početak AKTUELNO ДСС је најоштрија опозиција власти

ДСС је најоштрија опозиција власти

od nedelja
602 pregleda

sanda rašković ivić užička nedelja

САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ДСС
У великој сали Скупштине града Ужица трибину је одржала будућа предизборна коалиција ДСС-а и Покрета „Двери“. Потписник ових редова искористио је ту прилиику да разговара са председницом Демокрастске странке Србије Сандом Рашковић – Ивић.
На почетку ми реците оно што чланове, симпатизере и гласаче ДСС-а највише занима, а то је да ли имате контакт са Вашим претходником не месту председника ДСС-а Војиславом Коштуницом? Да ли Вам даје неке идеје и савете и има ли уопште контакт са Вама и ДСС-ом?
– Војислав Коштуница је утемељитељ ДСС-а, неспорно велики државник о чијем ће раду вероватно још позитивнији суд од савременика, дати историчари. ДСС наставља са политиком коју је он утемељио, политиком самосталне, самосвојне и слободне Србије којој је сопствени национални интерес важнији од интереса Брисела, Вашингтона и НАТО пакта.
За шта се залаже ДСС?
– Најшире речено – за слободну, праведну, економски развијену, демократску Србију. Да би се то остварило мора да се промени садашња спољна и унутрашња политика, што није могуће без промене власти. Србија може да буде слободна само ако остане ван Европске уније и НАТО, али и ван других политичких и војних савеза држава, ако политички и економски сарађујући са свим земљама света, увек водећи рачуна о сопственим, а не туђим интересима. То у први план ставља потребу јачања сарадње са нама пријатељским земљама, као што је Русија. Праведна – значи пре свега вођење политике смањења данашњих социјалних разлика, обезбеђивања једнаких услова свима за школовање, лечење и запошљавање, али и одлучне борбе против корупције. Праведна – значи и једнакост сваког грађанина пред законом. Да би постала економски развијена мора да се води економска политика развоја домаће привреде, а не политика штедње. Само улагањем у развој привреде може да се повеће запосленост и стандард грађана. Најзад, демократска – значи јачање данас разрушених демократских институција, слободу медија и стриктно поштовање поделе власти.
Зашто сте се одлучили за патриотски блок?
– Да би се остварили циљеви које сам навела неопходна је промена власти, јер је то предуслов темељне промене данашње политике. Окупљањем патриотских странака, покрета, удружења… које су данас једина стварна опозиција, то може да се брже оствари.
Каква је за сада сарадња са Покретом „Двери“?
– Веома добра. Организујемо заједничке акције, постигнут је договор о заједничком изласку на покрајинске изборе у Војводини, локални одбори воде разговоре о заједничком наступу на локаним изборима, пропремамо закључивање коалиционог споразума на републичком нивоу…

dss u užicu

Да ли је ту било места за још некога? На пример Народни покрет „Образ“ и СРС?
– Поред Демократске странке Србије и Српског покрета „Двери“ патриотском блоку су се прикључиле и мање странке, удружења, покрети и он се и даље шири. Српска радикална странка је од првог дана формирања патриотског блока истакла незаинтересованост за сарадњу. С обзиром на то какву политику СРС води и какве „питоме“ ставове заузима у односу на власт, та њена одлука није нелогична.
Из СРС кажу да неће сарадњу са Вама јер сте наводно казали да је „се у Сребреници догодио геноцид“? Реците ми нешто о томе.
– Потребно им је неко објашњење, оправдање… Није добро што га налазе на овај начин. Иначе, у Сребреници јесу извршени злочини над бошњачким становништвом, али не геноцид, као што су злочини извршени над Србима на истом том подручју.
Шта мислите о актуелној власти?
– Њена политика је супротна државним, националним и економским интересима Србије и зато јој је Демократска странка Србије најоштрија опозиција. Срљање у Европску унију, која од 2008. године запада у све већу економску и политичку кризу, и то по цену признавања тзв. независности Косова и прекида пријатељских односа са Русијом, вођење економске политике штедње и распродаје странцима највреднијих предузећа, пољопривредног земљишта и других природних ресурса, привредна криза, пад запослености и стандарда грађана, ширење корупције, урушавање демократских институција и успостављање Србије као партијске државе, гушење слободе медија… Све су то последице погрешне политике садашње власти.

sandra rašković ivić užice

Део власти су некада били радикали који су против уласка у ЕУ. Сада, као напредњаци, иду ка ЕУ. Да ли су захваљујући промени политике добили оволики број гласова?
– Не! Изборна обећања су била сасвим супротна ономе што данас чине. Веома је тешко објаснити феномен да грађани великом већином оцењују лошим оценама рад Владе и њену политику, да подршку уласку у ЕУ даје тек око 50% грађана, да не прихватају признавање независности Косова, улазак у НАТО, смањење пензија и плата, продају земљишта странцима, увођење ТВ претплате, партијско запошљавање… а подржавају председника Владе који је најодговорнији што се у пракси чини све супротно вољи грађана.
Да ли је боља ова власт или ДС-а?
– Може да се размишља само о томе која је гора.
Уколико не би сте имали довољно да формирате владајућу већину са ким долазе, а са ким не, у обзир постизборне коалиције?
– Коалиција је могућа само са оним странкама које прихватају да радимо заједнички на остварењу циљева наведених у одговору на Ваше прво питање.
Имали сте проблеме са властима Украјине јер сте мимо њих посетили Крим? Каква је ситуација са тим случајем и да ли би сте сада учинили исто?
– Наравно да бих, јер Крим је део Русије. А власти Украјине нека раде свој посао: сврстале су ме у добро друштво Емира Кустурице, Жерара Депардјеа, Оливера Стона, Стивена Сигала…

sandra rašković ivić i dss užice

Како би сте решили проблем са отцепљењем Косова и Метохије?
– Процес пузајућег признавања независности, започет у време владе Демократске странке, а који је садашња Влада убрзала – мора да се заустави. Дакле, поништавањем Бриселског споразума и прекидом разговора у Бриселу, враћањем преговора под окриље УН и по принципу да „ништа није договорено, док се све не договори“, укључујући питање статуса.
Да ли се слажете са политиком Александра Вучића када су мигранти у питању? Да ли су ово углавном „економске избеглице“, јер да су ратне, могли би да иду и у Кину и Русију, а ако баш желе у ЕУ ту су и Словенија, Румунија, Бугарска и Хрватска које су ближе. Ни тамо нема рата.
– Избегличку кризу морају да реше они који су кризу изазвали и на местима на којима је настала, земљама Блиског и Средњег истока. Она је последица пре свега америчке експанзионистичке политике која је проузрокавала ратни хаос, настанак и ширење терористичке Исламске државе, али и подршке ЕУ таквој политици. Србија треба да као транзитна земља омогући пролаз избеглицама и мигрантима, по принципу „колико дневно изађе, толико да уђе“ и не сме да пристане на захтеве ЕУ да и Србија обезбеди трајни прихват дела избеглица.

dss tribina užice

Како сте задовољни сарадњом са ужичким одбором ДСС-а и председником Бранко Гавриловићем?
– Ужички одбор је након одласка градоначелника Тихомира Петковића остао стабилан. Воде га млађи људи, али су у одбору и искусни, проверени страначки кадрови. Задовољна сам радом Бранка Гавриловића, али од људи у странци увек очекујем још боље резултате.
Какве резултате ДСС-а на локалним изборима у Ужицу очекујете?
– Демократска странка Србије бележи традиционално добре резултате у Ужицу и на претходним локалним изборима освојила је 10%. Очекујем да заједно са Српским покретом „Двери“ забележимо јак двоцифрен резултат. Странка ће врло брзо представити програм развоја Ужица до 2020. године и сигурна сам да ће бирачи препознати да је тај програм шанса за бољи живот свих Ужичана.

Милан Ђокић (текст објављен у Ужичкој недељи бр. 923)

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.