početak GRADSKA Грантови за избеглице

Грантови за избеглице

od nedelja
514 pregleda

tihomir pektović užička nedelja3

Станови за избеглице
Поводом реализације пројекта изградње стамбене зграде у Севојну намењене избеглим лицима, као и осталим пројектима везаним за решавање проблема избеглица, градоначелник Ужица Тихомир Петковић је рекао да је први пројекат везан за добијање бесповратних средства у износу од 108.000 евра.
– Ради се о средствима за 12 грантова по 9.000 евра, за завршетак радова на стамбеним објектима за дванаест породица. Јавни позив је отворен и трајаће до краја децембра. Право учешћа имају сви грађани који су у статусу избеглице, или који су били у статусу избеглице и имају пребивалиште на територији града Ужица. Све неопходне информације, та лица могу добити у просторијама месних заједница, на сајту града Ужица или на телефон 517- 499, где могу да се информишу шта од документације треба да доставе.
– Друга важна ствар – рекао је Петковић – 31. октобра смо потписали уговор о реализацији нове стамбене зграде у Севојну, у оквиру петог подпројекта. Реч је о згради која ће бројати десет стамбених јединица и њена реализација треба да буде у 2017. години. Уговор су потписали град Ужица и Комесаријат за избеглице.
Осим ова два велика пројекта, град Ужице је већ у фази реализације пројеката прве зграде у Севојну, у оквиру подпројекта четири, где се стигло до фазе избора пројектанта.
– Имамо рокове које пројектант мора да испуни и надамо се да ће почетак радова бити у јуну месецу 2016. године. Уговор је потписан 2014. године и почетак радова је требало да буде у јуну ове године, али због неспремности владиног тела, јединице за управљање пројектом и Комесаријата за избеглице, тај рок је померен за годину дана.
Ужице тренутно има 81 лице са избегличком легитимацијом, а укупно 6.286 лица је прошло кроз колективни центар на Забучју. Доста њих се асимиловало са домаћим становништвом и у статусу су становника са пребивалииштем у Ужицу, а живе код родбине или пријатеља.
Када град буде реализовао пројекат грађевинских пакета и када буде изградио ове зграде, може да каже да је решио питање свих људи који су били избеглице и који су још увек избеглице. Велики проблем још увек представљају интерно расељена лица са Косова и Метохије, за које су у 2014. години постојали грађевинске пакети. Укупно је повучено 38.523 евра од Комесаријата и 36.000 евра за економско оснаживање тих лица, што није довољно, будући да је број интерно расељених у Ужицу још увек позамашан.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.