početak DRUŠTVO Министарство без конкурса доделило управљање водaма Југозападне Србије

Министарство без конкурса доделило управљање водaма Југозападне Србије

od nedelja
1,1K pregleda

NIKOLA-JOVIČIĆ-RIBOLOVACШТА ЋЕ МИНИСТАРСТВО, ЗАБРИНУЛИ СЕ ЉУДИ ЗА ОЧУВАЊЕ РИБЉЕГ ФОНДА
(који је, уз прећутну сагласност истих тих, десетковано претходних година…)
Представници Заједнице рекреативних и спортских риболоваца „Западна Морава и Дрина“, која окупља 10 градова и општина западне Србије и која броји око 4.000 риболоваца, упутила је отворено писмо премијеру Александру Вучићу, како би скренула пажњу да доделу риболовног подручја „Западна Морава“ на управљање без конкурса.
Крајем прошле године био је расписан конкурс за доделу риболовног подручја на управљање, на коме је подручје „Западна Морава“ добила фирма „Балкан еко тим“ из Пријепоља, а истовремено је конкурисала поменута Заједница. Након приговора Заједнице да конкурс није био регуларан, јер бодовање није нигде објављено, а Заједница сумњала да су бодови били познати пријепољској фирми, Министарство je поништило конкурс и одлуку о додели вода. Непуне три седмице касније, како наводи Заједница у овом писму, 22. фебруара, уследила је поново одлука да се, без конкурса, истој фирми уступи рибарско подручје.
– Против овакве незаконите одлуке била је и министарка Снежана Богосављевић Бошковић, која је и поништила незаконит конкурс, али су поједини њени сарадници (државни секретари) на силу и мимо закона поново донели исту одлуку и потписали уговоре о уступању на коришћење, иако по закону има право да потпише само министар – наведено је у отвореном писму Заједнице упућеном премијеру Вучићу.
Између осталог је наведено да имају лоше искуство из претходног периода, када су овим подручјем управљале две приватне фирме, за које кажу да су уместо да заштите и обогате, скоро уништиле рибљи фонду водама.
– Мотив приватних фирми је да без динара уложених средстава приходују новац од дозвола и ненаменски га потроше, што је већ два пута виђено и не би смело више да се догоди – наведено је у писму у коме траже да премијер покрене поступак за утврђивање појединачне одговорности у Министарству пољопривреде.
Поводом овог отвореног писам упутили смо следећа питања надлежном министарству:
1. Да ли је тачно да је риболовно подручје „Западна Морава“ дато на управљање предузећу „Balkan Eco Team” из Пријепоља без конкурса?
2. Познато нам је да је био конкурс, али да је тај конкурс убрзо поништен. Због чега је поништен претходни конкурс и зашто није било новог конкурса?
3. Ко је потписник новог уговора?
4. Да ли је давање на коришћење риболовног подручја без конкурса супротно закону и ако јесте, да ли ће се тражити одговорност потписника?
На ова питања смо добили следећи одговор.
– Сва рибарска подручја за које је претходно био расписан Конкурс, уступљена су на привремено коришћење, што није супротно Закону, а до расписивања новог конкурса, најдуже до 31. децембра 2016. године и то због потребе хитног успостављања система заштите и одрживог коришћења рибљег фонда.
– Како је већ речено, рибарска подручја уступљена су привремено. Расписивање новог конкурса, искључиво за привремено управљање рибарским подручјима, за чије спровођење је иначе потребно најмање два месеца, имало би врло озбиљне последице по рибљи фонд. Нови конкурс за управљање рибарским подручјима на период од 10 година, биће расписан у најскоријем року.
– Уступање рибарских подручја на привремено коришћење, без конкурса, није супротно закону. Чланом 9. став 1. Закона о заштити и одрживом коришћењу рибљег фонда („Службени гласник РС” број 128/14), прописано је да Рибарско подручје које конкурсом није уступљено на коришћење или је одузето, министар, а на територији аутономне покрајине надлежни покрајински орган, привремено уступа на коришћење без конкурса привредном друштву, јавном предузећу или другом правном лицу, које испуњава услове из члана 6. став 1. тач. 1)-6) овог закона, до расписивања конкурса, а најдуже на период од годину дана.

З. Г.

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.