početak EKONOMIJA Ми смо на тржишту, минстарство и град плаћају само инвестиције

Ми смо на тржишту, минстарство и град плаћају само инвестиције

od nedelja
527 pregleda

cuparić

ВРУЋА ТЕМА: ПРОДАЈА СМЕШТАЈНИХ КАПАЦИТЕТА, ЗА НЕДЕЉУ ГОВОРИ – ВЛАДАН ЦУПАРИЋ – ДИРЕКТОР ЈУ „ЗЛАТИБОР“
Владан Цупарић, директор јавне установе „Златибор“, за Ужичку недељу говори о продатим смештајним капацитетима одмаралишта у Бечићима и на Златибору, због чега ужичка деца ове године неће летовати на мору преко школа, као и о раду ове установе.
– Ми смо направили историјски успех у овој фирми. Од 1992. године, када је ова установа конституисана као дечије одмаралиште, први пут смо прошле године остварили добит у износу од 12 милиона динара – одмах је рекао Цупарић и објаснио да су рационализацијом трошкова, домаћинским односом и максималним ангажовањем и трудом менаџмента, добром продајом, а и да је пресекао све комбинације који су многи користили, дошли до овог успеха.
– Нема више да се неко богати на рачун установе, јер ако неко треба да заради паре, онда је то установа. Не чинимо више никоме услуге на терет установе, већ радимо тржишно, у интересу установе – додао је он.
Наш саговорник је објаснио да су од скоро, према новом закону, одмаралиште у Бечићима и „Голија“ на Златибору у власништву града, а да установа „Златибор“ управља тим објектима. Основна делатност установе је продаја смештајних капацитета и услуге исхране.
– Е, ми смо те наше услуге, смештајне капацитете и услуге исхране, продали. Годинама је све мање деце из ужичких основних школа која летују у нашим објектима. Број деце у последњих две до три године у Бечићима креће се од 200 до 300 деце из ужичких школа и вртића, а са клубовима, негде око 400 деце. То су само две смене и нама објекат остаје празан. Ако се ослонимо на ужичку децу, тај објекат се користи, дакле, 18 дана, а онда остаје празан 62 дана. Ми смо кренули по другим градовима у Србији, да тражимо децу коју би могли да доведемо доле. То је рударски посао да попунимо све капацитете. И тада се нико од тих данашњих душебриника, који се сада крију иза ужичке деце и питају зашто она не летују, није питао како смо то радили. Ако ми имамо око 1.500 или 1.600 гостију по сезони, а од тога 300 деце из Ужица, нико тада није правио питање одакле су. Најмање је деце долазило из Ужица, али тада су још неки задовољавали своје интересе, летовали по смешним ценама и то за 19 евра пун пансион у шпицу сезоне, а тога нема нигде, осим код нас. Па онда поведу сина и снају, зета и ћерку, шурака и пашенога, и ширу и ужу родбину. Ја се већ годину дана борим са тим, јер боље је да се шестокреветна соба изда деци, него да дође муж и жена са малим дететом и заузму целу ту шестокреветну собу, а наплатимо само два пансиона. И то сада неком не одговара. У шпицу сезона реална цена је од 26 до 28 евра за пун пансион – рекао је Цупарић и додао да су сада појединици остали ускраћени и кренули да нападају, и то баш у време предизборне кампање.
Цупарић је рекао да је установа почетком године послала дописе и понуде за летовање свим основним школама, као и вртићима, и оставила рок од 20 дана да одговоре. У случају да не одговоре, сматраћа се да нису заинтересовани.
– Ми смо понудили свим школама, по коректиним и повољним ценама смештај од 16. јуна до 28. августа да организују летовање на мору и замолили их у року од 20 дана да нам одговоре, а у колико нам не одговоре, значи да су понуду одбили. Једино нас је основна школа „Стари град“ удостојила одговора и обавестила да нам у свом годишњем плану није планирала летовање за ову школску годину. Али, ако сада неко приватно прави аранжмане, има право на то. Знам да једна наша установа иде у „Бисерну обалу“ у Чању и то је опет приватна варијанта. То може да ради ко хоће. Е, сада, због чега они то раде? Свако има право да иде тамо где има боље услове. Ја у Бечићима желим да вратим одређени ниво, да се у 10 сати спушта рампа, да се у 22.30 гасе светла, да не буду деца без надзора, јер нас сматрају одговорним, ако се нешто детету догоди, као шtо је било пре неколико година са једним дететом, које је пало са терасе. А шта је то дете све радило, никог није интересовало, али се то догодило у нашој установи, у нашем одмаралишту. И ми смо платили на суду казну. Ми нећемо више да одговорамо за то и зато се доле морају поштовати наша правила – рекао је Цупарић.

ОСТАТАК ТЕКСТА МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ У НЕДЕЉИ КОЈА ЈЕ У ПРОДАЈИ, НА СВИМ БОЉИМ ПРОДАЈНИМ МЕСТИМА

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.