početak NAJNOVIJE „Коалиција поставља, коалиција смењује“

„Коалиција поставља, коалиција смењује“

od nedelja
714 pregleda

Смена директора Градског културног центра

Градско веће града Ужица донело је одлуку да не продужи мандат директору Градског културног центра (ГКЦ) „Ужице“ из још необјављених разлога. Тим поводом репортер „Ужичке недеље“ разговарао је са председник Градског одбора (ГрО) Демокрастске странке Србије (ДСС) и у Ужицу Бранком Гавриловићем, који је уједно и члан Градског већа (ГВ) Скупштине града (СГ) Ужица.

IMG_7467

Градско веће града Ужица, донело је одлуку да Николи Златићу не продужи мандат на месту директора ГКЦ „Ужице“. Можете ли да ми кажете нешто о томе?
– Што се смене Николе Златића тиче, прво ћу вам казати да је чињеница да Николи Златићу истиче мандат. Не можемо рећи да ће се десити смена, али је исто тако чињеница да, на жалост, у овом моменту Никола Златић није добио подршку коалиционих партнера, да остане на оном месту где је данас. Оно што ја, као председник ДСС-а, и ДСС генерално мислимо, је да је Никола Златић у претходном периоду добро радио. Својим активностима и радом у том периоду у ГКЦ „Ужице“ унапредио је положај ГКЦ-а у граду, једне институције културе која је, да подсетим све Ужичане, кренула од нуле. Ипак, политика је много комплекснија у односу на реалан живот. Једноставно, неке одлуке, које Вам се чине, да би се у некој нормалној ситуацији догодиле, на жалост у политици не морају да буду правило. Оно што је такође чињеница, је да ће ДСС у наредном периоду озбиљно рачунати на Николу Златића. Немамо ништа да замеримо Николи Златићу, осим тога што је непромишљеношћу или неспретним потезом изиритирао, једноставно наше поједине коалиционе партнере и, просто, самим тим затворио врата за њихову подршку. Ми смо проценили да у овом периоду није веме да Ужице има нестабилну власт, која би могла да буде, уколико би он био кандидат за вршиоца дужности и одлучили смо се да на следећој Скупштини изађемо са новим предлогом. У сваком случају, Николи се захваљујемо на једном квалитетном раду. Исто тако, надамо се да ће предложени кандидат добити поверење. Имамо право да се надамо, јер смо са нашим кандидатима унапредили положај и квалитет рада ГКЦ „Ужице“, тако да сам сигуран да ће и нови предложени кандидат радити добро и да ће ГКЦ „Ужице“ крупним корацима ићи ка ономе што је нама био циљ, када смо 2012. године у коалиционом споразуму казали да ћемо ми преузети одговорност за функционисање те институције, а то је да ГКЦ „Ужице“ буде институција културе број један у нашем граду.

И председник ужичког одбора Социјалистичке партије Србије (СПС), Неђо Јовановић, изнео је свој став.
– Ради се о решењу које је договорила коалиција из разлога зато што је ГКЦ, као установа, у интересу свих грађана града, а ни у ком случају ужег круга људи или броја грађана који су подразумева део културе, музичког правца или било чега другог. Оно што СПС тражи је да ГКЦ, као установа у којој треба да се негује култура, буде такве природе и карактера, да је доступна свима, и сваком погледу и на сваки могући начин. Никада, па ни онда када је догађај апсолутно исполитизован и деведен до балналности, СПС није тај, како га ми у граду зовемо, „храм културе“, оскрнавио, нneđoити је то вече било скрнављења и гажења културе. Наша партија је прославила свој дан, односно 25 година постојања, на достојанствен и културан начин. Од 200 и више људи, који су били просутни, више од 30 одсто нису били чланови СПС-а, већ уважени грађани града по много чему. По припадности политици, привреди, култури, спорту и свим остали м деловима и слојевима друштва. Ту људи су то вече уживали и били задовољни што су достојанствено имали прилику да виде да се једна прослава управо одвија на један такав достојанствен начин. Зашто је све то исполитизовано и избанализовано, није на СПС-у да одговара. Ми никога нисмо условљавали. Ја сам изузетно озбиљан човек и политичар да бих било кога ичим условљавао. Апсурдно је и бесмислено коментарисати да би СПС због једног персоналног решења изашла из власти. То је, најблаже речено, смешно. Али то перосонално решење мора да подразумева оно што сам већ рекао. И на крају, ко је то у овом граду, у Србији и свету, који ће одређивати границе културе? Где су лимити културе и шта је то култура? И дали сви треба да будемо опредељени ка једном културном правцу и сегменту културе, да би ту културу неговали, а истоимено дискриминисало остале облике и видове културе. Ми тада нисмо били упознати да је на било који начин ограничено. Наше понашање, оно што градимо у ГКЦ и било какав музички правац, нама апсолутно није указано и то је неистина која се провлачи кроз медије. Речено нам је тек када је свечаност почела, а почела је на начин који подразумева нешто што је заиста достојанствено и цивлизовано понашање.
Хоће ли то место остати ДСС-у?
– У политичком смислу речи нема разлога да не остане. Ми не претендујемо на то место, нити сматрамо да треба наш кадровски потенција буде ангажован, јер је то и кроз неки коалцициони споразум и дефинисано, односно решено да ДСС, својим кадровским потенцијалом, на најбољи могући, најоптималнији и настручнији начин реши то питање у смислу што бољег функционисања ГКЦ.
На ову тему свој став изнео је и градоначелник Тихомир Петковић.
– На наредној седници Скупштине града и то ће бити једна од тачака дневног реда и мислим да је калиција постигла сагласност са ново персонално решење. Не бих с у овом моменту говорио ко је кандидат за директора у ГКЦ. Хајте да сачекамо седницу Скупштине града.

Директор ГКЦ ће и даље бити из редова ДСС-а?
– Нови кандидат, који буде предложен, апослутно ће имати подршку од ДСС-а, без обзира ко буде постављен. Ја у овом моменту нећу говорити о именима. Имена су нешто што се дефинише на самој Скупштини. Дакле, пред сам почетак седнице Скупштине града знаћемо и сам предлог кандидата за директора ГКЦ „Ужице“ и оно што могу да уверим Ужичане је да нови кандидат, односно ново постављење неће угрозити пословање ГКЦ-а и повећати број запослених у ГКЦ-у, већ ће покушати да послује у постојећем броју радника, који раде тамо.
Хоће ли Никола Златић бити и даље у ГКЦ-у „Ужице“ или бити прераспоређен на неко ново место?
– Ми ћемо учинити све да у наредном периоду задововољимо Николу Златића. Просто, свесни смо чињенице да је момак дошао са једног радног места, ушао у ову „причу“, знао је на почетку да је ово једна нестабилна политика. Позиција која умногоме зависи од политичке воље. Чињеница је да се ДСС никада није одрицала својих искрених чланова, па неће ни Николе Златића. – закључио је председник ужичког одбора ДСС-а и члан ГВ Бранко Гавриловић.

KULTURNO LETO

Актуелни директор ГКЦ-а „Ужице“ Никола Златић је на позив новинара „Ужичке недеље“ рекао:
– Нећу ништа да говорим о на мојој смени. Коалиција поставља, каоалиција смењује. Ја сам ту до 15. октобра, када ми истиче уговор. Хоћу да завршим посао који ми је поверен. Нећу да коментаришем договор ГВ и владајуће коалиције. Нека они образлажу своју одлуку, а ја ћу на седници СГ 6. октобра изнети резултате свог рада за шест месеци. Тачка за именовање новог директора ГКЦ-а „Ужице“ је 6. октобра и тада ће се више знати. Хоћу према свима да будем коректан. Најбитније је да имамо повећан број гостију, јако успешне манифестације, потписан је велики број споразума и уговора, који ће у будућности донети корист ГКЦ-у „Ужице“. То је оно што је облележило рад претходних шест месеци ГКЦ-а „Ужице“. Број активности у мом шестомесечниом раду једнак је за целу претходну календарску годину. ГКЦ „Ужице“ послује у плусу и има добит. То је оно што је најбитније. Све остало је ствар политике и не желим да се мешам у те одлуке. Не желим ништа да кажем. Толико.

Милан Ђокић

Comments

comments

Povezani tekstovi

2 više komentara

Stranacki Ateista 2. октобар 2015. - 11:45

Ocigledno je GKC je arena politickih prepucavanja a manje kulturna arena.Za mene, horor arena u letnjim mesecima (koncerti tipa Wudstoka koji dovode stanovnike “urbanog centra” Uzica na ivicu nervnog sloma). Nije mi jasno, zasto se ne odrzavaju u Velikom parku.Napominjem,nas grad je
“bogat” i kafancinama,cumezima,kvazi diskotekama itd.koji imidz prave muzikom preko 120 dba.
Zbog silne nocne buke, pomislim da sam Las Vegasu,nedostaje lazni sjaj!!!!
Ne poznajem ,biografije ljudi, koji se bave kulturom,u gradu,ali nisu pokazali svojim delovanjem nesto izuzetno!

ponovi
Stranacki Ateista 2. октобар 2015. - 11:55

Ratko Guduric ·
Sramota je ko se bavi kulturom u nasem gradu.
Uzicki BIRACI imaju VLAST kakvu su zasluzili!!

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.