početak GRADSKA Др Јовићевићу уручена повеља

Др Јовићевићу уручена повеља

od nedelja
1,1K pregleda

Повеља „Капетан Миша Анастасијевић“
Др Слободан Јовићевић, начелник Ургентне службе Опште болнице Ужице, овогодишњи је добитник Повеље „Капетан Миша Анастасијевић“, која се додељује једном годишње за посебне пословне и друштвене резултате у току једне календарске године и за најуспешније институције и појединце. Др Јовићевић ово престижно признање је примио 12. јуна у Врњачкој бањи.
– Искрено, када ми је јављено да сам добитник, био сам јако изненађен, јер нисам знао да сам предложен. Сама награда ми много значи и представља велики подстицај за даљи још квалитетнији и преданији рад – рекао је за Ужичку недељу др Јовићевић и додао да га је предложила група грађана Ужица и Косјерића.
Иначе, ово престижно признање се чешће додељује установама, него појединцима и састоји се од повеље и златника са ликом Мише Анастасијевића. Додељују га Новосадски и Београдски Универзитет, Агенција Медија инвент и Привредна комора Србије.
Миша Анастасијевић– Капетан Миша био је велики трговац и добротвор. Као дечак започео је бављење трговином, прво као слуга у дућану. Године 1817. постављен је за цариника на добровачкој скели, где остаје до 1822. године. Преко кнежевог писара ступа у контакт са Књазом Милошем лично, али и највећим трговцима, када прелази на трговину крупном стоком. Књаз Милош га 1833. године поставља за дунавског капетана, са надзорно-арбитражном улогом. Главни посао Мише Анастасијевића је трговина сољу. Имао је око десет хиљада људи у служби, 23 стоваришта у разним крајевима и најмање 74 брода за превоз соли, што му је донело велико богатство. У једном тренутку је постао један од најбогатијих људи на Балкану. Био је један од највећих добротвора на овим просторима. Његова задужбина је једна од најпознатијих грађевина 19. века, у којој се налази зграда Ректората Универзитета у Београду и део Филозофског факултета.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.