početak NAJNOVIJE Amerikanci u Vašington – Srbi u Beograd

Amerikanci u Vašington – Srbi u Beograd

od nedelja
756 pregleda

Covid-19 u SAD – Dan dvadeset peti
Specijalnim avionom Serbia Air u Washington DC juče su stigli Amerikanci iz Srbije, a uveče su iz Washington DC za Beograd poleteli naši državljani, koji su se u vreme pandemije zatekli u Americi. Značajna dipolomatska operacija dve zemlje donela je mir u živote državljana obe zemlje, a prema rečima američkog drzavnog sekretara, Majka Pompea, administracija je uspela da u zemlju vrati 50.000 građana iz 90 zemalja.


“U pregovorima smo sa vladama Perua i Hondurasa za povratak naših sunarodnika, a ima ih još nekoliko hiljada u raznim zemljama sveta, koji čekaju povratak u otadžbinu. Uložićemo sva sredstva i napore da i oni što pre budu kod kuće. Naša diplomatska prestavništva ostaju otovrena svuda u svetu, osim u Wuhan-u, u Kini” – rekao je državni sekretar.
Tako je prošla polovina ove nedelje, za koju nam tvrde da će biti najteža, u danu u kome je zabeleženo ukupno 430.000 zaraženih i 15.000 umrlih tokom pandemije. U tom istom danu Krizni štab Bele kuće poručuje da se svetlo na kraju tunela, ipak, nazire, ali da će uskoro biti vidljivo samo ako se i dalje pridržavamo preporuka o fizičkom distanciranju, koje je, očigledno donelo dobre rezultate.


“Moguće je da ćemo imati mnogo manje tragičnu situaciju, nego što smo predviđali nekim modelima, na osnovu primera Italije i Španije, i da srećom nećemo dostići cifru od 100.000 mrtvih, ali nije vreme za opuštanje, i dalje smo u punoj brzini u borbi sa pandemijom, iz koje moramo izaći kao pobednici.”- rekao je doktor Toni Fauči. “Postupci koje smo primenili u zaštiti stanovništva govore koliko je značajna promena ponašanja građana, a mi im svima zahvaljujemo na disciplini i doprinosu koji daju.” Na pitanje novinara o istinitosti različitih konspirativnih teorija, koje kruže socijalnim mrežama i otkrivaju uzroke, razloge i suštinski tok pandemije, iskusni doktor je odgovorio:
“Svaka krizna situacija, u kojoj je na proveri zdravlje nacije, dovodi do pojave različitih konspirativnih teorija, bilo ih je i u vreme epidemije AIDS-a, ima ih i sada, ali su one čista distrakcija, odvlače pažnju sa problema, ne treba im posvećivati pažnju. Sada je vreme da se uhvatimo u koštac sa nevidljivim neprijateljem, i pobedimo ga, sa što manje žrtava. Analize ćemo raditi kasnije.”
U Njujork Sitiju je već treći dan prosečan broj obolelih, hospitalizovanih i preminulih manji, a broj otpuštenih iz bolnica raste, što takođe govori u prilog da je dostignut vrhunac pandemije i da se sada krivulja vraća nadole. Juče je i na konferenciji za štampu ponovo akcenat stavljen na činjenicu da je najveći broj obolelih i preminulih i u Njujorku (75%), i u Čikagu (72%), i u Los Anđelesu (70%), Detroitu, Nju Orleansu i drugim gradovima među Afro-Amerikancima, a i predsednik Tramp i njegovi saradnici insistiraju da se detaljno utvrde svi razlozi za to. Ne mogu samo hronične bolesti biti činilac, radi se i o siromaštvu, lošim uslovima života, nedostatku adekvatne zdravstvene nege, lošim navikama… Kompleksan problem stavio je pod svetlo suštinske problema manjina u Americi, njihovog stila i uslova života, obrazovanja, poslova kojima se bave, zdravstvenog osiguranja, koje uglavnom nemaju.


U Čikagu je u sredu bilo 15.078 zaraženih, a umrlo je 462 ljudi. Ipak, prema novim modelima analiza, glavni udar u Čikagu će se desiti mnogo ranije, pa će najveći broj zaraženih i umrlih biti u subotu, 11. aprila, a ne polovinom avgusta, kako su neki raniji modeli prognozirali.
U međuvremenu je gradonačelnica Čikaga, Lori Lajtfut, uvela novu zabranu – od četvrtka prodaja alkohola biće zabranjena posle 9h uveče, u pokušaju da obuzdaju nezadrživi rast kriminala, koji u Čikagu, poznato je, dolazi sa lepšim vremenom.

FILE PHOTO: Vehicle Maintenance Utility Service Worker Thiphavanh ‘Loui’ Thepvongsa wipes down an off-duty bus with a disinfectant during a routine cleaning at the King County Metro Atlantic and Central Base in Seattle, Washington, U.S. March 2, 2020. REUTERS/Jason Redmond /File Photo

U sredu su se pojavili i dodatni problemi u vezi sa procesovanjem prijava za bespovratne kredite i pomoć savezne vlade, 3.600 banaka i drugih kreditora su zatrpani poslom, proces i nije onako jednostavan kako su nam obećavali, pa je administracija odlučila da odmah u fondove ubaci još 250 milijardi za pomoć malim i srednjim preduzećima, pre nego što se pristupi četvrtoj fazi ekonomske pomoći, a bankarima izdaju nova uputstva za procesovanje aplikacija i odobravanje kredita i pozajmica.
Predsednik Tramp je sa timom imao tele-konferencije sa 10.000 predstavnika religijskih zajednica i 3.000 gradonačelnika i predstavnika lokalnih vlasti, kao i sa kongresmenima, u susret Pasoveru, jevrejskom prazniku koji je počeo sinoć, i Uskrsu, koji većina Amerikanaca slavi u nedelju. Nije se desio željeni scenario da se Amerika vrati u normalan život baš na Uskrs, i tako simbolično predstavi svoju snagu i spostveno vaskrsnuće, ali nam odgovorni obećavaju postepeni povratak u normalan život, ranije nego što su i oni predviđali i očekivali. Centar za kontrolu bolesti već priprema preporuke za poslodavce koji će biti u mogućnosti da otvore vrata svojih kompanija za zaposlene, i postupke kojih se moraju pridržavati. Predsednik je obećao da će odluku o otvaranju doneti isključivo na osnovu preporuke i mišljenja medicinskih stručnjaka.


Nastavljena je i bitka rečima između predsednika Trampa i SZO, koja je, po njegovom mišljenju iznosila nekorektne i netačne analize situacije na terenu i tako omogućila širenje pandemije, tvrdeći da se zaraza ne može preneti sa čoveka na čoveka i da zatvaranje granica nije neophodno. Administracija će, najverovatnije, obustaviti plaćanje značajnih sredstava SZO, kojoj je samo prošle godine uplatila 450 miliona dolara.
U sredu je i Barni Sanders zvanično izašao iz predsedničke trke, i tako potpuno otvorio vrata jedinom kandidatu Demokratske partije, Džou Bajdenu, za novembarske predsedničke izbore. Bajden će sada od Obame morati da traži pomoć da ujedini glasače u nekakvom levom centru i privoli Sandersove pristalice da mu daju glas, pre nego što ih preuzme Tramp, što se već jednom, na prethodnim izborima i desilo. Nikome nije jasno zašto se Obama već po tom pitanju ne oglašava, pomislio bi čovek, kome sada izbori padaju na pamet!
U međuvremenu se i dalje biju bitke za adekvatnu terapiju protiv virusa, u toku su ubrzana ispitivanja na najmanje 10 različitih lekova, a primeri i iskustva lekara i pacijenata o hidroxychloroquine i dalje su oprečni, i dele i lekare, i pacijente, i političare.


Suštinski, možda niko još uvek do detalja ne zna ni sam razvoj bolesti, izazvane coronavirusom. Neka istraživanja kažu da ventilatori uopšte nisu rešenje u procesu lečenja, već potpuno pogrešna metoda u ozbiljnom stadijumu bolesti, jer mogu izazvati veća oštećenja i komplikacije, zbog kojih većina pacijenata i umire. U svakom slučaju, suočeni smo sa novim uglovima posmatranja bolesti disajnih organa.
Sigurno je da ćemo i nadalje biti bombardovani novim informacijama o virusu, lečenju, postvirusnim sindromima i konspirativnim teorijama. Tako je bilo i danas, a sutra će biti kako nam bude.

Iz Čikaga za Užičku nedelju piše Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.