početak EKONOMIJA „Bokaši“ moguć lek za Vrutke

„Bokaši“ moguć lek za Vrutke

od nedelja
709 pregleda

darko andrić

Regionalna privredna komora Užice: Prezentacija Agroveta
Regionalna privredna komora Užice i firma Agrovet iz Beograda, organizovali su prezentaciju preparata iz grupe probiotika, koji se koriste u poljoprivredi, pre svega u pčelarstvu, voćarstvu, povrtarstvu i ishrani životinja.
Darko Andrić, doktor veterinarske medicine, rekao je povodom ove prezentacije, da su trendovi u svetu da se smanji upotreba antibiotika i zaštitinih sredstva u biljnoj proizvodnji.

agrovet privredna komora2

– Nauka o probioticima je relativno mlada. Početak beleži osamdesetih godina u Japanu. Po definiciji Svetske zdravstvene organizacije, korisni mikroorganizmi su organizmi koji su dodati organizmu biljaka, životinja i ljudi i na mestu dejstva deluju neselektivno, potiskujući rast svih patogena. Velikom brzinom svog razvoja, brišu sve pred sobom i stvaraju biološku barijeru za naseljavanje patogenih mikroorganizama. U pitanju su koncentrovani preparati koji se koriste razblaženo. Kompozicija je četrnaest korisnih mikroorganizama i devet ekstrakata nekih biljaka koje su proizvođačka tajna- kaže Andrić.

agrovet privredna komora

Probiotiks firma je iz Amerike, a zbog manipulativnih troškova preseljena je u Poljsku, kako bi se smanjili troškovi proizvodnje. U njoj su zaposlene različite strukture ljudi, od virusologa, mikrobiologa, stočara, veterinara, do fitosanitaraca.
– Ovi preparati našli su svoju primenu u stočarstvu, voćarstvu, povrtarstvu i ratarstvu. Probiotici luče supstance koje inhibiraju rast mikroorganizama. To su bakteriocinini i od njih je najpoznatiji nizin, koji ima ulogu antibiotika. Ono što je bitno za njih, ne postoji mogućnost predoziranja i ne postoji mogućnost stvaranja rezistencije.
Andrić je, povodom širenja cijanobakterija u akumulaciji Vrutci kod Užica, rekao da je rešenje u probioticima.

agrovet privredna komora4

– Postoji preparat „bokaši“, na nosaču od pšeničnih mekinja i on deluje značajno na crvenu algu sa kojom grad Užice ima problem na jezeru Vrutci. Prave se bokaši loptice, bukvalno od vode iz postojećeg vodotoka i gline, koje odleže sedam dana na toplom, da bi se korisne bakterije umnožile. Idu tri do četiri loptice veličine jajeta na metar kvadratne površine. One vrše prirodnu regeneraciju, potiskuju razvoj algi, tako što se diže skrama sa dna jezera i voda ostaje čista. Tu nema nikakvog ulaganja u izgradnju fabrike vode i ovo je praktično besplatna tehnologija, u odnosu na izgradnju jednog sistema za prečišćavanje vode- kazao je Andrić.

LJ.K.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.