početak GRADSKA Враћена спомен плоча Љубе Стојановића

Враћена спомен плоча Љубе Стојановића

od nedelja
625 pregleda

ИСПУНИЛИ ОБЕЋАЊЕ
Директор ужичког Народног музеја Никола Гогић, заменик градоначелника у оставци Немања Нешић и градски већник Видоје Дрндаревић, открили су спомен плочу ужичком академика Љубомиру Љубу Стојановићу, на месту где је некада била његова кућа, а данас петоспратна зграда.
– Плоча је скинута 11. априла прошле године када се припремао терен за нову зграду. Обећали смо да ћемо спомен плочу поново вратити – рекао је Гогић и додао да се кућа Љубе Стојановића налазила на месту одакле почиње улица са његовим именом.


Немања Нешић је рекао да је ово још један скроман начин да се Ужице одужи знаменитом Ужичану, академику и некадашњем секретару САН-у, и министру у више мандата.
– У току 2018. године Народни музеј ће публиковати и за Сајам књига презентовати монографију посвећену Љуби Стојановићу. Током ове године су почели Дани Љубе Стојановића и надам се да ће се одржавати сваке наредне године. Жао нам је што нисмо успели да сачувамо кућу у којој се родио и живео, и зато покушавамо и чинимо што је у нашој могућности да оставимо помен и сећање на једног од наших најзнаменетијих Ужичана – рекао је Нешић.


Спомен плоча на кући у којој је рођен Љуба Стојановић постављена је осамдесетих година прошлог века и ту је стајала до прошле године. Парцела са кућом је продата приватном лицу, а касније на том месту је изграђен стамбено-пословни простор. Аутор плоче је ужички академски вајар Бранко Тијанић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.