijeno u istoj stambenoj zgradi; dve žene su teško povređene u unakrsnoj vatri na ulici… Povređeni, porodice i prijatelji sklonište posle nađu u bolnici Okruga Cook.
Prošle godine na ulicama čikaškog juga ubijeno je 140 ljudi, a teško ranjeno mnogo više. O ovoj višegodišnjoj krizi govori se već godinama, na skupovima lokalnih, državnih i saveznih organa vlasti, ali je generalno učinjeno skoro ništa da se pošast zaustavi. Ni kontrola nošenja i držanja oružja (podsećamo, u državi Ilinois su zakoni među najstrožijima) ne može razrešiti problem, ako se zvaničnici i zajednica ozbiljno ne uhvate u koštac sa problemima siromaštva, razorenih porodica, nezaposlenosti i lošeg obrazovanja.
Podsećam vas, nezvanična letnja sezona u Americi počinje 28. maja, na Memorial Day, ali rat na ulicama je već počeo, sa prvim toplim zracima sunca.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.