početak GRADSKAHRONIKACRNA HRONIKA Пожар у Tурици

Пожар у Tурици

od nedelja
952 pregleda

У пожару који је избио око 22 сата у недељу вече, 25. марта 2018. године, на петоспратници у ужичком насељу Турица лакше су повређене две особе и један ватрогасац. Ватрогасац Вујовић има опекотине другог степена и пуштен је на кућно лечење после помоћи, која му је указана тек по окончању интервенције, а лакше повреде су имали станари Раде И. (64), лакше опекотине првог степена, и Милојка П. (26) која се нагутала дима. Пожар је прво плануо највероватније у поткровљу, у стану повређених, а потом захватио цео кров и пренео се на спрат ниже. У овом пожару је потпуно изгорело пет станова.
У гашењу ватрене стихије на згради од 30 станова, учествовали су ватрогасци из Ужица, Пожеге и Чајетине.
– Пожар је пријављен у 22.52 часова и био је у разбукталој фази. Дејствовали смо кроз степениште и од споља, а у акцији су учествовала 33 ватрогасца са 9 возила. Изгорело је 300 квадратних метара, нестао је цео последњи спрат зграде са кровом, а спасено је око 2.000 квадрата станова. Горела је конструкција поткровља које је изграђена од лако запаљивих материјала, без бетонске плоче дуж целе површине, па се пламен лако ширио – рекао је Саша Цицварић, командант ватрогасно – спасилачке бригаде у Ужицу.
Станари зграде су се одмах евакуисали, а десетине њих је ноћ провело напољу док је падао снег и киша, гледајући како ватра немилосрдно гута све пред собом. Ватрогасци су успели да дођу до четвртог спрата и, после скоро седам сати борбе са ватреном стихијом, успели су да је угасе.
Ватрогасци су око поноћи изнели једну жену из зграде која је била у свесном стању и спустили је на оближњи аутомобил. Убрзо јој је указана медицинска помоћ.
Међу станарима је био и Ђорђе Видаковић са четвртог спрата, отац Стоје Видаковић (32), која је средином јуна страдала у саобраћајној несрећи у Добруну, када је са породицом пошла на сахрану стрицу.


– Ено, гори ми тераса. Горе ми успомене. Ништа не спасих, бар да спасих слике моје ћерке, која је летос погинула. То су ми једине успомене на њу, а све ће да изгори – каже Ђорђе, показујући онако покисао, без јакне, на четврти спрат.
Већина станара је са собом понела оно што јој се нашло при руци. Неки су се само огрнули јакнама и у папучама изашли напоље. Славка Ђуровић, са другог спрата каже даје таман била легла да спава, када је чула неку пометњу у ходнику.
– Чула сам неку галаму и некакво пуцање. Мислила сам да се неко туче испред зграде, па нисам ни излазила. Али, пошто се бука није смиривала ни наредних пар минута, изашла сам и видела станаре и рекли су ми да је избио пожар. Одмах сам обукла оно што сам имала поред себе, узела ову торбицу и кренула напоље. Скоро сви станари су већ били изашли. Свако је зграбио оно што му је било при руци – каже Славка, која се нада да ће се ипак вратити у свој стан.
– Уселили смо се у зграду пре 14 година, није имала централно грејање, сви су користили неки вид грејања – кажу станари, док један сумња да је пожар избио у једном стану у поткровљу, у који је човек доносио разни отпад, иакога су више пута упозоравали да то не чини.
За сада, две породице су смештене у станове града Ужица, једна у Старачки дом на Забучју, а две породице се нису јављале.

Звездана Глигоријевић

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.