početak EKONOMIJA Хоризонт 2020

Хоризонт 2020

od nedelja
1,2K pregleda

img_0321

Регионална привредна комора Ужице
Јована Станојевић, самостална саветница за ЕУ интеграције у Привредној комори Србије и национална контакт особа за програм „Хоризонт 2020“ за мала и средња предузећа, рекла је приликом посете Привредној комори Ужице ове недеље да је, у медијима иначе раније познат програм „Хоризонт 2020“, заправо програм Европске комисије до 2020. године, за подршку истраживањима иновација.
– У њему могу да учествују и мала и средња предузећа и велике компаније, појединци, институти, факултети и заиста обухвата велики број привредних грана и велики број учесника. Конкретно, када је реч о подршци малим и средњим предузећима, иновативне компаније могу да аплицирају и учествују у овом програму и да за то добију бесповратна финансијска средства- рекла је Станојевић у Ужицу и истакла да су четири компаније у Србији већ добиле по 50.000 евра бесповратно, а једна чак 1,6 милиона евра!

img_0325
Координаторка бизнис инфо сервиса у Центру за услуге и посредовање Привредне коморе Србије, Миња Томић, заинтересованима у Привредној комори Ужице, представила је услуге које нуди Европска мрежа предузетништва, као највећа мрежа на свету која пружа помоћ малим и средњим предузећима и њиховом прекограничном повезивању.
– Ова мрежа је основана 2008. године, а у Србији је присутна од 2009. и Привредна комора Србије је координатор конзорцијума. Услуге које Европска мрежа предузетништва пружа су база пословне сарадње, где предузећа могу огласити своју понуду или потражњу за одређеним производима и у сваком тренутку могу претраживати базу преко шездесет земаља света са којима могу да се повежу. Ту су и пословни сусрети у оквиру међународних сајмова и сусрета привредника, а такође се у оквиру мреже предузетништва организују и посете компанијама у иностранству. Постоји и база понуде и потражње технологија, а конзорцијум пружа и све потребне информације о тржиштима у Европској унији и шире, које су привредницима потребне за пословање- истакла је Томић.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.