početak AKTUELNO ГДЕ СУ, ШТА РАДЕ

ГДЕ СУ, ШТА РАДЕ

od nedelja
925 pregleda
Vojislav Bubiša Simić u razgovoru sa našim novinarem

Vojislav Bubiša Simić u razgovoru sa našim novinarem

 

Војислав Бубиша Симић

 

70 година уметничког рада

 

Војислав Симић, познатији као Бубиша, рођен је давне 1924 године у Београду. Иако је широј публици познат као диригент џез оркестра РТВ Београд, са којим је провео преко три деценије, то не значи да је он само џез музичар. Напротив, Војислав Симић је изузетно образован, свестрани музичар, који се, осим у џезу, доказао и у осталим музичким жанровима, као што су симфонијска музика, хорска, а и музика за децу.

Војислав Симић потиче из старе београдске породице. Матурирао је у Другој мушкој гимназији, а дириговање је дипломирао 1954. године на Музичкој академији, данашњем Факултету музичке уметности у класи професора Предрага Милошевића. Иако се током студија није опредељивао за позив џез музичара, Војислав Симић је после рата, 1946. године, основао аматерски џез оркестар „ Динамо” , и тако постао утемељивач првог Биг Бенда у Србији.

У периоду од 1953. до 1985. године био је диригент џез оркестра РТВ Београд, са којим је пропутовао скоро целу Европу, и постигао велике успехе, од којих је најзначајнији Прва награда на џез фестивалу у Жуан Ле Пену 1960. године. Током свог дуготрајног рада са оркестром неговао је лежерни,” бејзијевски” стил. Иако је џез његова права љубав, Бубиша је увек волео духовну музику, као и традиционалну народну музику Балкана. Први је композитор у Србији који је урадио џез обраде традиционалне народне музике још шездесетих година, пре него што је овај жанр, назван етно џез, ушао у моду.

Војислав Бубиша Симић одувек је био и велики заљубљеник у позориште, тако да је годинама био гост -диригент на сцени Позоришта на Теразијама, пишући аранжмане, и диригујући мјузикле као што су били “Кабаре”, “Мој дечко”,” Мала Флорами”, као и много других. Дириговао је и хоровима и симфонијским оркестрима, писао стручне чланке о музици, као и музичке критике, и путописне репортаже. Његова љубав према деци, као и према песмама чика Јове Змаја, довела је до прелепих дечијих песама, сарадње са хором “Колибри”, као и незаборавне ТВ серије” Невен”.

Војислав Симић био је и председник Удружења композитора Србије, као и председник Удружења џез музичара. Носилац је Ордена рада са златним венцем и Ордена беочуг града Београда, као и награде за животно дело Радио телевизије Србије.

Прослављени диригент, композитор и аранжер, Војислав Бубиша Симић је 22. октобра на концерту са Биг бендом обележио годину у којој је напунио 90 година, а и 70 година на музичкој сцени. О концерту, концепцији програма, као и о самом јубилеју 70 година уметничког рада, Војислав Бубиша Симић каже:

Војислав Симић: Тај концерт је уствари замишљен да буде једно ауторско вече, а не постулат због мојих деведесет година. Замишљен је да има два дела, али не са паузом, већ би то била два музичка жанра. У првом делу би свирали неколико мојих композиција, џез нумера, које су углавном писане између шездесетих и деведесетих година прошлог века, из оног времена свинга, а након тога, и неке мале паузе, извели би још неколико мојих композиција етно џеза, које сам давно писао. То су биле шездесете године, када је етно џез био занимљив, и са тим нумерама се имало пуно успеха, када сам представљао Југославију у разним земљама Европе и када је то била занимљива ствар. На крају концерта ћемо направити нешто као бис, композицију “Ој Мораво”, као виц композицију, као парафразу на те моје радове, и то је био задатак за све композиторе на фестивалу у Радинцима 1984. године. Ја сам то писао и направићемо овог пута неки квази перформанс и тиме ћемо завршити концерт.

На концерту пратиће Вас џез оркестар Биг бенд…

Војислав Симић: Хтео бих да кажем да ми је било велико задовољство што сам радио са џез оркестром, који је много млађи од мене, и по годинама и по схватању музике, и што је прихватио и ту моју музику која је можда мало passe, а овом приликом бих се захвалио Ивану Илићу, садашњем диригенту Биг бенда, који ми је помогао да све ово припремим, јер и немам више физичке снаге да сам све то извршим, све те дувачке пробе, да истеравам до краја све те ствари, што и није лако, јер, иако су те нумере временски старе, уопште нису лаке, и ту има и доста да се свира. Надам се да ће концерт бити јако добар. Мислим да је наш Биг бенд један од најбољих биг бендова у Европи. Ја им повремено дођем као гост, сваке две три године, и онда они мене тако подмладе и одједном постанем живљи.

Иван Илић, садашњи диригент Биг бенда, о њиховој сарадњи са Војиславом Бубишом Симићем има само речи хвале:

Иван Илић: Недавно смо били и у Ваљеву, где је такође био један успешан концерт, на тамошњем џез фестивалу, и који је био и нека претпремијера предстојећег концерта. У Ваљеву је била веома лепа атмосфера, и том приликом смо обележили три јубилеја, 70 година рада Бубише Симића, 30 година ваљевског џез фестивала, а и ми смо још прошле године обележили 65 година рада Биг бенда.

IVAN ILIĆ

Можда је тешко замислити, али заправо Бубиша и нас подмлади, зато што нам дође са својом енергијом, и ми из Биг бенда морамо да сустигнемо ту његову енергију и трудимо се да је испоштујемо, и сву ту његову музику, која није стара, већ је то само добра музика. Оно што је нама Бубиша дао у овој сарадњи је заправо нешто што нас враћа у неки историјат овог оркестра, а то су неке важне и значајне ствари, које су се десиле пре него што се родила ова генерација музичара која је сада у оркестру. Фантастична музика коју је Бубиша писао и као џез и као џез на народне теме, је оно што наш оркестар гаји деценијама, и ми се трудимо да то одржимо,јер је то својеврсна џез традиција. После толико искуства и заједничког рада на сцени заиста је тешко не дати озбиљан квалитет.

Марко Михајловић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.