početak EKONOMIJA Стигла донација из Немачке

Стигла донација из Немачке

od nedelja
585 pregleda

Министарство правде преусмерило паре у санитетска возила
У Здравствени центар у Ужице је од средстава опортунитета Министарства правде данас, 29. децембра, стигло пет санитета. Др Милош Божовић, директор ЗЦ Ужице, рекао је да су то праве мини болнице и санитети ће бити распоређени и то по један за Ужице, Нову Варош, Пожегу, Бајину Башту и Чајетину.
– Вредност ове донације је 6,8 милиона динара по возилу. Веома смо захвални Министарству правде и министру здравља Златибору Лончару, јер је од 17 возила на нивоу Србије, пет дошло у Златиборски округ. Такође, у Нову Варош је стигао један апарат. Они су схватили проблем у конфигурацији терена које покрива Здравствени центар – рекао је др Божовић.
Поред тога, у ужичку болницу је стигла донација у креветима, душецима, ноћним сточићима и колицима за пацијенте и инвалиде, у вредности од 2,8 милиона динара.
– То је донација из клинике Винценту у Аузбургу из Немачке, где је наш земљак Драган Марковић успео да са власником клинике обезбеди ову донацију – додао је др Божовић.
Говорећи о поправци ангио сале др Божовић се захвалио предузеће наменске производње “Првом партизану”, директору Добросаву Андрићу и извршном директору Јовиши Старчевићу, као и Министарству здравља, који су обезбедили 2,2 милиона динара за поправку.


– Министарство здравља је определило средства за поправку ангио сале, а ми смо већ спровели поступак. Међутим, због тренутне блокаде рачуна и трансфера пара, који би био мало дужи, нама је “Први партизан” изашао у сусрет и директно уплатио новац на рачун “Сименса”. За седам дана ангио сала је била у функцији – објаснио је директор и додао да ће новац који буду добили од Министарства здравља употребити у друге сврхе.
Такође, поправка магнетне резонанце се очекује одмах по празницима, јер, како је рекао др Божовић, Министарство здравља ће директно уплатити новац сервисеру. Међутим, на констатацију да смо били обавештени да се каснило са испоруком једног дела, директор је потврдио да јесте то било, али због односа Министарства здравља са сервисером „Џенерал електрик“, касни поправка у ужичкој болници.


– Када Министарство реши претходне обавезе према „Џенерел електрику“, а имамо обећања да ће то бити можда и пре Нове године, онда ће доћи сервисер и поправити магнетну резонанцу. Што се тиче листе чекања за скенер и у ангио сали, наши лекари раде у три смене и суботом и недељом, само да би се скратиле листе чекања. Тако ће бити и са магнетном резонанцом, која ће бити у функцији почетком године – рекао је др Божовић.
На овим донацијама се у име града и грађана захвалио и градоначелник Ужица Тихомир Петковић, а посебну захвалност је исказао према бившем министру правде Николи Селаковићу и садашњој министарке правде Нели Кубуровић, који су од укупног опортунитета од 360 милиона динара за Здравствени центар Ужице издвојили 14 процената.
На примедбе новинара због малог броја лекара педијатара у Дому здравља, а повећаног броја деце којима је потребна помоћ, где лекар и сестра падају са ногу нарочито у другој смени, а деца трпе, па се чак и деци са температуром заказује за други дан, др Божовић каже да има довољан број лекара, а да ће проверити стање у Дому здравља.
– Ми смо један од ретких градова који има три дежурна педијатра, у дому здравља, у болници и на неонатологију. Проверићемо тај део у Дому здравља и, ако буде требало, појачаћемо смене. Епидемија још није прглашена, мада смо добили упутство од Министарства како треба да се понашамо уколико дође до епидемије – одговорио је др Божовић.

З. Г.

ОДЛУЧНИ ПЕТКОВИЋ

Казне одговорним због леда на улицама

– Када сам изашао синоћ на улице и видео метеж који се створио, нисам могао да верујем. Надам се да су ово последње казне ове зимске сезоне – изјавио је Петковић –
Градоначелник Ужица Тихомир Петковић је због синоћног леда на улицама са 20 посто мање децембарске плате казнио Снежану Милутиновић, директорку ЈКП “Нискоградња”, начелника градске управе за комуналне делатности Зорана Милитарова и извршног директора “Ужице развој” Зорана Пејића.
– Претходни дан смо се договорили да сва механизација буде спремна и да се интервенише на време. Имао сам уверења да су четири камиона и трактор спремни, да ће улице бити чисте и посуте на време, али то се није десило. Када сам изашао синоћ на улице и видео метеж који се створио, нисам могао да верујем. Надам се да су ово последње казне ове зимске сезоне – изјавио је Петковић.
Да бисмо се увереили да ће се ова одлука спровести у дело, тражићемо да нам се доставе на увид децембарске плате. 

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.