početak KOLUMNE DONALD TRAMP – HILARI(OUS)

DONALD TRAMP – HILARI(OUS)

od nedelja
560 pregleda

14976024_10208715877989267_437607522_o

AMERIČKI PREDSEDNIČKI IZBORI

 

GLASAČI SPIN, TWIST, FLIP, SWING

I DRUGIH DRŽAVA IPAK SU GLASALI ZA ABC

 

NA POČETKU IZBORNE NOĆI VODILA JE HILARI GLASOVIMA DEMOKRATA, ALI, ONDA SU POČELI DA STIŽU GLASOVI ZAPOSLENIH REPUBLIKANACA
I jeste, desila se istorija. Na Jovanjdan će u najvažniju državnu američku kuću ući belac i odatle isterati crnca. Donald Tramp dobio je američke predsedničke izbore. Uprkos svim ispitivanjima javnog mnjenja, protivno svim željama glavnih američkih medija, u inat globalistima iz celog sveta! Tramp je dobio većinu u borbi među muškarcima i ženama, obrazovanim i neobrazovanim, katolicima i Jevrejima, crncima i Meksikancima, opredeljenima i neopredeljenima, pobedio je između plavih, crvenih i nezavisnih. Imao je tu jednu ciglu u zidu plavih američkih država i, što je još važnije, osvojio je glasove u Floridi, Ohaju, Viskonsinu, Mičigenu. Čekalo se na Pensilvaniju, Mičigen, Minesotu i Arizonu. Jutro je pametnije od večeri.
I jeste, The End is Near! Posle više od dve godine ozloglašene izborne kampanje, Amerikanci su na izborima, u velikoj većini, pokazali revolt protiv političke i ekonomske elite iz Vašingtona, glasajući za Anybody But Clinton! Bio je to revolt poput tihog ustanka, ljudi koji su svesni lagane, ali sigurne propasti, zemlje vođene pogrešnim ljudima i institucijama; revolt birača spremnih da zemlji vrate i snagu i suverenost.
milaPredsednički izbori bacilli su u vodu sve teorije zavere da Tramp ne sme i zasigurno neće pobediti, a glasački listići pobili su sve projekcije i predviđanja ispitivanja javnog mnjenja, prema kojima Donald nije vodio ni u jednoj državi, ni u jednoj grupaciji, čak ni u ničijoj mašti. Mada, istina, bilo je i onih ispitivanja, prema kojima su građani umorni od odustajanja i slabosti, dok zemlju vode korumpirani političari, a indoktriniraju je mediji, lobisti i interesne grupe. Skoro niko nije slušao rezultate ispitivanja, prema kojima pravi politički sukob u Americi nije između Demokrata i Republikanaca, vec između Amerikanaca i političke elite. Donald Tramp je izgleda razumeo suštinu i tako postao prvi američki predsednik koji se nikad nije bavio politikom.
Na Mitrovdan je glasalo 50 američkih država za predsednika, 34 za senatore, 435 distrikta je biralo kongresmene, a izabrano je i 12 guvernera. Glasalo se i za legalizaciju marihuane u 5 država, o promeni školskog sistema u Masačusetsu, o povećanju minimalne cene rada u četiri države, o smrtnoj kazni u tri, o infrastrukturi i drugim lokalnim problemima, ali sve je to ostalo u senci istorijskih predsedničkih izbora.
Berza će sutra pokazati prve reakcije, sigurna sam da neće biti daleko od panike, jer će Trampova pobeda doneti dozu ekonomske nesigurnosti i nepredvidivosti. Politička nesigurnost je idealna za prodaju akcija, pa će investitori, posle izbora uglavnom prodavati, a tek kasnije postavljati pitanja i tražiti odgovore. Istina je da niko sa sigurnošću ne može predvideti razvoj događaja posle Trampove pobede, pa će špekulacija biti na sve strane. Jedni se nadaju pobedi zdrave pameti, verujući da će Tramp umeti da izabere stručnjake za svoj kabinet, u kome već vide Rudija Đulijanija na mestu atorney general, Njut Gingrica, na mestu državnog sekretara, generala Majkla Flina na mestu ministra odbrane…Tramp lično veruje da će okupiti ljude koji će znati kako da protresu učmalost establišmenta, uz neophodno iskustvo vašingtonskih insajdera.
U ovoj izbornoj noći, punoj preokreta, skoro da se desilo čudo – konzervativni glasači su se vratili korenima, pa će Republikanci zadržati većinu i u Kongresu i u Senatu, što će, uz konzervativnog predsednika i novu ravnotežu u Vrhovnom sudu, ekstremno promeniti političku scenu, a zasigurno još više raspolutiti, ionako podeljenu, zemlju. Za prvih 100 dana vladavine, Tramp je najavio ukidanje Obaminog zakona o zdravstvenom osiguranju i ozbiljan rad na imigracionoj reformi, uključujući i izgradnju zida prema Meksiku. Obećao je i da će Hilari strpati u zatvor, mada nisam sigurna da mu je to od noćas toliko važno. Donald Tramp, totalni autsajder, čovek koji je u ličnu političku kampanju uložio sopstvenih 100 miliona dolara (znao je on, ipak, kako je to dobra investicija), i borio se protiv logike zdravog razuma, političkih protivnika, ali i svoje sopstvene partije, dobio je izbore na mišiće, a možda i na pamet. Ili na Melanijinu lepotu.
Ovogodišnji izbori ubili su analitičko novinarstvo i ispitivanje javnog mnjenja. Hilari je izgubila zbog svoje arogancije, korumpiranosti, nepoštenja, ali i zbog Obaminog nasledstva, a pobedili su je stidljivi Trampovi birači. Mapa Amerike sada je mnogo crvenija!
Ja sam iskoristila svoje izborno pravo da ne glasam. Kao Srpkinja, ne mogu oprostiti Klintonki. Kao žena – ne mogu oprostiti Trampu. Kao Amerikanka – poštujem volju birača i instituciju predsednika. Kao što vidite, u višestrukom sam konfliktu sa samom sobom, pa ću i ja, kao mnogi, posle pobede Trampa, napustiti zemlju. Ne, u mom slučaju to nema veze sa politikom. Jednostavno, volim da putujem!

Mila Filipović, specijalno za Užičku nedelju iz Čikaga

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Olja 9. новембар 2016. - 20:45

Divan članak Mila – Iskreno, sažeto u jednom dahu! Bravo..Napiši nešo o svom putovanju

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.