početak EKONOMIJA Укусно, укусније, најукусније

Укусно, укусније, најукусније

od nedelja
1,7K pregleda

ПРШУТИЈАДА 2018
У златиборском селу Мачкат, у порти цркве, одржава се тродневна 18. по реду Пршутијада. Ове године учествује 20 излагача, највише до сада . Као и сваке године и ове године, бирали су се најбољи сувомеснати производи.
Овогодишњу пршутијаду је отворио Арсен Ђурић, заменик председника општина и поручио да је из године у годину ова манифестација све посећенија.
– Деликатеси из овог краја се налазе на светским трпезама. Општина Чајетина улаже значајна средства у развој села и пољопровреду, сигурно највише у Србији. Радимо на оснивању Удружења пољопривредних произвођача у циљу укрупњавања производње за евентуални извоз за страна тржишта. Поред тога, радимо на заштити географског порекла и добре марке сувомеснатих произовда и осталих пољопривредних производа, који се производе у нашем крају, јер заиста имамо шта да заштитимо – рекао је Ђурић.

Златна медаља за најбољу домаћу кобасицу припала је Александру Челиковићу, за најбољу сланину Марку Стојановићу, за овчија пршуту Радомиру Шопаловићу, за овчију стељу Николи Брковићу, за најбољу свињску пршуту Радомиру Шопаловићу и за најбољу говеђу пршуту Александру Радојичићу из Мачката.
Сребрна медаља за најбољу кобасицу додељена је Перици Шопаловић, за сланину Душану К. Стојановићу, за овчију пршуту Николи Брковићу, за овчију стељу Ружици Стојановић, за свињску пршуту Бранку Шопаловићу и за најбољу говеђу пршуту Радомиру Шопаловићу.
Трећа места освојили су: за домаћу кобасицу Дрган Стојановић, за сланину Ружица Стојановић, за овчију пршуту Драган Стојановић, за овчију стељу Александар Челиковић, за свињску пршуту Владимир Анџић и за говеђу пршуту Миливоје Танасковић.
Александар Радојичић је тајну производње сувомеснатих деликатеса научио од деде Велимира и оца Живорада. Сада је производи заједно са супругом Косаром, а помажу му и четворо деце Јована, Вељко, Страхиња и Софија.
– Ово је породични посао и од малих ногу се бавим производњом сувог меса, дакле негде око 30 година. Сви у породици радимо. А за добар квалитет потребна је добра пракса, квалитетна сировина и ово подручје – рекао је Александар, који своје производе продаје на ужичкој пијаци, снабдева неке маркете и ресторане у Београду.

Ове године своје производе су излагали гости из Италије и Словеније, а било је и доброг вина из Македоније. Цене су као и на пијацама: кобасица 900 динара, сланина од 700 до 900, говеђа пршута 1.500 – 1.700 динара, свињска пршута од 1.200 до 1.500 динара, овчија стеља 1.200 и чварци 1.000 динара. Међу најдужим пршутама била је пршута пршутара Митра Марића и дуга је око 2 м.
Ко је хтео могао је и да једе печену прасетину са ражња која кошта 1.500 динара по килограму или јагњетину са ражња по цени од 1.800 динара по кг. Ту је и неизоставни кисели купус са сувим ребрима, а порција кошта 400 динара.

На пунолетној пршутијади уручене су и захвалнице за успешну производњу и излагање Драгану Курћубићу, Зорану Шопаловићу, Милоју Стојановићу и компанији “Златиборац”.
Специјалне награде за уједначени квалитета производа 18. сајма сувомеснатих производа стручни жири доделио је Митру Марићу, Милосаву Стојановићу, Милошу Радовановићу.

З. Г.

ПОГЛЕДАЈТЕ ГАЛЕРИЈУ ФОТОГРАФИЈА СА ОВОГОДИШЊЕГ ОТВАРАЊА ПРШУТИЈАДЕ:


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.