početak EKONOMIJA Град „богатији“ за 12 кревета

Град „богатији“ за 12 кревета

od nedelja
830 pregleda

ДРЖАВНИ ТУРИЗАМ
После отаврања хостела „Еко Ужичка република“ 2013. године са 30 кревета, у четвртак, 22. јуна отворено је коначиште „Град“, које има 12 кревета, у некадашњој згради Дома ЈНА, где се данас налази Градски културни центар.
У стари простор, који више нико није користио, уложен је 21 милион динар. Реновирано је степениште, на улазном делу постављен је модерни бифе, а гости ће имати прилику, поред рецепције, у дугачком холу, да седе за више столова. Коначиште поседује шест соба, од којих су три једнокреветне, две довокреветне и једна трокреветна. Једна од једнокреветннх соба је прилагођена особама са посебним потребама, а остале две собе су са француским лежајем. Свака соба има своје купатило, опремљене су са климом, мини баром, телевизором и брзим интернетом, а за сваког госта је обезбеђен и паркинг.


Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је рекао да је ово коначиште значајно за град који нема ниједан хотел у функцији. Он је рекао да је коначиште коштало 21 милион динара, од чега је са око 10 милиона динара финансирало Министарство трговине, туризма и телекомуникација, један и по милион динара је добијен од донације немачког програма SWG-a i oko 10 милиона динара је обезбеђено из градског буџета. Градоначелник се захвалио министру Расиму Љајићу, чије је министарство у последње три године уложило око 508.000 евра у разне пројекте на територији града Ужица, од чега су најзначајније ово коначиште, „Голија“ и спомен обележје „Кадињача“, а и у припреми је израда пешачких стаза на Тари.
– Ми имамо још низ спремних пројеката везаних за развој туризма у Ужицу, као на пример Стари град, пројекте везане за Стапарску градину, за римско грoбље и наш музеј, као и низ других. Верујемо да ћемо и да за ове пројекте имати подршку од министра Љајића – рекао је Петковић и додао да је у згради Градског културног центра, поред отварања коначишта, још планирано да се уреди унутрашња сала са бином.


Такође, приватним лицима биће понуђено да дограде и обнове део где је била стрељана, а која је у овом моменту потпуно неупотребљива.
Бобан Перишић, директор туристичке организације „Ужице“, под чијим се окриљем налази коначиште „Град“, рекао је да је ово посебан дан за туристичку организацију „Ужице“, јер се отварањем оваквог једног смештаја даје већи значај овој установи.
– Овај пројекат је специфичан што су се практично први пут један домаћи и један страни фонд спојили у један пројекат. На месту некадашњег Дома ЈНА, који 25 година није био у функцији, коначно смо добили простор који има своју намену и функцију. Од раније је познато да Ужице због приватизације хотелских капацитета и недостатка иницијатива од стране приватног сектора за улагање у туризам, има проблема са смештајем. Овај објекат је репрезентативни пример како један породични бизнис може да изгледа – рекао је Перишић.


У коначишту „Град“ биће запослено четири особе, које према речима Перишића, неће бити на буџету града, већ ће сами зарађивати плату.
– Према нашем бизнис плану, туристичка организација би требало да оствари приход од око два милиона динара од коначишта. Тај новац ће бити даље уложен у јачање туристичких капацитета и туристичке инфраструктуре. Туристичка организација има још неколико пројеката који ће нас одвести ка томе да буде прва установа у граду која ће почети самофинансирање, почев од плата, а уз приходе од боравишне таксе, која по закону припада туристичким организацијама, да направимо једну још озбиљнију установу и да остваримо још боље резултате. Цене смештаја у нашем коначишту нису високе, квалитет услуге је јако висок, као и квалитет смештаја. Зато нема разлога да наш бизнис план не тече по плану – рекао је Перишић.
У коначишту гости могу да обезбеде ноћење, ноћење са доручком и полупансион, с тим што се храна служи у ресторану преко пута „Наша прича“
– Такав начин пословања је један модеран концепт, који се примењује у европским градовима, а преселили смо га из Чешке и Аустрије. Овакви смештаји су на Западу у моди. Сматрам да још пет оваквих објеката у граду може да функционише без проблема. Циљна група су нам пословни људи, који долазе у Ужице на дан, два – рекао је Перишић и додао да је у плану да се у „Граду“ оствари између 2.000 до 2.500 ноћења годишње.


Директор ТО „Ужице“ је нагласио да коначиште не подлеже категоризацији и да имају све дозволе, као и то да је испоштована најстрожија противпожарна заштита, на коју је потрошено 20 процената од целокупне инвестиције.
На питање да ли ће гостима сметати бука из Градског културног центра, јер се често одржавају концерти, Перишић каже:
– Градски културни центар има ограничено време до када ради, а и када су у питању концерти време је ограничено, и због локалног становништва. Ово је центар града, па се бука не може избећи тотално.


Према његовим речима у самом граду у последњих 15 месеци појавио се велики број апартмана који се издају преко туристичке организације, тако да сада има 21 апартман у граду који се издаје за госте. Од осталих смештајних капацитета у самом граду је коначиште у хотелу „Златибор“, који се пререгистровао, јер је изгубио категоризацију, хостел и спрема се отварање хостела на Међају. У току прошле године заједно са Мокром гором и Таром, на територији града остварено је 136.000 ноћења, а Мокру гору је посетило око 250.000 људи.
– Ове године имамо мало већи проблем са посетом у Мокрој гори, због радова на мосту у Шљивовици, тако да организоване групе не могу да дођу, па зато апелујем на „Србија путеве“ да што пре заврше радове“ – рекао је Перишић и додао да им је један од циљева да што више туриста са Златибора дође у Ужице на једнодневне излете, јер град има шта да понуди.
Иначе, унутрашњост коначишта је украшена сликама и вајарским радовима ученика Уметничке школе. Отварању је присуствовао и представник SWG Предраг Марковић, који је рекао да је ово коначиште један део заједничког пројекта ТО „Ужице“, ТО „Чајетина“ и удружења „Гостиље“. Он је, између осталог, рекао да је ТО „Чајетина“ такође обновила своје смештајне капацитете, а удружење Гостиље ради на препокривање родне куће Димитрија Туцовића у Гостиљу.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.