početak EKONOMIJA Ukusno, ukusnije, najukusnije

Ukusno, ukusnije, najukusnije

od nedelja
1,8K pregleda

PRŠUTIJADA 2018
U zlatiborskom selu Mačkat, u porti crkve, održava se trodnevna 18. po redu Pršutijada. Ove godine učestvuje 20 izlagača, najviše do sada . Kao i svake godine i ove godine, birali su se najbolji suvomesnati proizvodi.
Ovogodišnju pršutijadu je otvorio Arsen Đurić, zamenik predsednika opština i poručio da je iz godine u godinu ova manifestacija sve posećenija.
– Delikatesi iz ovog kraja se nalaze na svetskim trpezama. Opština Čajetina ulaže značajna sredstva u razvoj sela i poljoprovredu, sigurno najviše u Srbiji. Radimo na osnivanju Udruženja poljoprivrednih proizvođača u cilju ukrupnjavanja proizvodnje za eventualni izvoz za strana tržišta. Pored toga, radimo na zaštiti geografskog porekla i dobre marke suvomesnatih proizovda i ostalih poljoprivrednih proizvoda, koji se proizvode u našem kraju, jer zaista imamo šta da zaštitimo – rekao je Đurić.

Zlatna medalja za najbolju domaću kobasicu pripala je Aleksandru Čelikoviću, za najbolju slaninu Marku Stojanoviću, za ovčija pršutu Radomiru Šopaloviću, za ovčiju stelju Nikoli Brkoviću, za najbolju svinjsku pršutu Radomiru Šopaloviću i za najbolju goveđu pršutu Aleksandru Radojičiću iz Mačkata.
Srebrna medalja za najbolju kobasicu dodeljena je Perici Šopalović, za slaninu Dušanu K. Stojanoviću, za ovčiju pršutu Nikoli Brkoviću, za ovčiju stelju Ružici Stojanović, za svinjsku pršutu Branku Šopaloviću i za najbolju goveđu pršutu Radomiru Šopaloviću.
Treća mesta osvojili su: za domaću kobasicu Drgan Stojanović, za slaninu Ružica Stojanović, za ovčiju pršutu Dragan Stojanović, za ovčiju stelju Aleksandar Čeliković, za svinjsku pršutu Vladimir Andžić i za goveđu pršutu Milivoje Tanasković.
Aleksandar Radojičić je tajnu proizvodnje suvomesnatih delikatesa naučio od dede Velimira i oca Živorada. Sada je proizvodi zajedno sa suprugom Kosarom, a pomažu mu i četvoro dece Jovana, Veljko, Strahinja i Sofija.
– Ovo je porodični posao i od malih nogu se bavim proizvodnjom suvog mesa, dakle negde oko 30 godina. Svi u porodici radimo. A za dobar kvalitet potrebna je dobra praksa, kvalitetna sirovina i ovo područje – rekao je Aleksandar, koji svoje proizvode prodaje na užičkoj pijaci, snabdeva neke markete i restorane u Beogradu.

Ove godine svoje proizvode su izlagali gosti iz Italije i Slovenije, a bilo je i dobrog vina iz Makedonije. Cene su kao i na pijacama: kobasica 900 dinara, slanina od 700 do 900, goveđa pršuta 1.500 – 1.700 dinara, svinjska pršuta od 1.200 do 1.500 dinara, ovčija stelja 1.200 i čvarci 1.000 dinara. Među najdužim pršutama bila je pršuta pršutara Mitra Marića i duga je oko 2 m.
Ko je hteo mogao je i da jede pečenu prasetinu sa ražnja koja košta 1.500 dinara po kilogramu ili jagnjetinu sa ražnja po ceni od 1.800 dinara po kg. Tu je i neizostavni kiseli kupus sa suvim rebrima, a porcija košta 400 dinara.

Na punoletnoj pršutijadi uručene su i zahvalnice za uspešnu proizvodnju i izlaganje Draganu Kurćubiću, Zoranu Šopaloviću, Miloju Stojanoviću i kompaniji „Zlatiborac“.
Specijalne nagrade za ujednačeni kvaliteta proizvoda 18. sajma suvomesnatih proizvoda stručni žiri dodelio je Mitru Mariću, Milosavu Stojanoviću, Milošu Radovanoviću.

Z. G.

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA SA OVOGODIŠNJEG OTVARANJA PRŠUTIJADE:


Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.