početak DRUŠTVOINTERVJU Потребна је јака Демократска странка

Потребна је јака Демократска странка

od nedelja
1,6K pregleda

RAS foto Oliver Bunic

ИНТЕРВЈУ: ДАРАГАН ШУТАНОВАЦ, ЧЛАН ГО ДС
Драган Шутановац, члан Главног одбора Демократске странке, бивши председник те партије и бивши министар одбране, за Ужичку недељу говори о тренутној политичкој ситуацији у Србији и самој странци којој припада.
– Промене у Србији су се дешавале само кад их је изводила ДС, тако је увек било и очигледно је да је неопходно да ДС ојача, како би то опет било – Не знам да ли је Обрадовић након једног састанка са америчким дипломатом променио своју политику, али поруке које шаље очигледно су конфузне и збуњују бираче – Заиста је тешко дати процену да ли ће Вучић наставити да подилази свом бирачком телу, које је анти ЕУ и које би Србију најрадије видело у некаквом савезу са Русијом, или ће коначно и спроводити политику за коју се декларативно залаже – Никада у 21. веку Србија није била толико самоизолована, а то никако није добро пре свега из безбедносних разлога, јер сведоци смо да се у Србији води мафијашки рат који је регионалног карактера, а не осећа се регионална сарадња надлежних служби како би се тај “рат” окончао – Уколико се власт одлучи да врати служење војног рока, то ће бити коначни доказ да су систем потпуно урушили, да немају довољно војника да попуне јединице, да постоји проблем и са добровољним служењем војног рока –

УН: Протести “1 од 5 милиона” у Србији јењавају. Да ли се то и могло и очекивати? Да ли је у питању незаинтересованост и неповерење грађана или нешто друго?
– Грађани су показали да имају енергију неопходну за промене и да су ослобођени страха, који је реално владао Србијом. Међутим, сад је више него очигледно да та енергија која се накупила није адекватно третирана и да није довољно само бити против ове лоше власти, већ је неопходно понудити јасну политичку алтернативу и план. План мора бити свеобухватан, дакле мора да понуди одговор на питање како сменити Вучића, али и шта ће се дешавати након смене. Стиче се утисак да је тај план изостао, а онда се и енергија полако смањивала.

УН: Ви сте били против Савеза за Србију. Шта је то што је Вама у том Савезу највише сметало?
– Често слушам да се СЗС пореди са ДОС-ом који је сменио Милошевића и изводе се аналогије без озбиљне анализе. Да подсетим, ДОС је настао када се проценило да Савез за промене може да са тадашњом умереном десницом победи Милошевића. Дакле, прво је настао Савез за промене, који је имао идеолошку, односно вредносну потку, а онда су се сви удружили са истим циљем, а то је била смена Милошевића и отварање пута за ЕУ интеграције. Дакле, тад се знало где ће се Србија кретати након промене. Данас је случај обрнут, СЗС чине и странке које су русофилске и против ЕУ интеграција, што у доброј мери нарушава неопходну синергију, па зато СЗС данас има мању подршку, него кад је настао.

УН: Како коментаришете наглу промену ставова Бошка Обрадовића, када је у питању политика према власти?
– Бошко Обрадовић је председник Двери и кад критикује Вучића и кад се нуди за разговор-договор. Двери су идеолошки најближи бирачком телу СНС, али очигледно је да то бирачко тело њему не верује, што се најбоље видело на локалним изборима у Лучанима. Не знам да ли је Обрадовић након једног састанка са америчким дипломатом променио своју политику, али поруке које шаље очигледно су конфузне и збуњују бираче.

УН: Из Демократске странке произашле су многе странке. Како сте гледали на то цепање странке, односно излажење појединих функционера и оснивања сопствених странака? Да ли Вас је неко посебно разочарао?
– Као председник ДС-а трудио сам се да те проблеме превазиђемо и да се сви, који искрено верујемо у вредности које деценијама заступа ДС, поново окупимо у ДС-у. Одлука о уједињењу је донета и очекујем да се с јесени одржи и заједничка скупштина.

УН: Да ли сте добијали позиве да пређете у те новонастале странке?
– Ја сам члан ДС-а од 16. јануара 1997. године. Мислим да је то сасвим довољан разлог да ме не позивају на тај начин.

УН: А ево, данас се неке од тих странака поново уједињују са ДС. Шта то може донети Демократској странци?
– Свако уједињење странака које имају сличну политику, али истоветно стратешко опредељење је добро, како за грађане, тако и за политичке токове у Србији. Очекујем да то уједињење донесе нову динамику на политичкој сцени и да ДС постане кичма опозиције. Подсећам, промене у Србији су се дешавале само кад их је изводила ДС, тако је увек било и очигледно је да је неопходно да ДС ојача како би то опет било.

УН: Да ли ДС и остала опозиција у тренутној политичкој ситуацији у Србији може направити неки значајнији помак у промени власти или да се бар избори за захтеве Савеза за Србију, а то су фер и демократски избори, као и слободни медији? На који начин?
– Грађани су показали да су спремни за промене, велики део оних који представљају друштвену елиту такође чека политичку понуду коју би подржао, али ту долазимо да главног проблема – политичка понуда је у ентропији и људи осећају да ту нешто није у реду. Верујем да руководство ДС-а има план како да се дође до циља, прво до демократских избора, а онда и да победи СНС.

УН: Да ли Ви имате проблема са медијима, мислим на ове са националном фреквенцијом и дневном штампом?
– Свако ко мало прати медије види да се Србија налази у проблему. Поред чињенице да нам је друштво изузетно подељено, чак до мржње, наша медијска слика није ништа боља, с тим што власт брутално злоупотребљава све полуге моћи, како би утицала на медије. Међутим, поставља се питање да ли је само власт одговорна за медијску слику или има одговорности и новинара, који активно учествују у понижавању своје струке.

УН: Ви сте били против тога да опозиција напушта парламент? Како сада видите тај потез опозиције?
– Ствар је врло једноставна, погледајте ефекат напуштања парламента и сами ћете доћи до истог закључка. Ако је идеја била да се активности преселе на улицу у томе се очигледно није успело, уколико је идеја била да парламентарне странке постану невидљиве, а посланици да се маргинализују, у томе се успело, али то није донело никакав резултат. Грађани више и не знају за шта се опозиција залаже, осим да је против Вучића, а то очигледно није довољно за промене.

УН: Посматрајући данас политичку ситуацију, могло би да се каже да је Вучићева политика потпуно неодређена. Чини уступке Западу, али би се опет рекло да више нагиње ка Русима и Кинезима. Где нас то води и ако можете да нам кажете Ваше виђење ситуације Србије у односу на Америку, Европу или источне земље?
– Мислим да се Србија налази пред проблемима, чија ће решења определити и стратешки пут. Вучић већ седам година влада Србијом, а да никоме није јасно који је заправо циљ и у ком правцу се Србија креће. Са говорнице нас убеђује да су ЕУ интеграције наше опредељење, а онда све што ради иде у супротном правцу. Заиста је тешко дати процену да ли ће Вучић наставити да подилази свом бирачком телу, које је анти ЕУ и које би Србију најрадије видело у некаквом савезу са Русијом, или ће коначно и спроводити политику за коју се декларативно залаже. Мислим да ће решење односа Београда и Приштине бити кључан моменат када ће се преломити да ли Србија иде европским или азијским путем.

УН: Колико би за Србију значило чланство у НАТО?
– Можда ћу вам најбољи одговор дати кроз питање, да ли би Србија имала све ове проблеме да је пре 20-ак год ушла у НАТО!?

УН: Где је Србија данас на Балкану, када је у питању безбедност?
– Геостратешки положај Србије је такав да не утиче само на безбедносна питања Балкана, већ и великог дела западне Европе. Уместо да заузмемо позицију која нам природно припада, да будемо везивни фактор целог Балкана, Србија је постала земља која нема савезника на својој граници. Никада у 21. веку Србија није била толико самоизолована, а то никако није добро, пре свега из безбедносних разлога, јер сведоци смо да се у Србији води мафијашки рат који је регионалног карактера, а не осећа се регионална сарадња надлежних служби како би се тај “рат” окончао.

УН: Да ли бисте могли да направите неко поређење за Војску Србије из периода док сте Ви били министар одбране и данас? У чему је суштинска разлика?
– Управо ових дана се најбоље види разлика, док је приликом уписа на Војну академију до 2012. године било и по десет кандидата на једно упражњено место, данас се конкурс продужава, јер нема довољно пријављених кандидата. Та чињеница све говори. Ова власт се у сваком сегменту понаша популистички и док лажи пролазе код грађана, који због разних проблема не стижу да се удубе и разоткрију манипулацију, припадници војске очигледно виде да су стављени на маргину, да је министрово сликање важније од стандарда војника и то све доводи до урушавања целог система.

УН: Говори се о враћању војног рока. Да ли је то потребно уопште Србији?
– О враћању војног рока најгласније говоре они који су избегавали да служе војни рок у времену док је он био обавеза. Уколико се власт одлучи на тај корак, то ће бити коначни доказ да су систем потпуно урушили, да немају довољно војника да попуне јединице, да постоји проблем и са добровољним служењем војног рока… Оно што је отежавајућа околност за враћање војног рока је очигледна неспособност војног врха да спроводи реформе, па верујем да се неће усудити на такав корак, мада, колико чујем, увелико покушавају да се организују. Да будем прецизан, професионална војска је будућност, а све друго је повратак на нешто што није функционисало ни у времену док је постојало.

УН: Морам да вас питам и за Косово. Утисак је да власт нема решење или да овој власти одговара оваква ситуација са Косовом. Какво је Ваше мишљење?
– Косово је постало највећи проблем, не само Србије, већ и региона. Након решења односа Скопља и Атине, сви очекују помаке у решавању односа Београда и Приштине. Мислим да греше они који очекују да било која страна има решење, јер, једноставно, проблем толико дуго постоји, да је немогуће и замислити да неко има решење које ће бити прихваћено са свих страна. Зато је важан дијалог, зато су неопходни састанци, размена мишљења… а тога сада нема. Овој власти одговара да се решење пролонгира, јер они управљају системом све време, а очи нису окренуте ка проблемима обичних грађана, што ће се решењем за Косово променити.

УН: Какве су шансе да Србија уђе у Европску унију до 2023. године и шта је то што највише кочи улазак наше земље у ЕУ?
– Уколико не дође до озбиљних промена на политичкој сцени Србије, шансе да уђемо у ЕУ опадају из дана у дан. Управо зато је неопходна снажна ДС.

УН: Шта очекујете да се догађати у наредном периоду (годину или две) на унутрашњој и спољашњој сцени Србије?
– Жеља ми је да видим укрупњену и опорављену ДС, која ће јасном политиком и освеженим кадровима да понуди решења и поврати поверење грађана. Уколико до тога не дође, не видим ништа добро што ће се дешавати.

УН: Основали сте невладину организацију Савет за стратешке политике. Који су циљеви те организације и ко је са Вама у тој организацији?
– Невладина организација којом председавам окупља људе који се баве безбедношћу, одбраном и регионалном политиком на стратешким, а не дневнополитичким основама. Чланови Савета за стратешке политике су из Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, и жеља нам је да радимо на подизању свести о важности регионалне сарадње и даљег прикључења ЕУ целог региона. Већина чланова Савета је била на неким високим дужностима у државама из које долазе и имају искуство у руковођењу системима, што је предност у односу на друге НВО.

УН: Колико сте упућени у рад Градског одбора ДС Ужице и можете ли да дате неку оцену тог рада?
– Градски одбор ДС Ужице је увек био један од најбољих одбора у целој Србији и кад су демократе у Ужицу јаке, то је гарант снаге и у Србији.

Звездана Глигоријевић (Ужичка недеља 1015)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.