početak DRUŠTVO Kако спречити меланом

Kако спречити меланом

od nedelja
781 pregleda

РОДИТЕЉИ УСПЕШНО ОРГАНИЗОВАЛИ ТРИБИНУ
У суботу, 10.јуна 2017.год. одржана је изузетно важна и посећена трибина „Меланом-спречити, лечити и живети са њим“, у организацији удружења Родитељ Ужице.
Према речима Лидије Тодорић: ,,Част нам је да су данас са нама били цењени гости, проф. др Лидија Кандолф Секуловић, начелница клинике за кожно-венеричне болести ВМА, члан Европске академије за дермато-венерологију и Европског удружења за дермато-онкологију и координаторка кампање Еуромеланома за Србију. Поред ње, гости су нам били и Стефан Костић, извршни директор и Саво Пилиповић, председник Удружења пацијената оболелих од меланома, као и чланови тог удружења, који су, осим поделе својих искустава, живи пример како се, уз одговарајућу терапију, и са дијагнозом меланома, чак и метастатског, може годинама квалитетно живети “.


Др Кандолф Секуловић је кроз сликовиту презентацију говорила о превенцији меланома, самопрегледима, прегледима код дерматолога, заштити од сунца, забрани соларијума за младе, затим о видовима лечења код нас и у региону, као и о потреби унапређивања законских оквира за спровођење клиничких студија и иновативних лекова, као и боље информисање јавности. Др Ристановић је говорила о препаратима за заштиту од сунца. Заменик градоначелника Немања Нешић похвалио је рад удружења Родитељ, труд на свим пољима и акцијама, како за децу и родитеље, тако и за овако важну тематику и добру организацију свих манифестација и трибина.
Слађана Поповић додаје: „Без наших дерматовенеролога и њихове стручне помоћи не бисмо успели лако реализовати дермоскопске прегледе за чак 110 савесних суграђана. Хвала др Милени Ристановић, др Јелени Бојковић и др Јелени Благојевић из Опште болнице Ужице, као и др Слободану Јешићу из приватне праксе. Иницијатор трибине је Дејан Христовски, супруг наше чланице Соње, која је недавно преминула од последица ове опаке болести. Њен осмех, који нас је пратио и током скупа, у име свих оних који, на жалост, у борби нису успели, враћа наду да ће се некада нешто ипак променити “.


Преко стотину суграђана од 1933. годишта, па све до 2010. годишта искористило је могућност дермоскопских прегледа. Најчешћи прегледи су били код популације рођене седамдесетих година. Није било случајева са сумњивим променама. Петнаест пацијената је добило упуте за скидање неких младежа. Јавило се чак пет суграђана који су већ одстранили младеже дијагностиковане као меланоме, па спроводе контролне прегледе.


Организатори изражавају захвалност Црвеном крсту Ужице на простору и помоћи око организације, Медицинској школи на сарадњи, Граду Ужицу, Општој болници Ужице, Дому здравља Ужице и уваженим докторима, цвећари Талија и Туристичком савезу, који се постарао да гости добију симболичне поклоне за успомену на ужички крај. Посебна захвалност медијима на схватању важности ове теме, присутнима из удружења са којима сарађују и свим осталим суграђанима.

.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.