početak AKTUELNO Власт контролише медије новцем државних институција и јавних предузећа

Власт контролише медије новцем државних институција и јавних предузећа

od nedelja
537 pregleda

SAŠA RADULOVIC

Странке на власти троше огромне своте новца који припада грађанима Србије само да би контролисале медије, спречиле критику и креирале лажну слику о стању у држави. Подаци које је открио Савет за борбу против корупције показују да се тајним уговорима извлачи новац чак и из пропалих фирми, чији радници месецима не примају плате, у циљу контроле медија.
Савет за борбу против корупције је најновијим извештајем о утицају власти на медије путем оглашавања и маркетинга указао да власт на свим нивоима расипа огромне количине новца да би медије контролисала, али и да би извлачила новац из државе за партијске потребе. Савет је проценио да је најмање 840 милиона евра од 2011. до 2014. године јавних пара потрошено да би се медији држали у покорности.
Покрет “Доста је било – Саша Радуловић” захтева да се уведе потпуна транспарентност рада државних институција, јавних предузећа и предузећа са већинским државним капиталом, јер је то једини начин да се успостави контрола трошења јавног новца и његова очигледна злоупотреба.
Власт треба да одговори зашто је, рецимо, Прва петолетка из Трстеника имала медијски трошак од 13 милиона динара, или због чега је на рекламу из Аеродрома Београд плаћено чак 235 милиона за четири године, из Петрохемије Панчево 5 милиона или Електровојводине Нови Сад 121 милион … Сви примери које је Савет изнео морају да буду испитани. Ово је само мали узорак механизма на који партократија исисава јавни новац из државе за своје интересе.
Захтевамо да медији буду слободни и да се простор јавног говора отвори за слободно изражавање и критику. Најоштрије осуђујемо злоупотребу јавног новца за потребе рекламирања појединаца из власти.

Прес служба покрета
„Доста је било – Саша Радуловић“

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.