početak GRADSKA Ко лаже?

Ко лаже?

od nedelja
844 pregleda

600 И КУСУР ДАНА НА ВЛАСТИ НЕМАЊЕ НЕШИЋА
Након што је одборник ЛДП-а Ђорђе Милићевић, на седници административне комисије на којој је требало да се одлучи о коефицијенту и висини плате новом помоћнику градоначелника Немањи Нешићу, успео да натера комисију да повуче ову тачку са дневног реда, позивајући се на члан 199. став 1. Статута града у коме јасно стоји да се члан 77. (да градоначелник има право да именује три помоћника) може примењивати тек након спроведених избора за одборнике Скупштине града одржаних после ступања на снагу овог Статута, упутио је захтев градоначелнику Тихомиру Петковићу да укине решење од 30. априла 2019. године којим је именовао Нешића за свог помоћника.

На тај захтев је после неколико дана градоначелник одговорио:
„Поводом Вашег захтева упућеног градоначелнику да се поништи решење којим је Немања Нешић постављен за помоћника градоначелника, због тога што је у супротности са Статутом града Ужица, доставља се одговор:
Изменама Закона о локалној самоуправи из 2018. године измењен је члан 58. Закона који се односи на постављење помоћника председника општина, односно градоначелника, а у члану 40. став 3. Закона о изменама наведено је да се ова одредба примењује од спровођења избора за одборнике. У складу са изменама Закона донет је и нови Статут Града.
С обзиром да је Закон о локалној самоуправи и пре наведених измена садржао одредбе које се односе на постављење помоћника градоначелника, као што их садрже и ранији Статут Града и важећа Одлука о градским управама, одложена примена се односи само на број помоћника који зависи од броја становника у општини, односно граду, а њом није укинут правни институт помоћника градоначелника и могућност његовог постављења до спровођења избора за одборнике.
У образложењу Статута Града, као и у образложењу модела статута који је израдила Стална конференција градова и општина у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу, стоји истоветан текст који објашњава измену члана који се односи на помоћнике, и то да ће се законско решење које се односи на број помоћника примењивати од наредних избора. Статут је Скупштина Града усвојила са датим образложењем. Помоћник градоначелника је постављен у складу са Статутом. Градоначелник је поставио помоћника јер се за тим указала потреба у циљу ефикаснијег рада органа Града и расподеле задужења на више лица.
Осим наведених прописа, треба поменути и Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе који у члану 70. наводи да се радни однос може засновати на одређено време на радним местима у кабинету градоначелника, док траје дужност тих изабраних лица (помоћници градоначелника и друга лица)“, наведено је у саопштењу испод чијег текста стоји име градоначелника Тихомира Петковића.

Поред тога, Петковић је коментарисао и изјаве одборника Ђорђа Милићевића:
„Последњи медијски наступи и обраћање одборника Ђорђа Милићевића везани за тобоже повреду Статута приликом именовања помоћника градоначелника, указују пре свега на незнање и површност у приступу обављања функције одборника, али и политичког деловања уопште.
Одборник Милићевић је очигледно фрустриран чињеницом да је актуелно руководство Града у потпуности вратило све дугове из времена када је политичка опција којој припада Милићевић владала овим градом и учинила Ужице финансијски једним од најстабилнијих градова у Србији. Не само то Милићевићу је тешко да прихвати ситуацију да се у Ужицу ради и гради више него икада па онда површно и банално тумачи одредбе Статута града.
Институција помоћника градоначелника, која је била веома актуелна за време док је партија одборника Милићевића била на власти када је Ужице имало чак 4 помоћника градоначелника, је категорија утемељена Законом о локалној самоуправи и Статутом Града Ужица. Последњим изменама Закона и Статута уведена је рестриктивна норма у вези са бројем помоћника али не и општа норма везана за саму институцију помоћника градоначелника. Самим тим нема ни говора о повреди Закона и Статута Града Ужица нити о осталим инсинуацијама које Милићевић наводи. У моментима када се одборник Милићевић позива на демократију и политичку одговорност било би реално очекивати да личним примером то и докаже и да сада након очигледно изговорених лажи каже јавности како ће политички одговарати за јавно изговорену неистину”, навео је градоначелник.

Одмах након оваквог образложења градоначелника и одговора на захтев, реаговао је и одборник Ђорше Милићевић:
„Као и што сам и очекивао, после указивања на очигледно противправно постављење господина Нешића на место помоћника градоначелника, градоначелник Петковић у одговору и медијском саопштењу, показује сву бахатост којом влада.
Уместо конкретног одговора, по ком члану важећег статута је постављен господин Нешић, градоначелник Петковић истрошеним политичким флоскулама и оценама, покушава да разводњи целу ситуацију. Не преза ни да моје наводе назове лажима, не говорећи конкретно шта је ту по њему лаж. Иако врло добро зна да лично немам никакве везе са вршењем власти у било ком периоду, па ни у оном од пре 7-11 година, градоначелник Петковић покушава да мене дискредитује, наводећи неке личне импресије о вршењу власти у том периоду.
Ако је потребно, прихватићу ја да је политичка опција којој припадам, па и ја лично крива за све што није ваљало у том периоду, прихватићу и оцене да сам лажов, незналица и да површно приступам обављању функције одборника, само да ми градоначелник Петковић конкретно одговори на питање по ком члану важећег статута је постављен господин Нешић.

Ради јавности ћу цитирати први став члана 199. Важећег статута:
„Члан 77. у делу који се односи на постављање помоћника градоначелника, примењиваће се након спроведених избора за одборнике Скупштине града одржаних после ступања на снагу овог Статута“.
Није потребно бити врсни правник, да се види да се овај члан односи на цео члан 77, а не само на део везан за број помоћника градоначелника, како Ви желите да представите, господине Петковићу.
Ко сада лаже?
Сматрам да је сваком грађанину потпуно јасан овај члан статута, и не вреди даље помињати никакве одредбе ни закона, ни образложења статута од стране Сталне конференције градова и општина, нити Ваша тумачења.
Уосталом, Ви сматрате да грађани треба да прихвате именовање господина Нешића на место помоћника градоначелника, иако је пре тога скоро 600 дана био у оставци на место заменика градоначелника. По мојим оценама то је не само противправно, већ и бахато и крајње неморално. На жалост то ни мене, а ни грађане Ужица више не чуди. Можда можете како хоћете, али сигурно нећете моћи до када хоћете“, одговорио је саопштењем одборник ЛДП-а Ђорђе Милићевић.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.