početak GRADSKA Електронски до извода из матичне књиге рођених

Електронски до извода из матичне књиге рођених

od Užička Nedelja
429 pregleda

e-uprava-bebe-2

СЕНЗАЦИОНАЛНО!
Од 25. октобра у Ужицу је почео да се спроводи пројекат „Бебо, добро дошла на свет“. То подразумева електронску пријаву рођења, а то значи да матична служба путем електронског сервиса преузима податке из породилишта.
– Те податке обрађујемо, проверамо, сређујемо и допуњујемо, а затим уписујемо у матичну књигу, шаљемо захтеве за матични број и на крају шаљемо изводе из матичне књиге рођених на кућну адресу. Путем овог сервиса се креира електронски извод за дете које је рођено, који се такође електронским путем шаље у МУП Републике Србије и на портал Еуправе. Одатле родитељи добијају СМС поруке да је њихово дете уписано у матичну књигу рођених, да је одређен матични број, да је пријављено пребивалиште и да је пријављено на здравствено осигурање. То родитељима штеди време и новац, и све се завршава за 15 минута. Да би све то тако добро функционисало, потребно је да мајка пре одласка у породилиште има ажурирану личну карту, а то значи да није истекла, да је променила презиме након закључења брака и то тада иде без проблема – објаснила је матичар Олга Пашић и додала да је до сада овим путем пријављено 33 детета из породилишта.

e-uprava-bebe-3

Поред тога, матична служба града електронским путем шаље статистички листић у Републички завод за статистику.
– Посао је дупло увећан, још увек се води програм у локалној апликацији и деца се ручно уводе у матичне књиге – рекла је Олга Пашић.
Наравно, електронско пријављивање детета је једино могуће уколико родитељи дају сагласност у породилишту или ће сами доћи да пријаве дете.

З. Г.

e-uprava-bebe-4

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.