početak GRADSKA Инвестиција века у Ужицу

Инвестиција века у Ужицу

od nedelja
623 pregleda

dunja

– Од еколошке таксе град Ужице 4 милиона динара наменио грађанима у приватним кућама који желе да уграде фасаду или замене столарију-

Поводом суфинансирања пројекта енергетске ефикасности индивидуалних стамбених објеката у Ужицу, градска већница Дуња Ђенић рекла је да је циљ овог пројекта смањење штетне емисије и аерозагађења у зимском периоду, кроз уштеде у енергентима, које ће се остварити кроз бољу изолацију стамбених објеката.
Планирани износ одобрених средстава за пројекат енергетске ефиксаности предвиђен буџетом града Ужица за 2015. годину износи 4 милиона динара. Крајњи корисници ових средстава су грађани Ужица који поседују индивидуалне стамбене објекте, односно куће, које немају одговарајућу термичку изолацију и столарију, према извештају овлашћеног инжењера, кога ће ангажовати град Ужице. Град планира да суфинансира овај пројекат 50% од укупне вредности пројекта, до максималног износа од 250.000 динара.
Овим пројектом су предвиђени набавка и уградња материјала за изолацију зидова, што подразумева и фасаду, кровове и подове и набавку столарије са термичким својствима.
Критеријуми за конкурисање за овај пројекат, односно докази које грађани треба да доставе су, да је корисник средстава власник и да живи у стамбеном објекту који је изграђен на градском подручју, а на пореским пријавама увек пише која је стамбена зона. Град се определио за прве три зоне. Предаје се лична карта, извод из листа непокретности, или други документ о постојању непокретности. Други доказ је да је стамбени објекат легалан, односно да власник поседује грађевинску дозволу из редовног поступка или из поступка легализације, или да постоји податак о изградњи објекта пре доношења прописа о изградњи, а то је, отприлике, пре шездесетих година прошлог века. Потребно је само да власник оде у Геодетску управу и да подигне тај документ.

dunja užice

Трећи доказ је да су измирене обавезе по основу јавних прихода и тај доказ се прибавља у Градској управи у канцеларији број 28. По редоследу подношења захтева ће се, како сазнејмо, правити и ранг листа. Захтев се попуњава у канцеларији бр. 9 Градске управе Ужице. Инжењер кога ће град ангажовати, изаћи ће по сваком поднетом захтеву на терен и направити извештај о томе у каквом се стању налази објекат. Средства ће се одобравати све док се не потроши износ од 4 милиона динара, а захтеви се подносе до 11. септембра.
Грађани у старту морају обезбедити 100% средстава, а сама уградња не траје дуже од десет дана. Кориснику ових средстава, средства се преносе на текући рачун. Да би се средства пренела, потребна је потврда инжењера кога ангажује град Ужице, да су радови изведени према извештају који је он раније констатовао. По добијању потврде од инжењера, корисник долази у Градску управу и подноси рачуне. Плаћа се, кажу у Градској управи, само оно што има рачун, јер је циљ да ове радове изводе искључиво рагистроване фирме.
Ових 4 милиона динара је иначе новац од еко-таксе, коју сви грађани плаћају, а град ће, како је рекла градска већница Дуња Ђенић, наставити ову акцију и наредне године, када се очекује повећан обим средстава за ове намене. Процена је да ће ове године бити урађено од 16 до 25 кућа у Ужицу.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

Stranacki Ateista 2. септембра 2015. - 23:31

Vratite doktorku, jer mlada dama , nije sigurno,da se razume u ekologiju ali ocigledno, zna kome se treba dodvoriti! Zagadjeno je Uzice i u prolece ,leto(smrdljivo,jer vecina kontejnera za smece je postavljena na ulici bez poklopaca),jesen jer u nasem malom gradu, retki idu peske od Aleksica mosta do Opstine ,od Slanuse do pijace itd.Vecina pokazuje svoje automobile,EU “polovnjake”.” Projekat regulisanja saobracaja u gradskoj dolini” doveo,bi zasigurno do “смањењa штетне емисије и аерозагађења” jer ne videh “na semaforu” nijedan auto, hladnjacu itd. da iskljuci motor dok ceka ” zeleno”,a i kada bi, kada je posao od Rakijskog “svojom limuzinom” do Socijalnog,a na svakom koraku SEMAFOR? On zuri!
Predlog Prvi:Kako uzicki opstinari, pardon vecnici ,vole putovanja po instranstvu a bogami su se i naputovali, mogli bi D.DJ. poslati do Pariza,da vidi, kako i bez “cetiri miliona”, “смањyjy ce штетнe емисије и аерозагађења” jednostavnim regulisanjem saobracaja !
Predlog Drugi:Zasto niste se ranije setili, narodu,ovog vruceg leta,podarili ” kolektore”,mogli su skupiti energije za celu zimu i dalje!?Zagadjenje=O. Ideja nije losa, ni za javne ustanove, kako mnogi ne placaju grejanje.(izvor “Toplota”).Koliko kosta, da kosta!
Predlog Tri:u gradu se mogu nabaviti trake za dihtovanje prozora (prodaju se na metar),
funkcionisu odlicno,kod mene ne duva,iako su prozori preko 50 godina stari,zgrada gradjena ciglom,topla!
Stav o vasim uslovima :”податак о изградњи објекта, пре шездесетих година прошлог века”.Objekti su u to vreme gradjeni pecenom ciglom,kojoj potrebno malterisanje, a ne stiropor,jer je cigla odlican izolator.
“измирене обавезе по основу јавних прихода”. Sta je sa onima, koje je pljackaska tranzicija, nije mimoisla ni Uzice, dovela do” prosjackog stapa “,te nemaju ” измирене обавезе по основу јавних прихода”?
Pitanje:zasto samo vlasnicima individulnih objekata,po kom merilu.Ili kao i do sada, sto se radilo,posao za …,kuca mog…. “onako burazerski”,te se krijete iza” ekoloskih problema”.Dokle?
Imate Vrutke,sta ste uradili! Minimum! Cekate pare, od republike?!Ostacemo bez vode! Grad je bez drveca,zelenila,”bez pluca”. Niste u stanju,da regulisete, da plastiku (flase,itd) prodavci vrate proizvodjacu,nego cekate ekolosku katastrofu!Hocete da utrapite stiropor(znate li, koliko je “ekoloski”, plastificirane prozore)koje izbacuju u EU, pokazali su se neadekvatni,pojavila se vlaga!
Kapitalizam, ne poklanja nikome nista, te ne vidim nijedan razlog, da vi poklanjate novac poreskih obaveznika.Svaki budzet koji planirate ne razlikuje se od prethodnog,razlog je, sto ga planiraju isti ljudi,kojima je vreme da odu!Cinjenica je da ste pokazali ,da ste nikakvi DOMACINI cast izuzetcima,ali njihove sanse su male pored “VECITIH” !

PS:Kako se niste setili, da obnovite fasade ,na Socijalnom (Slanusa,deo fasade je otpao jos u vreme “jovicine vlade”.Znate li koliko dece prodje u skolu, ispod objekta), Kuli itd.Cekate da neko “ne daj boze strada”.

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.