početak GRADSKA Језички испит из немачког у Првој основној школи краља Петра II

Језички испит из немачког у Првој основној школи краља Петра II

od nedelja
508 pregleda

ПРОЈЕКТ ДСД У УЖИЦУ
По трећу годину заредом ученици 8. разреда Прве ОШ краља Петра II имали су прилику да изађу на језички испит из немачког језика и документују своје знање међународно признатим сертификатом – ДСД дипломом. Ове године испиту је приступило 19 ученика, од којих је петоро постигло одличне резултате на свим деловима испита и стекло услов за добијање комплетне дипломе на језичком нивоу А2, док ће остали добити сертификат за оне делове на којима су показали постигнућа на нивоу А1 или А2. Стицање сертификата за ученике је потпуно бесплатно а све трошкове сноси немачко министарство за културу. Сам испит за језичку диплому састоји се из 4 дела: разумевање прочитаног текста, разумевање слушања, писање и говор.

Ово су четири компетенције које предвиђа Заједнички европски оквир за живе језике, на коме се базирају принципи савремене наставе страних језика.
Наша школа може да се похвали чињеницом да је прва основна школа у Србији која је укључена у пројекат ДСД, који је обухватао искључиво средње школе, са немачким као другим или првим страним језиком. За само пар година је тај број знатно повећан, према актуелним подацима тренутно је у пројекту чак 40 основних школа. 2012. године потписан је Меморандум између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Амбасаде Савезне Републике Немачке у Београду, према којем су средње и основне школе у Србији овлашћене за спровођење и вредновање резултата испита за Немачку језичку диплому (ДСД) у својој организацији, према узору на пројекте у Француској и Мађарској као примере добре праксе. Захваљујући константној подршци од стране немачких координатора из Централе за немачко школство у иностранству, ради се на сталном унапређивању квалитета наставе немачког језика у нашим школама. У употреби су савремени уџбеници и наставна средства, а наставници задужени за пројекат имају прилику да се стручно усавршавају, како на семинарима у земљи, тако и путем стипендија за усавршавање у Немачкој.


Овогодишњи осмаци изразили су задовољство постигнутим резултатима. Мишљења су да испит није тежак, кажу да је довољно само нешто воље, труда и љубави према језику. Они који своје школовање буду наставили у Ужичкој гимназији имаће могућност да наставе са учењем немачког језика и на крају четврте године достигну ниво Б1. Захваљујући доброј сарадњи између Прве ОШ краља Петра II и Ужичке гимназије, средњошколско градиво је усклађено са оним усвојеним у основној школи, тако да је ученицима олакшано да надограде знање које већ поседују.

Марина Марјановић, мастер професор немачког језика и књижевности

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.