početak EKONOMIJA Рашчишћавање локације за Лидл

Рашчишћавање локације за Лидл

od nedelja
606 pregleda

vitić milan većeДирекција за изградњу града је расписала тендер, на основу скупштинске одлуке, везано за рушење објеката на простору Касарне Четврти пук у Крчагову, а извођач радова на поменутој локацији, предузеће Ћумур порушило три објекта на овој парцели. У међувремену су посечена и стабла на месту где ће се идуће године градити трговински објекат Лидл. Укупна вредност ових радова је износила 1.093.000 динара.
Срушено је, према речима директора Дирекције за изградњу града Николе Максимовића, 600 квадратних метара објеката. Ти радови су завршени, али све обавезе Дирекције за изградњу на овој локацији нису окончане.
Како сазнајемо, на овом простору би требало да се ураде и приступне саoбраћајнице, као и да се обезбеди инфраструктура за водоводну, кишну и фекалну канализацију. Према речима директора Дирекције, урађен је пројекат свих интерних саобраћајница у кругу Касарне, а за доњи део плаца урађен је и плански документ. Инфраструктурни радови, који су обавеза према новом инвеститору, Лидлу, почеће да се раде идуће године.

dom zdravlja 5

Директор Максимовић додаје и да се у Косовској улици протеклих дана ради реконструкција асфалта, а у оквиру ње и топловод у Југ Богдановој улици до Дома здравља. Извођач радова је Јединство МПП који врши реконструкцију улице у дужини од 520 метара, а како сазнајемо радове ће изводити и ЈКП Нискоградња на реконструкцији кишне канализације.

dom zdravlja

Милан Витић, Члан Градског већа задужен за привреду нам је детаљније објаснио обавезе града према новом немачком инвеститору Лидлу, подсећајући да је ово прва гринфилд инвестиција у Ужицу у последњих 25 година.
– Планом детаљне регулације из 2013. године на локацији Касарне Четврти пук, која укупно има 27 хектара, предвиђен је комерцијални садржај на парцели коју је град продао Лидлу. Град Ужице је Лидлу продао комунално опремљен плац, а на овом подручју има још неколико парцела за комерцијалне садржаје који треба да заокруже једну пословну зону.
– Поред тих друштвених корисника, парцела на којима ће се налазити будући универзитет, студентски дом и амабуланта, овде морају да се нађу и комерцијални садржаји, јер неко мора измирити све те обавезе које имамо према Војсци Србије. Значи, не могу да се из нечега што није профитабилно, измире све те обавезе.
Како Витић каже, новац од продаје локације Лидлу иде у буџет, а део новца ће ићи за изградњу станова на простору Касарне Четврти пук.
– Изградњом овог објекта од 2.500 квадратних метара и запослењем 20 до 30 људи у том објекту, буџет града ће имати дугорочну корист. Сама продаја парцеле је нешто што није примарно, већ будући објекат и људи који ће радити у том објекту. Продаја комунално опремљене парцеле значи да ће Лидл добити плац са водом, кишном и фекалном канализацијом и у обавези смо да им обезбедимо приступну саобраћајницу. Све остало, електрична енергија, гас, телекомуникације, су обавеза Лидла.
– У том смислу ће се у оквиру Касарне Четврти пук радити неколико нових саобраћајница и урадиће се улица Милоша Обреновића са аспекта сигнализације и свега осталог неопходног за будући објекат. Објекат ће фронтом да излази на улицу Милоша Обреновића, а другим делом на нову саобраћајницу. Очекујемо у првом кварталу идуће године да ће започети изградња новог објекта.
– Код Министарства привреде аплицирамо за средства за инфраструктурно уређење будуће пословне зоне на простору Касарне Четврти пук. У оквиру ње планирано је више саобраћајница које ће повезати комерцијалне садржаје, универзитет, студентски дом и стамбени комплекс. Студентски дом улази у фазу завршних радова, тако да ће бити на располагању од идуће школске године.
– Ми смо у преговорима са будућим инвеститорима за другу парцелу, која такође има комерцијалну намену, чијом продајом би се део новца уложио у станове и мислим да је то најбоља варијанта за град, да сопственим капацитетима уђе у градњу станова и на тај начин испуни обавезе преме Војсци Србије. На тој другој локацији би се градио трговински и пословни објекат од преко пет хиљада квадрата, који би имао велики број запослених. Ту би требало да дођу нови трговински садржаји који ће побољшати конкуренцију у граду- рекао је Витић.
Иако то на први поглед тако не изгледа, Ужице је статистички посматрано и даље град металске индустрије. Да би се даље развијао мора да добије нову индустријску зону чији власник земљишта ће бити град Ужице.
– Суштина је да по повлашћеним условима град може да понуди земљиште будућим инвеститорима. То је једини излаз за овај град или ће нас одлив младог становништва из града уништити- рекао је у изјасви за УН Милан Витић.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.