početak NAJNOVIJE Čija je istina?

Čija je istina?

od Mila Filipović
1,1K pregleda

– Opet smo bili svedoci da se u pandemiji covid-19 izrodila i epidemija lošeg novinarstva, pa će nam svima biti prepisano fizičko i svako drugo distanciranje od medija, u kojima istina više ne stanuje, ili je svako vlasnik svoje sopstvene istine –

Covid-19 u SAD – Dan pedeset sedmi

Čudan je bio jučerašnji dan, u kome su se važni događaji dešavali van glavne pandemijske scene, na svedočenjima u Kongresu, u raspravama između Demokrata i Republikanaca, u akcijama FBI u oduzimanju mobilnih telefona senatorima koji su prodavali akcije neposredno pre pandemije, uz saznanja sa dnevnih brifinga Obavestajnog komiteta, ali se borba vodila i na prvim linijama pandemijskog fronta. U Čikagu je juče bilo najviđe zabeleženih smrtnih slučajeva od početka pandemije, a okrug Cook je izbio na neslavno prvo mesto u SAD po broju zaraženih, koje je do sada čvrsto držao okrug Queens iz Njujorka.

Počelo je svedočenjem doktora Rika Brajta, specijaliste za istraživanje i razvoj vakcina, koji je nedavno sklonjen sa svog radnog mesta u Health and Human Services Biomedical Advanced Research and Development Authority, jer je ukazivao na propuste amdinistracije u hvatanju u koštac sa pandemijom u njenom ranom stadijumu. Pošto ga niko nije ozbiljno shvatao, čovek se obratio medijima, a evo sada i pred kongresmenima izneo argumente za svoje tvrdnje da je izgubljeno mnogo vremena i napravljeno mnogo propusta u borbi protiv pandemije. “Ja verujem da smo mogli da radimo bolje i da smo mogli da imamo bolje rezultate. A ako ne uspemo da se borimo sa virusom oslanjajući se na podatke i nauku, plašim se da će se pandemija pogoršati i produžiti. Bez boljeg planiranja, zima 2020. bi mogla biti najgora zima u modernoj istoriji” – rekao je doktor Brajt.

Naravno, zvaničnici iz Ministarstva zdravlja su se branili tvrdnjama da je do sada urađeno sve na čemu pomenuti doktor insistirá, od mitigacije, do testiranja, a predsednik Tramp je, tvrdeći da dotičnog ne poznaje i ne želi da ga upozna, rekao da se očito radi o nezadovoljnom i frustriranom radniku državne agencije.

Juče se posebno govorilo i o novim preporukama Centra za kontrolu bolesti o kompleksnim simptomima koje covid-19 izaziva kod dece – PIMS (pediatric multisystem inflamatory syndrom), uz savete roditeljima i lekarima kako da postupaju kod prvih simptoma.

I dalje su podeljena mišljenja o tome da li je zaista prerano za spasavanje ekonomije, u vreme kada još uvek spasavamo ljudske živote, jedni tvrde da je zatvaranje nacije bio ekstremni potez, drugi veruju da je otvaranje još ekstremnije, i da će bez vakcine samo unositi još veću konfuziju, naročito u uslovima gde nema dovoljno testova za masovno testiranje, sistema za praćenje kontakata, značajno manji broj zaraženih i potpune spremnosti zdravstvenih ustanova za prijem pacijenata.

Predsednik Tramp je najavio mobilizaciju vojske i drugih jedinica za distribuciju vakcine kada ona bude dostupna, svestan koliko će distribucija biti obiman posao na nacionalnom nivou i za svaku državu posebno, obećavajući da će do kraja godine uz dobru logistiku vakcinu moći da primi veliki broj Amerikanaca. Uprkos upozorenjima stručnjaka da za efikasnu i bezbednu vakcinu treba od 12-18 meseci, predsednik je i dalje uveren da će je imati do kraja 2020, svestan da će biti više od 100.000 mrtvih u pandemiji.

Kako je bilo najavljeno, svih 50 država je trebalo da dobiju isporuke leka Remdesivir početkom ove nedelje, ali je očigledno da ga nema ni približno dovoljno, a zvaničnici iz Kalifornije su predložili bolnicama da primene loto sistem za raspodelu leka. Kalifornija je dobila dovoljne količine za oko 200 pacijenata, a u bolnicama je vise od 3.000 bolesnih kojima je Remdesivir neophodan.

Posle odluke Ilana Maska, vlasnika “Tesle” da otvori svoju fabriku automobila uprkos zabranama guvernera Kalifornije, i druge firme se spremaju za otvaranje vrata ili nastavak proizvodnje. Birokratija će, naravno, uzvratiti udarac, a neposlušnima u Los Anđelesu već najavljuju isključivanje vode i struje, kako bi ih onemogućili u namerama da prekrše preporuke države.

U Mičigenu se i juče demonstriralo protiv tamošnje guvernerke i njenih preporuka o ostanku kod kuce, za koje nestrpljvi građani veruju da su isuviše stroge. Demonstranti su se u Leksingtonu olkupili po jakom pljusku, a bili su prisutni i naoružani pripadnici desničarske organizacije “Milicija”, tražeći slobodu za sebe i smenu prve žene države Mičigen.

Danas se, posle dužeg vremena, opet govorilo o senatorima i kongresmenima koji su veliki broj svojih akcija na berzi prodali neposredno pre početka pandemije, imajući saznaja iz prve ruke da će hotelijerstvo, avio industrija, turizam i druge privredne grane biti bačene na kolena, o čemu smo pisali polovinom marta. Danas je FBI oduzeo mobilni telefon Ričardu Buru (Republikanac iz Severne Karoline), koji je podneo ostavku an mesto predsednika Intelligence Committee), ispitivali su i Diane Fainstain (Demokrata iz Kalifornije) o akcijama koje je prodao njen muž, ali nisu pominjali Keli Lofler (Republikanka iz Džordžije, čiji je muž direktor Njujorške berze), Džejms Inhof (Republikanac iz Ohaja), koji su i pre dva meseca davali nesuvisla obaveštenja da nisu imali tajne informacije o dolazećoj pandemiji, da su transakcije radili njihovi finansijski savetnici, da im stvaranje profita nije bila namera.

Dok senatori biju svoje važne “bitke za akcije” obični građani se, strpljivo čekajući u redovima, hvataju za glavu od novih cena u prodavnicama hrane – cene su samo u aprilu skočile 3 odsto, a ekonomisti strahuju da će u vreme dolazećih praznika i letnje sezone junetina biti “novi toalet papir”, uvereni u nestašicu mesa.

Opet smo bili svedoci da se u pandemiji covid-19 izrodila i epidemija lošeg novinarstva, pa će nam svima biti prepisano fizičko i svako drugo distanciranje od medija, u kojima istina više ne stanuje, ili je svako vlasnik svoje sopstvene istine, koju bi da nam levkom naliju u glavu, stvarno verujući da mogu beskonačno da nam vređaju inteligenciju.

Prvi veliki sportski događaj u pandemiji biće Nascar trka u Darlingtonu u Južnoj Karolini u nedelju, pod potpuno novim uslovima i u okolnostima fizičkog distanciranja. Na stazi će biti samo takmičari i malobrojne novinarske ekipe, neće biti ni nekada obaveznog treninga, a publika će biti ispred TV ekrana. Organizatori veruju u dobar ishod, nadajući se da će, ako ova trka prože dobro, kapije uskoro moći da odvore i neki drugi sportski tereni.

Dok se to ne desi, svako će tragati za sopstvenom istinom, uzbuđenjem i zabavom kojom bi mogao ispuniti dan, jer će nam sutra ionako biti kako nam bude.

Mila Filipović, Čikago

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.