početak GRADSKAINFO Добро је, а може и боље

Добро је, а може и боље

od nedelja
619 pregleda

info-centar-za-osobe-sa-invaliditetom-uzice-4

УКЛОНИТИ ПРЕПРЕКЕ ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ
Чедомир Цицовић, координатор Инфо центра за особе са инвалидитетом, на Округлом столу, коме су присуствовали представници Града, МУП-а и других битних установа у граду, оценио је да је приступачност окружења у Ужицу за особе са инвалидитетом боља него ранијих година, али да то боље обавезује да у будућности буде још боље.

info-centar-za-osobe-sa-invaliditetom-uzice
– Та приступачност се тиче, не само нас, већ и старих суграђана и мајки са децом. Са сваким обореним ивичњаком, лифтом на мосту и сваком склоњеном баријером у локалној заједници, значи да можемо да радимо. Највећи проблем је у менталитету људи и неурбанистичкој организованости људи која се традиционално спроводи. У Ужицу се гради 4 до 5 зграда и на нама је сада да укажемо да је много јефтиније у овој фази направити да оне буду приступачне за особе са инвалидитетом, него их касније преправљати. Са тим начином локална самоуправа, а и приватник који гради зграде, подиже себи референцу – рекао је Цицовић.

info-centar-za-osobe-sa-invaliditetom-uzice-6
Видоје Дрндаревић, члан Градског већа, рекао је да је ово удружење веома активно, када су у питању предлози за уклањање препрека за кретање особа са инвалидитетом, али такође да су реални у својим захтевима.
– Идуће године ћемо по њиховим захтевима, где постоји оправдана потреба, склонити те баријере за њихово кретање. Сматрам да још није све доведено у меру што би требало да задовољи потребе особа са инвалидитетом. Морам да кажем да имамо и нових улица са прелазима где нису склоњени ивичњаци. Такође, постоји захтев, и то ћемо испоштовати, да се изграде приступне рампе и гелендери за Техничку школу и Високу школу струковних студија. Међутим, постоји проблем шта после, како да особе са инвалидитетом дођу до другог или трећег спрата, како то исфинансирати и да буду безбедно – рекао је Дрндаревић.

З. Г.

info-centar-za-osobe-sa-invaliditetom-uzice-5

info-centar-za-osobe-sa-invaliditetom-uzice-3

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.