početak EKONOMIJA “Бокаши” могућ лек за Врутке

“Бокаши” могућ лек за Врутке

od nedelja
656 pregleda

darko andrić

Регионална привредна комора Ужице: Презентација Агровета
Регионална привредна комора Ужице и фирма Агровет из Београда, организовали су презентацију препарата из групе пробиотика, који се користе у пољопривреди, пре свега у пчеларству, воћарству, повртарству и исхрани животиња.
Дарко Андрић, доктор ветеринарске медицине, рекао је поводом ове презентације, да су трендови у свету да се смањи употреба антибиотика и заштитиних средства у биљној производњи.

agrovet privredna komora2

– Наука о пробиотицима је релативно млада. Почетак бележи осамдесетих година у Јапану. По дефиницији Светске здравствене организације, корисни микроорганизми су организми који су додати организму биљака, животиња и људи и на месту дејства делују неселективно, потискујући раст свих патогена. Великом брзином свог развоја, бришу све пред собом и стварају биолошку баријеру за насељавање патогених микроорганизама. У питању су концентровани препарати који се користе разблажено. Композиција је четрнаест корисних микроорганизама и девет екстраката неких биљака које су произвођачка тајна- каже Андрић.

agrovet privredna komora

Пробиотикс фирма је из Америке, а због манипулативних трошкова пресељена је у Пољску, како би се смањили трошкови производње. У њој су запослене различите структуре људи, од вирусолога, микробиолога, сточара, ветеринара, до фитосанитараца.
– Ови препарати нашли су своју примену у сточарству, воћарству, повртарству и ратарству. Пробиотици луче супстанце које инхибирају раст микроорганизама. То су бактериоцинини и од њих је најпознатији низин, који има улогу антибиотика. Оно што је битно за њих, не постоји могућност предозирања и не постоји могућност стварања резистенције.
Андрић је, поводом ширења цијанобактерија у акумулацији Врутци код Ужица, рекао да је решење у пробиотицима.

agrovet privredna komora4

– Постоји препарат „бокаши“, на носачу од пшеничних мекиња и он делује значајно на црвену алгу са којом град Ужице има проблем на језеру Врутци. Праве се бокаши лоптице, буквално од воде из постојећег водотока и глине, које одлеже седам дана на топлом, да би се корисне бактерије умножиле. Иду три до четири лоптице величине јајета на метар квадратне површине. Оне врше природну регенерацију, потискују развој алги, тако што се диже скрама са дна језера и вода остаје чиста. Ту нема никаквог улагања у изградњу фабрике воде и ово је практично бесплатна технологија, у односу на изградњу једног система за пречишћавање воде- казао је Андрић.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.