početak NAJNOVIJE Comfort i Central park nove njujorške bolnice

Comfort i Central park nove njujorške bolnice

od nedelja
1,K pregleda

COVID-19 u SAD – DAN SEDAMNAESTI
Ove nedelje će građanima Njujorka na raspolaganju biti dve dve nove bolnice, jedna na brodu, druga u parku, kao potvrda totalno izmenjene stvarnosti, u borbi protiv pandemije. Vojni brod-bolnica “Comfort” ukotvljen je na Menhetnu u ponedeljak, ima 1000 kreveta, 12 operacionih sala, dobro snabdevenu apoteku i 1.100 članova posade i medicinskog osoblja. Brod će prihvatati ozbiljne bolesnike iz njujorških bolnica, kako bi se kapaciteti oslobodili za obolele od coronavirusa.
Vojni brod “Mercy” je već u luci u Los Andjelesu, spreman da primi pracijente iz Kalifornije.
U isto vreme, u Fort Loderdale (Florida) očekuje se dolazak dva kruzera, na kojima su oboleli putnici i članovi posade. Brodovi “Holand Amerika” i “Zandan Roterdam” stižu iz Južne Amerike, a gradonačelnik Fort Loderdela i guverner Floride ne slažu se sa odlukom da se ukotve u ovoj luci, i zaraženi putnici i članovi posade smeste u obližnje bolnice, tvrdeći da je ovo problem saveznih organa i da lokalne vlasti ne mogu preuzeti brigu o njima, u vreme kada broj obolelih stanovnika Floride iz dana u dan raste.


U četvrtak će biti završeno opremanje poljske bolnice u Central Parku, koja će imati 14 šatora, dovoljno kreveta i odlično opremljeno odeljenje intenzivne nege. Bolnicu gradi privatna firma “Samaritan’s Purse”, a biće namenjena isključivo obolelima od coronavirusa.
U toku je opremanje poljske bolnice na fudbalskom stadionu u Seatlu, McKormick Convention Center u Čikagu, a američka vojska razmatra još stotinak lokacija za ostavljanje mobilnih i poljskih bolnica, koje će moći da prihvate paciejnte širom zemlje, kada epidemija bude na vrhuncu i zabeležen najveći broj obolelih. Prema nekim prognozama, to će se u Njujroku desiti 5. aprila, a na većoj teritoriji zemlje polovinom meseca.
Početak nedelje doneo je i mnogo pitanja Amerikanaca o tome kako da se kvalifikuju za pomoć savezne države, u okviru usvojenog zakona o ekonomskim merama, zašto će iznosi odredjeni za pojedince, decu i porodice na račune stići tek kroz tri nedelje, i hoće li krediti biti dostupni za sve male kompanije do kraja ove nedelje. Prvi april će označiti početak novog kritičnog perioda za mnoge građane, koji će se suočavati sa nagomilanim računima, mesečnim kreditima za kuće i stanove, kao i drugim finansijskim obavezama. Strah od otkaza i zatvaranja kompanija još uvek raste, donoseći neizvesnost u svaki novi dan.


Početkom treće nedelje izolacije, 2/3 Amerikanaca pridržava se uputstva Kriznog štaba Bele kuće “ostani u kući”, uz limitirano kretanje, različito od države do države. Broz zaražnih u Ilinoisu prešao je 5.000, a više od 70 ljudi je preminulo. U Americi je zaraženo 164.000 ljudi, što je i dalje drži na neslavnom prvom mestu, sa više od 3.000 umrlih, po čemu je peta zemlja u svetu. Amerika je testirala million svojih građana, što je više od bilo koje druge zemlje u svetu, sa sadašnjim kapacitetima od 100.000 testova dnevno. U upotrebi je 20 vrsta različitih testova na virus, od kojih je test kompanije Abbott najtraženiji, zbog preciznih i brzih rezultata.
Bolnicama širom Amerike biće upućene značajne količine lekova protiv malarije, nakon što je FDA odobrila primenu za lečenje coronavirusa, a Krizni štab je uveo obavezan protokol o dnevnim izveštajima iz svih američkih bolnica o broju dostupnih kreveta, broju kreveta na intenzivnoj nezi, ventilatora, respiratora, zaštitne opreme i lekova. “Strategija je veoma važna za rat, ali logistika rat dobija” – rečeno je na konferenciji za štampu u Beloj kući, na kojoj je predsednik Tramp predstavio čelnike privatnih kompanija koje su su se uključile u proizvodnju važnog materijala i opreme u ratu protiv zaraze.


Ponedeljak je bio dan lekara, a savezna administracija se obavezala da će i finansijki pomoći medicinsko osoblje, koje je na prvoj liniji fronta u ovom teškom ratu – finansiraće pomoć za čuvanje njihove dece, kupovinu hrane, platiće lekare koji će telefonom davati savete pacijentima, a finansiraće i laboratorije koje će testove za teško bolesne i nepokretne raditi na terenu, u njihovim kućama i staračkim domovima.
Niko sa sigurnošću ne može predvideti dalji razvoj situacije, jer i dalje nema dovoljno podataka o tome koliko dugo zaraženi pacijent koji nema simptome bolesti može biti prenosilac, da li izlečeni pacijent ponovo može biti zaražen, i hoće li coronavirus biti sezonski.
Sutra će biti tačno 24. godine od kada sam iz Srbije stigla u Ameriku. Ni tada ništa nije ličilo na šalu. Ali ovo danas je teško i definisati i opisati. Možda će nam sutra biti bolje.

Iz Čikaga za Užičku nedelju piše Mila Filipović

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.