početak DRUŠTVO Да сачува од заборава

Да сачува од заборава

od nedelja
1,1K pregleda

НАШИ СУГРАЂАНИ: МАРКО ДЕЈИЋ
Наш суграђанин Марко Дејић пре годину и по дана почео је сакупља шалове фудбалских клубова и навијачких група и већ у својој колекцији има 63 комада. Више га интересују шалови навијачких група и, како каже, до њих се тешко долази.


– У Србији, осим у Београду, можда у Новом Саду, Крагујевцу и Нишу, као да мањи клубови немају своје навијачке групе. Сви углавном навијају за „Црвену звезду“ или „Партизан“, а као да заборављају да постоје њихови локални клубови. Као да немамо „Слободу“ или „Јединство“. „Слобода“ има своје „Фридом фајтерсе“, којима и ја припадам. Али, нема нас пуно. Чак и Ужичани више навијају за ова двa београдска клуба, него за своју „Слободу“ – каже Марко и додаје да су многе навијачке групе пале у заборав.
Зато је Марко одлучио да скупља шалове свих навијачких група, па и оних угашених клубова, јер су шалови обележје и, како каже, говоре о томе да је неко некад постојао. Од мањих градова у Србији можда једино, према Марковим речима, озбиљније навијачке групе имају „Рад“, „Земун“, „Раднички“ из Крагујевца. И у Ужицу, Крушевцу и Суботици постоје добре навијачке групе.


Он каже да је његова колекција шалова скромна, али можда највећа у Ужицу, док у Србији има пар људи који имају по хиљаду.
– Тешко је доћи до неког шала, јер су те навијачке групе скроз затворене. Најлакше је доћи ако неко продаје шал преко интернета, Фејсбука или неке друге друштвене мреже, форума и слично. У просеку један шал се може купити за 3.000 динара. Међутим, има и оних ретких шалова, који коштају много више. Ја, на пример, у својој колекцији имам редак „Слободин“ шал, који је рађен у веома малом броју и међу првима. За њега сам имао понуду од 150 евра, али ја га сигурно нећу продати. Једино, не дај боже да морам, али овако, сигурно га нећу продати – казао је Марко и додаје да је од малих ногу везан за „Слободу“ и посећивао утакмице.


У његовој колекцији шалова налази се шал навијачке групе „Бекрије“ из Бечеја, који више не постоје. Има и шал Тото купа из 2001. године, као и навијачке групе „Јунајтед форс“ од „Рада“, шал који се веома тешко набавља ван ове групе. Исто тако је тешко доћи и до шала „Таурунум бојса“, навијачке групе ФК „Земун“.
– Имам један број шалова клубова из бивше Југославије, а имам и два шала фудбалског клуба „Пари Сен Жермен“, „Олимпијакоса“ из Грчке, „Каљери“ из Шпаније… – набраја Марко.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.