početak GRADSKAINFO Страх

Страх

od nedelja
1,K pregleda

BILJANA GRUJIČIĆ

Пише: проф.Биља Грујичић

Овога пута не може другачије, драги моји, јер нешто не ваља. Не ваља свуда, инцестуозне приче око нас, страдали на променади у Ници и мноштво страдалих у Истамбулу, егзодус прогнаника из Сирије. А ја прошлога пута навалила, те врућина, па статистика, па бикини. Обуци се, Биљана, па да кренемо, нешто се на овом Божијем месту опасно заљуљало.
Стручњаци кажу да високе дневне температуре повећавају агресивност код људи и директно утичу на пораст непријатељских осећања, што развија жељу за насиљем. Наиме, једна студија је показала да је сваки додатни степен, којим се повећава годишња глобална температура, у вези са око шест одсто повећаном стопом убистава. И шта сад, да се затворимо у кућу и чекамо да лето прође? Да молимо да се врати смртна казна? Па ваљда ће правосуђе учинити своје, нећемо судити по друштвеним мрежама. Све то улази у ону често цитирану синтагму “правне државе“. Међутим, мислим да је кључ у превенцији. Образовати младе, потенцијалне жртве, жене и децу, трудити се да их заштитите од различитих врста предатора који постоје и у људском свету, указивати на потенцијалне напаснике, притајене агресивце, нервозне и разочаране. (А таквих, признаћете, има.) Зло чучи, оно само чека прилику и страда најслабија карика. Истина, инцест је табу-тема многих српских села, још од 19. века, још од Ћосићеве стрине у роману “Корени“, па до савремених друштвених мрежа. Завирите у мобилне телефоне својих најближих…
И знате шта, допадало ми се на тој променади у Ници, чудан је то осећај, нешто слично као у Венецији , чинило ми се као да је цео свет ту. Заиста, изгледа да је у тај свет требало ударити. За шта је крив свет? Хоћемо ли у ту Европу? Заправо, тешко би било тврдити да за грађане Србије ЕУ није најбоља од понуђених солуција, узевши у обзир нашу цивилизацијску повезаност и економску оријентацију спрам Западне Европе, али изгледа да се и тамо нешто много љуља. Тереза Меј чврста је у својим намерама.
Изгледа да овог лета нема ништа ни од Истамбула, ратлука, мирисних уља, ароматичности и свега онога што доноси Оријент. Изгледа да је најбоље код своје куће,у страху су велике очи…
Да овога пута тема није бирала мене, ја бих вам причала нешто сасвим другачије, на пример, да у Паризу постоји књижара, у којој уђете да попијете кафу и да вам се за то време одштампа књига коју желите. Надам се да уз кафу иде и француски кроасан. Говорила бих и о новом закону у Пекингу, где ученик ухваћен у преписивању може да оде у затвор. Многи ученици и родитељи хвалили су увођење казни и говорили да ће то одвратити ученике од варања, али су се јавили и стручњаци за људска права који су окарактерисали овај закон као престрог. Тако сам, у ишчекивању нове Владе, шетала по туђим двориштима и авлијама. Знатижеља је људска особина. Ипак, радује ме најава да ће посебна пажња бити посвећена Министарству за просвету, здравство и пољопривреду. Хајде да сачекамо!
Ваша Биљана!

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.