početak GRADSKA Богојављенски крст освојио Драган Матић

Богојављенски крст освојио Драган Матић

od nedelja
923 pregleda

На Богојављење, 19. јануара, након свете литургије у цркви Светог Марка и литије кроз град, на Ђетињи је одржано девето по реду пливање за Часни крст. Заменик градоначелника Немања Нешић је поздравио све учеснике и присутне, пожелевши срећу најхрабројим Ужичанима, који ће скочити у хладну Ђетињу. На око минус пет степени у Ђетињу је скочио 51 учесник, међу којима и дама Кристина Тина Михајловић (42). Први до крста допливао је матурант Ужичке гимназије Драган Матић.


– Утисци су фасцинантни, све речи су сувишне. Ово ми је други пут да учествујем и надам се да ћу учествовати дуги низ година. У жару борбе и адреналин када повуче, ништа не осећате, само је битно да испливате – рекао је Драган, који тренира пливање шест година у пливачком клубу “Слобода”.

Кристини Тини Михајловић, прошлогодишњој победници, ово је већ трећи пут да учествује у пливању за Часни крст.
– Било је хладно, али прошле године је било хладније. Било је минус 11 степени. Драго ми је што сам и ове године учествовала и учествоваћу све док будем могла – рекла је Кристина.
Најстарији учесник је имао 59 година Петар Јанковић, док после њега, по годинама, био је Горан Иваниш (46).
– Био сам када се пливало први пут и пливао сам сваке године за редом, осим једне године. Ово је српска традиција, пливао сам из верских разлога, а и за мушкарца је симбол да покаже да може то да уради. Поносан сам на себе што могу да пливам на Богојављење. Такође, учествовао је и мој син, стар 23 године. Он је први пут пливао са непуних 18 година. Дакле, већ је то постала традиција у породици. После пливања нисам се ниједном разболео – рекао је Горан.
Сви учесници су добили по икону и књигу од ужичке цркве, док је победник добио и златни крст, дародавца златаре “Карат” из Ужица.

З. Г.

     

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.