početak DRUŠTVO Један од бољих вашара у Србији

Један од бољих вашара у Србији

od nedelja
2,2K pregleda

petkovica užice 313 (3)

Петковица у Ужицу
Верски празник Света Петка, који се сваке године обележава 27. октобра, у Ужицу је традиционално и дан за вашар.
Ове године је освануо леп и сунчан са мноштвом посетилаца, који су се од раних јутарњих часова упутили преко моста на Ђетињи, где су традиционално и ове године постављене тезге са производима бројних произвођача овог краја, али и многобројних посетилаца из других градова у Србији.
Као и претходних година, и ове је било произвођача из околине Београда, Краљева, Крушевца, Крагујевца, Ваљева…
Будући да је ово последњи вашар у овој години, преко стотину произвођача из целе Србије и многобројни посетиоци, искористили су овај дана да нешто пазаре. Вашарске цене, бар према речима продаваца, нису се много мењале у односу на претходне године. Упркос томе, оцена већине је да је посета иста као и претходних година, али да куповна моћ опада из године у годину.
Са некима од произвођача и трговаца смо поразговарали чиме се баве, шта производе, какве пазаре очекују…али и какви су остали вашари у Србији које посећују током године, и да нам у поређењу са осталим, пренесу утиске са ужичког вашара.
– Продајем ручно рађене производе, дрвенарију, етно намештај и дрвене буриће за ракију и вино. Моја фирма се зове Етно- Влајко из Крушевца. Долазим редовно на Петковицу у Ужице већ неколико година. С обзиром да је данас лепо време, видим да је вашар доста добро посећеен, мада не очекујем велику продају. Осредњу, рецимо. Проблеме је економска ситуација и мала платежна моћ људи – каже Влајко, произвођач из Крушевца.
– Продајем дрвенарију за покућство и надам се да ће до вечерас бити добра продаја. Долазим из Чачка и нисам први пут овде. Мислим да је ово један од бољих вашара у Србији- рекла нам је Смиљана из Чачка, произвођач кухињске галантерије.
– Продајем гардеробу и долазим из околине Крушевца. Продаја не иде за сада нешто посебно, али остаћу до вечераса овде и надам се и одређеној заради. Мислим да је ово сасвим солидан вашар у поређењу са другим вашарима у Србији на којима сам био – рекао нам је Жарко.
– Продајем плехове за домаћинство. Из Краљева сам и долазим већ три године на Петковицу у Ужице и могу да кажем да је вашар добар и добро посећен. Бићу овде целог дана- каже Дејан.

vašar petkovica užice

– Долазим из Ваљева и први пут на овом вашару. Јако сам разочарана, јер влада велика некоректност што се тиче плаћања и обезбеђивања места, које није ни мало јефтино. Једноставно, домаћини нису испали коректни према појединим продавцима. Ја се бавим производњом јоргана и јастука и бојим се да купци овде не препознају довољно ове материјале и не надам се некој посебној продаји- каже Ваљевка Радмила.
– Продајем ручно рађене накит. Дошла сам из Београда и задовољна сам продајом до сада. Била сам и прошле године и мислим да ћу доћи и следеће. Лепо је време и очекујем велики број посетилаца. Вашар је заиста добар – каже Снежана.
– Долазим из Крушевца и бавим се израдом производа од прућа.
Све је ручни рад. Продаја не иде нешто нарочито и тако је целе године. Бићу овде до краја вашара, па ћемо видети- каже Тома.
– Ја сaм Ужичанин, од Стапара. Продајем разне врсте меда и препарата на бази меда и лековитог биља. Сваке године сам овде и посета је увек добра. Што се тиче продаје, она је врло лоша, али бићу овде до вечерас. За мене је овај вашара више промотиван, него што очекујем тренутну продају- каже Иван.
– Долазим из Крагујевца и овде сам традиционално сваке године. Бавим се шивењем памучне робе, тренерки, дуксева. Мислим да је овај вашар један од бољих у Србији. И посета је добра – рекао нам је Крагујевчанин Мишко.

petkovica užice 28

– Долазим из Краљева и продајем трикотажу. Добар је вашар, заиста немам ни једну замерку, а и продаја, надам се да ће бити таква – каже Милица.
– Из Крагујевца сам и продајем чарапе. Добар је вашар. Пошто идем свуда по вашараима у Србији, мислим само да су Ужичани нешто захтевнији купци од осталих- каже Слађана.
– Први пут сам на вашару у Ужицу. Иначе долазим из Јужне Америке, из Боливије, али живим тренутно у Србији. Идем свуда по Србији. Бавим се производњом индијанског накита са мотивима из јужне, средње и северне Америке. Продаја за сада иде јако добро. – каже Боливијац Франгли, који је посетиоце забављао и латино звуком.

petkovica užice ukrasne ribice

– Бавим се производњом кухињских крпа. Долазим из Сопота, испод Космаја и могу да кажем да сам задовољна продајом до сада. Има купаца и надам се да ће тако бити до већерас- каже Весна из околине Београда.
– Прoдајем књиге и нисам први пут овде, био сам и прошле године Поздравио бих све госте који су дошли овде на овај благи дан, а продаја је таква да би свако желео да купи по неку књигу, али на жалост куповна моћ код људи је јако опала. Иначе, долазим из Краљева. Најавероватније да ће народ изаћи да нешто купи до краја дана, ипак је ово је задњи вашар ове године- рекао нам је Мирослав, а Сања из Краљева, која до његове тезге продаје гардеробу, додала да продаја на њеној тезги иде одлично и да је јако задовољна интересовањем Ужичана.

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.