početak GRADSKA Акција за сигурну кућу

Акција за сигурну кућу

od nedelja
575 pregleda

ЖЕНЕ У АКЦИЈИ
Поводом светске кампање 16 дана активизма у борби против насиља над женама и Монтреалског масакра, Удружење жена Златиборског округа за бољу заштиту жена од насиља, 6. децембра 2017. године, на градском тргу одржале су перформанс и прикупљале потписе за кампању изградње сигурне куће у нашем региону.
– Ово је друга акција за 16 дана. Прва је била 25. новембра и жене су саме у својим општинама организовале акције прикупљања потписа. Данас, на дан Монтреалског масакра, наше жене са округа организовале су заједничку акцију – рекла је Миљанка Филиповић, координаторка Женске одборничке мреже и представница Унија жена у Пожеги и додала да једино у региону сигурна кућа постоји у општини Прибој, која има осам лежајeва, али да је то недовољно, јер је за Златиборски округ потребна кућа са 30 лежајева.
Мирјана Рацић, одборница Скупштине града Ужица и председница Покрета Богољуб Карић у Ужицу, рекла је да подржава сваку акцију, али не подржава ниједан вид насиља, нарочито породичног.


– Желела бих да подсетим поједине политичаре да и за њих важи исти закон, када је у питању насиље, мобинговање, сексуално узнемиравање својих колегиница и жена. Они би требало да буду пример осталим грађанима како треба да се понашају, а не да врше насиље. Сваки политичар-насилник може да разуме ову поруке, јер доста тога се баца под тепих. Жене нема чега да се плаше, ни да трпе уцене – рекла је Мирјана Рацић и додала да је Женска одборничка мрежа у Скупштини града Ужица у прошлом сазиву одлично функционисала, јер је покренут СОС телефон.
Она је још рекла да ће СОС телефон прећи у телефон регионалног карактера и да ће општине са региона давати новац да боље функционише. Нагласила је да је из буџета града Ужица издвојено милион динара за функционисање СОС телефона.


Рада Јањушевић из ужичког Женског центра рекла је да се ова акција спроводи у преко 100 држава и у њој учествује око 1.700 организација у свету.
– На данашњи дан у Монтреалу је мушкарац опчињен мржњом према женама убио 14 студенткиња. У Србији је у овој години до сада убијено 24 жене, а према некој евиденцији и 26. Још увек држава не води евиденцију – навела је податке Рада Јањушевић.
Она је рекла да је формирано оперативно тело и да ће после акције прикупљања потписа, делегација жена отићи у Министарство за рад и социјална питања за помоћ у изградњи сигурне кући, као и обилазак сигурне куће у Нишу, капацитета 25 лежајева, да би добиле податке како та кућа функционише.
– До сада је прикупљено 2.400 потписа и још пристижу из Косјерића, Прибоја, Пријепоља, Пожеге, односно из места где су активне жене. У нашу акцију укључили су се Златиборски круг, ужичко Коло српских сестара, жене из политичких партија, Женска иницијатива Прибој – рекла је Рада.
Према информацијама које имају најскупља сигурна кућа у Србији је изграђена у Кикинди, која је коштала 500.000 евра, али Рада каже да су то превелика средства и може се изградити са мање новца. Она је још рекла да су спровели анкету у центрима за социјални рад у општинама Златиборског округ и да су сви на првом месту истакли да је неопходна сигурна кућа, на другом месту je да се повећа број запослених, а затим помоћ особама које су доживеле неки вид насиља.

З. Г.


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.