početak GRADSKAINFO Хиљаду малишана из света и Србије у Ужицу

Хиљаду малишана из света и Србије у Ужицу

od nedelja
604 pregleda

ivana cvetković licidersko srce

ОСМО „ЛИЦИДЕРСКО СРЦЕ“ 15-19. август
Од 15. до 19. августа у Ужицу ће се одржати осми по реду Међународни дечији фестивал „Лицидерско срце“. Према речима Иване Цветковић, члана Организационог одбора, на фестивалу ће ове године учествовати око 1.000 деце из 25 ансамбала, који долазе из Србије и десет земаља света.
– Ове године смо смањили број учесника ансамбала из Србије, али смо повећали број учесника из иностранства. Из Србије ће доћи деца из Трстеника, Бечеја, Косова и Владичиног Хана, како би се деца из страних земаља упознала са нашим различитим играма. Ове године ћемо имати госте из Италије, који долазе са посебном врстом уметности, а то су такозвани бацачи и хватачи застава. Ова група никада није била у Ужицу, нити у овом крају. Из Литваније, Мексика и Туниса нам долазе деца по први пут, из Чешке долазе деца по други пут, али из другог краја ове државе, исто тако из Русије, доћи ће деца из Алжира и Израела, ту су и деца из Републике Српске, а у најави су и деца из Грчке. И даље имамо проблем са неким земљама које су далеко, јер родитељи верују да ми нисмо безбедна држава. Деца која нам дођу, биће смештена у дому „Петар Радовановић“, у дому у Коштици и у дому школе „Миодраг В. Матић“, с тим што деца која долазе из Србије, враћају се другог дана фестивала – рекла је Ивана и додала да је покровитељ фестивала председник Републике Србије, а организатор КУД „Ера“.
Фестивал ће бити отворен у понедељак, дефилеом у 19 часова до трга, а у 20 часова и званичним отварањем и концертима.
– Сва деца и музичари ће научити да играју и свирају Ерско коло (Ја брдом, брдом…) и тим ће фестивал бити отворен. На крају ће свирати трубачки оркестар Дејана Лазаревића – рекла је Ивана.
Фестивал ће се, поред Ужица, одржати по један дан у Пожеги, Бајиној Башти, Вишеграду, односно Андрић граду, и два дана на Златибору.
Као и сви претходни фестивали, поред фолклорних концерата на тргу, за децу и грађане ће бити организовани пратећи садржаји, од пре подне до поподне.
– Оно што је традиционално је изложба народне ношње сваке земље учеснице, у музејском изложбеном делу Јокановића куће. Ту ће свака земља изложити свој народни костим, национално пиће и нешто од хране специфично за ту земљу, али оне хране, која може да издржи тај пут. Изложба ће трајати свих пет дана – најавила је Ивана.
Поред изложбе, биће одржана хуманитарна акција продаја лицидерских срца и сувенира фестивала, а сав новац ће бити намењен за лечење малог Марка, који има болесно срце.
Ивана Цветковић је најавила да ће бити организоване и фолклорне радионице у Градском културном центру, где деца уче једне друге својим играма.
Боравком у Ужицу и обиласком општина, деца ће упознати доста туристичких дестинација из нашег краја.
Иначе, Међународни дечији фестивал „Лицидерско срце“ је, како каже Ивана, настао као идеја дугогодишњих чланова КУД „Ера“.
– Путовали смо доста на међународне фестивале и видели како може да се организује фестивал. Узимали смо њихове идеје, и, уз мало модификације, прилагодили нашем осећају и нашем граду и околини, а цео фестивал се базира на размени – рекла је Ивана.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.