početak EKONOMIJA Директори имају викендице, а ми ни за хлеб

Директори имају викендице, а ми ни за хлеб

od nedelja
760 pregleda

Радници “Путева” блокирали магистралу
Око две стотине радника грађевинског предузећа “Путеви” данас је на сат времена делимично блокирало магистрални пут од Ужица ка Златибору, у месту Сурдук. Штрајк је започет пре четири дана због неисплаћене две плате и путних трошкова, као и дневница у последњих неколико година.
– Овде су дошли колеге из Прибоја, Пријепоља, Нове Вароши и Бајине Баште, јер смо сви у истој ситуацији. Јуче су нам исплатили једну плату, али за све ово време нико од руководства није дошао да разговара са нама. Уместо тога прете нам отказима. У предузеће су долазили инспектори рада да провере да ли је штрајк законит, а нису проверавали да ли су испоштоване законске обавезе према нама – рекао је Бобан Ћалдовић, председник синдиката и додао да овакво стање није од пре два месеца, већ у последњих осам месеци од када плате не примају по закону.
Он је рекао да радници стрепе да ли ће од 1. марта имати оверене књижице за себе и своје чланове породица.
– Да је менаџмент предузећа разговарао са нама о проблемима до штрајка не би дошло. Али директори, избегавају то. Ово руководство ништа није радило законски према нама, а од нас тражи да радимо законски – рекао је Ћалдовић.
У “Путевима” је, како је рекао Ћалдовић” запослено 670 радника, од којих је око 200 у службама и менаџмент.
Радници се углавном жале на тешке услове живота, због непримљених плата. Тако Миљко Синђић (61), који ради 39 година у овом предузећу каже да је дошао на то да од сина тражи новац за хлеб.
– Можете да замислите како је тешка ситуација када од детета тражим новац за хлеб, док директори имају викендице и возају се луксузним аутомобилима. Ово предузеће пошло низбрдо од 2008. године, од тада ништа није како треба. Посла има, радника има, а пара за плате нема. Нека нама дају оно што смо зарадили, а себи нека деле колико хоће и шта хоће. Немам ништа против Вучића, чак сам и гласао за њега. Сада је увео неке клизне камете на порез, ЕПС одавно има камате, а одакле да платим када немам плату. Нека Вучић притисне ове да нам дају плате, па ћемо и ми измиривати своје дугове – рекао је Синђић.
Драга Петровић је рекао да има око 250 тужби радника због неисплаћених дневница још од раније.
Саобраћај магистралним путем одвијао се једном траком, док су друге две траке блокирали радници. Цео догађај је пратила полиција, која је упозорила Ћалдовића да је блокада противзаконита и да ако убрзо не одблокира пут, биће поднета пријава против њега.
О даљем току штрајка, како је рекао председник синдиката, одлучиће штрајкачки одбор, али је сигурно да ће истрајати у својим захтевима. Неки од радника је тражило смену директора, јер како кажу, да је руководство које он води, неспособно да нађе нове послове и питају где су паре од до сада наплаћених послова.
– Видећемо шта ћемо и шта ће руководство предузети. Ми зими одржавамо деоницу од Ужица до Јабуке, а сада за викенд поново најављују снег. Да ли руководство о томе размишља? – рекао је Ћалдовић.

З. Г.

А ево шта каже и руководство…

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.