početak NAJNOVIJE Džo Bajden – 46. izabrani predsednik

Džo Bajden – 46. izabrani predsednik

od Mila Filipović
851 pregleda

U međuvremenu, Amerika je i dalje podeljena na crvenu i plavu, zaražena virusom i mržnjom, sa ekonomijom koju neizvesnost može brzo i lako uzdrmati. Predsednik Tramp još uvek nije čestitao izabranom predsednikom Bajdenu, a o rukovanju, bez obzira na virus, više niko i ne razmišlja

Izbori u Americi

foto Facebook
Piše Mila Filipović

Nakon proglašenja pobede u Pensilvaniji, Džo Bajden je izabrani novi američki predsednik, a Kamala Haris, nova izabrana potpredsednica. Posle nekoliko dana izbornih nedoumica, prebrojavanja glasova i istraživanja izbornih propusta, Bajden je skupio 290 izbornih glasova, uz Pensilvaniju i Nevadu, i tako obezbedio put do Bele kuće, u kojoj je do 2016. bio kao potpredsednik.

Odmah nakon objavljene vesti na ulicama širom Amerike počele su proslave Bajdenovih pristalica, naročito u Vašingtonu, Njujorku i Čikagu. Ispred Bele Kuće okupio se veliki broj građana, sa transparentima “Otpušten si”, aludirajući na TV šou predsednika Trampa, i zahtevima da on iz Bele Kuće izađe već danas, pre januarske inauguracije novog predsednika.

Na drugoj strani, predsednik Tramp nije priznao poraz, tvrdeći da je sa svojim timom advokata sakupio dovoljno dokaza za efikasne sudske procese u Pensilvaniji, Mičigenu, Viskonsinu, Arizoni i Nevadi, tvrdeći da se Bajdenu i Haris žuri da obznane i proslave pobedu, iako i oni znaju da izbori još uvek nisu završeni.

Na nekoliko načina je izborom Bajdena i Haris ispisana američka istorija. Bajden će biti najstariji američki predsednik, koji je baš na dan kada je proglašena njegova izborna pobeda 48. godina ranije izabran za američkog senatora. Za predsednika se kandidovao 1988, kada je morao da napusti kampanju, jer je plagirao govor britanskog političara Nila Kinoka. Bio je kandidat i 2008, kada je u prelimirnarnim izborima dobio samo 1 odsto glasova, ali ga je Obama izabrao za potpredsednika. 2016. nije išao u trku, jer je Obama verovao da Hilari Klinton ima bolje šanse.

foto Facebook

Kamala Haris je američki senator, jedna od onih koji stoje duboko na levoj stvarni i zalaže se za ultraprogresivne programe. Biće prva žena afro-američkog/indijskog porekla koja je izabrana za američkog potpredsednika.

Na govoru u Delavare, gradu iz koga je Džo Bajden, Kamala Haris je zahvalila svima koji su ih doveli do pobede, kroz težak rad, teškoće, suze, radost, ali i hrabrost, vodeći ih u borbi za pravdu i jednakost i glasajući za opciju Demokratske partije. “Izabrali ste snagu, jedinstvo, pristojnost, nauku i istinu. Izabrali ste Džoa Bajdena za sledećeg predsednika Amerike. A Džo je ujedinitelj, iscelitelj, pomoći će naciji da pronađe svoj put i ulogu.” -rekla je Haris.

Obraćajući se pristalicama, Bajden je rekao:

“Građani Amerike su izabrali, dali su 74 miliona glasova nama, najviše u istoriji izbora američkog predsednika, za sutra, koje će doneti bolji dan. Biću predsednik koji ne deli, vec ujedinjuje, neću videti plave i crvene države, već samo Sjedinjene američke države. Ameriku i čine njeni građani, to je duša ove nacije, srednja klasa, koja će učiniti da Amerika ponovo bude poštovana u svetu i ujedinjena kod kuće. Uz sebe ću imati fantastičnu potpredsednicu, prvu ženu – ćerku imigranata ikada izabranu za potpredsednika Amerike. Ja sam ponosni Demokrata, ali ću vladati kao predsednik svih građana”

Nakon ovih izbora, još uvek je neizvestan primat u američkom Senatu, jer će se kandidati za 2 senatorska mesta u Džordžiji boriti u drugom krugu, zakazanom za 5. januar. Pred nama će biti najskuplja izborna kampanja, jer će ta dva mesta određivati prevlast moći – ukoliko Republikanci zadrže većinu, predsednik Bajden će za mnoge zakone imati zavezane ruke, a ako, pak, većina pripadne Demokratama, put će biti otvoren i za novi Zeleni program, poresku reformu, uspostavljanja dve nove države – Vašington DC i Porto Riko, i eventualno povećanje broja sudija u Vrhovnom sudu.

U međuvremenu, Amerika je i dalje podeljena na crvenu i plavu, zaražena virusom i mržnjom, sa ekonomijom koju neizvesnost može brzo i lako uzdrmati. Predsednik Tramp još uvek nije čestitao izabranom predsednikom Bajdenu, a o rukovanju, bez obzira na virus, više niko i ne razmišlja.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.