početak AKTUELNO GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

GRADSKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE

od nedelja
505 pregleda

sneg

Градски штаб за ванредне ситуације града Ужица

До краја дана биће нормализовано снабдевање електричном енергијом

– Градски штаб упозорава грађане да буду посебно опрезни у наредном периоду у коме се очекује нагло топљење снега које носи додатне ризике и последице, као што су повећање нивоа водотокова Сушице, Ђетиње низводно од града, Лужнице и Великог Рзава, односно активирања клизишта и одрона –

Градски штаб за ванредне ситуације града Ужица, на ванредној седници одржаној у петак, 06. марта анализирао је актуелно стање проузроковано великим падавинама и утврдио предлог мера и даљих активности на уклањању последица елементарне непогоде, као и могућим преосталим ризицима.
Констатовано је да је Градски штаб за ванредне ситуације одмах по пријему упозорења Републичког хидрометеоролошког завода од 03. марта 2015.године, у коме је упозорено да се очекују велике падавине на подручју западне Србије, утврдио план за поступање у ванредним ситуацијама и предузео мере приправности, упозоравања грађана и већег ангажовања јавних предузећа.
У четвртак, 05. марта у поподневним и вечерњим сатима, као и у току ноћи, дошло је до обилних снежних падавина, посебно на подручју месних заједница изнад 600 метара надморске висине (Дрежник, Никојевићи, Кремна, Мокра Гора и др.) које су довеле до непроходности појединих путних праваца и утицале да велики број домаћинстава остане без електричне енергије.
Екипе Ватрогасно-спасилачког батаљона, градских јавних предузећа и Електродистрибуције Ужице су у току ноћи и у преподневним сатима непрекидно биле ангажоване на терену што је допринело да се последице великих падавина отклањају и да се ситуација из часа у час значајно поправља.
Након чишћења завејаних путева успостављен је саобраћај до центара свих месних заједница. Од 8.000 поторошача који су остали без електричне енергије у току претходног дана и ноћи, у петак, 06.марта у 13.30 часова без електричне енергије било је око 1.300 домаћинстава. Потпуна нормализација снабдевања, за највећи број потрошача очекује се до краја дана.
Велике снежне падавине довеле су до падања великог броја стабала на градском и сеоском подручју. У току је њихово уклањање.
На ванредној седници Градског штаба закључено је да се поред механизације јавних предузећа у складу са реалним потребама ангажују и друга правна лица како би се што пре рашчистили путеви, посебно они који су у функцији успостављања уредног снабдевања електричном енергијом. Такође, на основу потреба на терену обезбедиће се и додатне количине нафте за чишћење путева на подручју месних заједница и наставити активности на уклањању порушених стабала, првенствено на саобраћајницама, као и оних која угрожавају објекте.

Градски штаб ће пружити сву потребну помоћ екипама Електродистрибуције Ужице у откањању последица непогоде, а преко сеоских амбуланти биће пружана помоћ здравствено угроженом становништву. Екипе за евентуалну евакуацију и спасавање су у пуној приправности.

Градски штаб упозорава грађане да буду посебно опрезни у наредном периоду у коме се очекује нагло топљење снега које носи додатне ризике и последице, као што су повећање нивоа водотокова Сушице, Ђетиње низводно од града, Лужнице и Великог Рзава, односно активирања клизишта и одрона.
Додатни опрез се препоручује онима који су претходној години били погођени великим поплавама и бујицама. Опасност од клизишта или бујица грађани могу пријавити на дежурни телефон – 592-413.

Оперативни тимови Градског штаба за ванредне ситуације су у сталном заседању, прате стање на терену и у складу са развојем ситуације предузимаће све потребне мере.

Градски штаб за ванредне ситуације града Ужица

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.