početak GRADSKA Имамо јасан збир краткорочних мера

Имамо јасан збир краткорочних мера

od nedelja
572 pregleda

tihomir-petkovic-dragoljub-kostic-ljujic-vodovod-uzice-za-sajt

ЈКП Водовод
Градоначелник Ужица Тихомир Петковић, поводом честих нестанака воде претходних дана, рекао је да је град имао проблеме са редовним снабдевањем водом у цевоводима високе зоне, па је тако квар, након квара у улици Милоша Божановића, забележен у Београдској улици, а додатни кварови у Учитељској и улици Стевана Мокрањца.
– У Београдској улици је био највећи проблем, јер је ту цевовод фи 400 и желим још једном да обавестим грађане да људски фактор није узрок ових проблема. Били бисмо задовољнији да се ради о једном човеку или њих неколико, чијом сменом бисмо овај проблем решили, али очигледно је да је реч о дотрајалости система старог 38 година и клизишта, која с времена на време изазивају проблеме. То је нешто што морамо разумети и ја позивам грађане да имају разумевања за ту чињеницу.

– Оно што није оптимистично, али што представља реалност је да ово што нам се учестало дешава задњих годину дана, може да настави да нам се дешава и убудуће, а немамо начина да у кратком року спречимо пуцања цеви који су узрок ових проблема. Наравно, свесни смо тежине проблема и спремни смо да учинимо оно што је могуће у кратком времену. Имамо јасан збир краткорочних мера, које треба предузимати, како би проблем у најкраћем року био отклоњен и како грађани, пре свега у овим високим зонама које остају без воде, врло кратко остали без воде. Осим тих краткорочних мера, имамо спремљене и алтернативне мере, којима бисмо у најкраћем могућем времену омогућили да што мањи број потрошача, када се догоде ове ствари, нема воду. Дугорочне мере захтевају више година рада и вишемилионских улагања, али то је нешто што је неопходно и потпуно смо свесни тога. Оно што је евидентно, јесте да овај проблем решавања, односно реконструкције цевовода, пре свега високе зоне, мада нам није много боље ни на другим местима, као последица тога што нисмо 40 и више година улагали озбиљније у том правцу, јесте нешто што ће нам померити, односно изменити приоритете, када је у питању трошење буџетских средстава. Велики новац ће нам требати да ово решимо и не можемо улагати онако како смо замислили и темпом којим смо замислили. Наравно, тражићемо начине да дођемо до новца, покушаћемо и са надлежним министарствима, јер знамо да има новца у Републици за такве неке пројекте. У том смислу смо и предузели неке мере, конкретно за неке зоне у Севојну, где смо конкурисали за средства, али нисмо успели да их добијемо ове године. Наставићемо да конкуришемо са тим и наредне године и упознамо јавност са свим мерама које имамо намеру да предузмемо. Оно што можемо краткорочно да учинимо је да новембарске рачуне за воду умањимо за 40% потрошачима, који ове године нису имали воду око 12 дана. Свесни смо при том да краткорочна решења нису решења која могу да задовоље било кога, али ја грађане молим за разумевање. Знам да у овим временима када је свима тешко, обично крећу разне теорије завере, али ја још једном понављам, да је људски фактор крив за све ово, лако бисмо решили проблем. Морамо имати стрпљења, а јасно ми је да је свима већ ушао страх да нам се свакодневно може дести ово што нам се дешавало претходних неколико дана. Ми се надамо да неће и да постоји крај свему овоме, иако је чињеница да када крену проблеми у једном делу града са водом, да постоји повезаност, пошто су у питању азбестне цеви, и да се исти проблем појави и у неком другом делу града- рекао је Петковић.

Драгољуб Костић, градски већник задужен за јавна предузећа и бивши директор ЈКП Водовод, поновио је да је цевовод у Ужицу направљен пре 38 година и да има управо толики век трајања.
– Оно што је отежало ову ситуацију је да је у року од 38 година, због простора који град нема, огроман број објеката направљен у близини цевовода, а неки и на самом цевоводу, тако да сада имао
ситуацију да цевовод буквално иде испод кућа, степеништа и кроз дворишта у којима људи раде и неке друге грађевинске послове, тако да је ситуација потпуно другачија у односу на ону од пре 40 година, јер сви ти објекти угрожавају цевовод. Када се томе дода и неко природно слегање тла, јер је део објеката и на мањим клизиштима и уз, што је веома карактеристично за Ужице, безброј подземних вода на траси од Церовића брда до Капетановине, онда све то отежава ситуацију, јер се често испод цевовода испира земља, тако да он само „клекне“ када наиђе неко веће возило или дође до природног слегања терена. Када се цевовод радио, онда је речено да он може да траје од 35 до 40 година. У то време то су биле квалитетне цеви које је производила једна словеначка фирма, међутим век им истиче и ми смо тада када се радио цевовод били свесни да то треба да се мења у року од 40 година, али због ситуације, као што се није улагало у одржавање пруга и других виталних објеката, није било новца да се улаже и у овакве виталне објекте. Зато смо одлучили да Водовод појача набаваку материјала који је неопходан, пошто се не ради о стандардним цевима, већ о фи 400 којих нема много у нашем систему, и да се што пре омогуће веће залихе, и да се не иде у Пожегу или Чачак, када се нешто овако деси. Осим тога, морам да кажем и да ужички Водовод има упола мањи број запослених него што имају Чачак, Крушевац, Краљево. Одлив водоинсталетера је био последњих година изузетно велики. Пошто постоји забрана запошљавања у јаваном сектору, ми ћемо републичкој комисији која се бави пријемом, послати опширан и аргументован захтев да омогући пријем мајстора и водоинсталатера који ће моћи да одговоре на нове послове. Тренутно све кварове отклањају исти људи, који су на ивици снаге, јер немамо три екипе које би могле да се смењују. Треба да се обрати пажња на све земљане радове који се изводе у близини цевовода, јер итекако могу да утичу, ако се, рецимо, гради канализација, каблови, пропусти, кишна канализација, јер се најчешће после тих радова земљиште слеже и долази до ових ситуација, које смо имали последњих неколико дана. Тако да смо се договорили да појачамо сарадњу свих који изводе радове на траси цевовода и да Водовод врши надзор. Све ово је у циљу да прекиди, ако се десе, трају штол краће. Очекујемо, на крају, да систем постане стабилан- рекаo је Костић.

dusko-ljujicДушко Љујић, директор ЈКП Водовод, је истакао да ћемо до коначног решења тешко доћи, јер је претходних година улагано веома мало у реконструкцију водоводних линија и опреме који су прилично застарели. Не само високa зона, већ комкплетана водоводни систем, јер се није улагало у замену и одржавање. Имао проблема и на челику где долази до великих процуривања, али нема пуцања као код азбестсних цеви и нема тренутног прекида. Право и једино решење је да кренемо у израду пројеката ревитализације комплетног водоводног система. Приоритете нам је цевовод високе зоне. Од Церовића Брда до Капетановине, који је укупне дужине 4.755 метара, с тим да има и одвојака ка другим резервоарима. Идејним решењем очекујемо више предлога, реконструкције постојеће трасе, изградња нове или провлачење новог цевовода кроз постојећи. Ове године је само замењенео 2.464 метра азбестних цеви, што није урађено дуги низ година уназада, а следимо логику, што већи број кварова на некој траси, тај цевовод мењамо и тога ћемо се држати и даље колико нам то техничке и финансијске могућности буду дозвољавале.

Милан Николић технички директор Водовода, пре коначног решења које ће дати директор Љујић, објаснио је да је Водовод спреман да уради нека прелазна решења, како би омогућио да што мањи број потрошача остане без воде у тренуцима прекида и кварова на азбестном цевоводу.
– Та решења су заправо покушај препумпавање воде из ниских зона у високе. Имамо старе објекте који су тренутно напуштени и које би се активирали, као што је стари резервоар Доварје, који је потребно очистити, хиперхлорисати, набавити пумпе, извршити хидромашинске и електро радове и искористити стари азбестни цевовод који постоји на траси Карађорђеве улице, који би из ниске зоне пребацивао у високу зону резервоар Капетановина који снабдева цело Крчагово и који би имао воду када се деси квар на доводном азбестном цевоводу. Истим цевоводом би покушали да повратимо воду у резервоар Глуваћи 1 који би снабдевао потрошаче од центра града до Белог гробља. Систем Пора који испумпава воду, Пора 1, Пора 2 и Пора 3, пошто имамо повратни цевовод са резервоара Пора 3 према резервоару Глуваћи 2, треба да омогући да вратимо воду из резервоара Пора 3 у резервоар Глуваћи 2 и да вода дође са система Пора. Велики проблем имамо и са Болницом, пошто велики систем Болнице добија воду и са високе и са ниске зоне. Они имају свој интерни резервоар на високој зони и када нестане воде на високој зони они просто не добијају воду, и део Болнице, пре свега тамо где је дијализа, не може да добије воду. Имали су решење, али су га напустили и ми покушавамо сада да то решење вратимо, односно да са ниске зоне пумпају резервоар који је на високој зони и тако омогуће да цео комплекс Болнице добија воду фактички са ниске зоне. И Водовод ће помоћи да се све те пумпе набаве и уграде, тако да Болница више не страхује од нестанака воде, а ми да стално јуримо цистернама и допуњујемо њихов резервоар, нарочито када имамо компликације у другим деловима града. То су све активности које ћемо урадити у најкраћем времену- рекао је Николић.

Љ.К.

 

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Twiggy 17. новембра 2016. - 15:15

Odrzavanje i kontrola gospodo,

“цевовод буквално иде испод кућа, степеништа и кроз дворишта у којима људи раде и неке друге грађевинске послове”. Teorije zavere itd…Vise nije smesno, slusati vase “nebuloze”!
Toliko ste nesposobni, da i kad ” iskamcite” novac od Republike (znaci novac poreskih obaveznika itd.) pustice te, kao i do sada, da se sledecih 38 godina vodovodna trasa sama ODRZAVA ?! Tvrdite, kako ljudski faktor,nije kriv! Naravno, kriv je! Krivi su oni, koji su bili zaduzeni,da kontrolisu ODRZAVANJE,oni koji su davali dozvole da se gradi na trasi vodovoda (ili graditelji ,dozvole uopste nisu imali)! Sve isto kao i sa Vrutcima,a godine prolaze, dok “zamlacujete” stanovnistvo,praznim obecanjima!
Toliko ste se “upetljali”, izmedju sebe, da niko od Vas, ne usudjuje se, izgovoriti imena pravih krivaca, ne samo za aktuelnu havariju,vec i za sve ostalo. Burazerski, odlucujete o sudbini Uzica i gradjana!
JA TEBI A TI MENI.
Sest godina,gradite obdaniste na Pori, niko nije kriv?
Predug je spisak, “kvazi uspeha” bivse i vase vlasti! Postaje nepodnosljivo!

Dokle tako gospodo? Do Beograda i punih dzepova!

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.