početak GRADSKA Миловану Даговићу припала прва награда

Миловану Даговићу припала прва награда

od nedelja
634 pregleda

Отворен Ужички регионални ликовни салон
У конкуренцији од 36 аутора из ужичког региона, са укупно 58 радова на 29. Ужичком регионалном салону, жири у саставу: Драган Димић, Биљана Спаловић и Весна Панић Аћимовић, одабрао је 33 рада за излагање од 27 уметника. Академски вајар и професор у Уметничкој школи мр Милован Даговић добитник је прве награде Салона, који је отворен у уторак, 26. децембра ове године, у Градској галерији Ужице. Друга награда је припала вајару Николи Петронијевићу за радове „Асиметрија 1“ и „Асиметрија 2“, док је трећа награда додељена академској сликарки Марији Жунић за радове „Заједничке мисли 1“ и „Заједничке мисли 2“. Академска сликарка Биљана Цицварић добила је похвалу Салона за слику „Форма 2“.


„Дијалог 1“ и „Дијалог 2“ су радови који су Даговићу донели награду.
– То је успешно изведено скулпторско решење из контуинираног дугогодишњег истраживачког подухвата на тему опсесије из детињства са обале реке Ђетиње у Ужицу, сакупљање облутака са Рајских отока и водопада. Све је ту – Рајска лепота, додуше све је стилизовано, облуци су савладани, водопади су величанствени, немир је укроћен, задовољство скулптора потврђено. Све је технички и ликовно доведено на ниво савременог изражајног схватања, па би му позавидели Липшиц и Бранкуси – наведено је у одлуци жирија.


Милован Даговић је рекао да награду није очекивао и додао да је она за њега важан временски печат и траг у његовом раду и да представља мотивацију и обавезу за будући рад. Време у коме живимо окарактерисао је као страшно време, време измрцвареног човека у последњи двадесет година, који се суочава са многобројним сукобима.
– Тај човек одбијен од друштва, изневерен у очекивањима од друштвених промена, у форми данашњег схватања демократије, мора сам себе спасавати, а најбољи пут за то је управо уметност – рекао је Даговић.
Милован Даговић је рођен у Ужицу 1954. године, а вајарство је дипломирао и магистрирао на Академији ликовних уметности у Сарајеву.
Изложба се може погледати до средине јануара.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.