početak GRADSKA Може и ниже…

Може и ниже…

od nedelja
681 pregleda

sibalic-toplota

БРИЖНА ГРАДСКА ВЛАСТ
Већину Ужичана који се греју на дрва, угаљ, електричну енергију…не занима превише тема у вези цене грејања, али је врло индикативна, када је о систему у коме живимо реч. Наиме, на предлог Градске топлане, Градско веће је 3. октобра, по други пут ове године, снизило цену грејања у Ужицу. Вест се граничи са научном фантастиком, будући да је ова цена свих претходних година увек ишла нагоре. Инфлација, цена енергената, трошкови…објашњења су била разна.
– На предлог ресорног министарства, усагласили смо цену грејања за грађане, пословне субјекте и повлашћене установе, а то значи да цене грејања за пословни и повлашћени простор не могу бити веће од 25% у односу на цену грејања за стамбени простор- рекао је у обраћању новинарима градоначелник Ужица Тихомир Петковић, непосредно након завршетка седнице градске владе. Из ове прве изјаве градоначелника одмах се дало закључити да је почетни притисак стигао од државе.
Нова снижена цена, према његовим речима, важиће за почетак нове грејне сезоне.

tihomir-petkovic

– За грађане је смањена за 2,4 динара по метру квадратном, тако да са 92,2 динара иде на 89,8 динара, а ако имамо у виду и мартовско снижење, грађани ће на почетку ове сезоне плаћати близу пет динара мање грејање по квадратном метру, него прошле грејне сезоне- истакао је Петковић.
За привредне субјекте који користе даљинско грејање, снижење је овај пут знатно веће. Износи 26 динара по метру квадратном, што је, имајући у виду и мартовско снижење, двоструко снижена цена. Привредни субјекти у Ужицу су, рецимо у фебруару ове године, плаћали грејање 214 динара по квадратном метру, а сада ће плаћати 112.
– Ово је битно за све оне који су престали да користе систем даљинског грејања. Нама је једна од највећих притужби привредника у Ужицу била управо цена грејања, и ми смо им овим снижењем изашли у сусрет. Мислим да смо направили добар корак, али сви у Ужицу морамо да знамо и једну важну ствар. Од цена енергената, од тога колико ће зима бити јака и колико ћемо трошити енергената, зависи и цена грејања. Убудуће, што се тиче цене грејања, ако будемо били принуђени да је увећавамо, увећаваћемо је свима процентуално исто и грађани више не могу бити повлашћени у односу на привреду и повлашћене кориснике.
Већ након друге изјаве градоначелника, било је јасно да је следећи притисак дошао из привреде. Дакле, опет притисак.
– Оно што је битно, ова снижења нису негативно утицала на пословање градске Топлане. Напротив, Градска топлана је у овом периоду од три, четири месеца, уложила у нове инвестиције 29 милиона динара, пре свега да би грађанима омогућили да живе у што здравијој животној средини и да ваздух који удишемо буде здрав, јер знамо да нам је то један од кључних проблема – закључио је градоначелник.
Како је додао, са инвестицијама које ће бити реализоване до краја ове грађевинске сезоне, Градска топлана ће практично прећи на гас у свим котларницама, осим у блоку Златибор, који се може решити само изградњом нове котларнице на Међају.
Ове године је договорено да се ради пројекат и заврши документација за котларницу Међај, а наредне године градска власт очекује донацију, или повољна кредит за изградњу. Тиме ће, кажу, омогућити да јавни сектор практично више не загађује животну средину у Ужицу, и да остаје само проблем приватног. Остају проблеми који нису мали, и то ће покушати да реше кроз пројекте енергетске ефикасности.
– Дуплирали смо ове године износ из буџета града, као подршку нашим индивидуалним корисницима за пројекте енергетске ефикасности, а ту пре свега мислимо на фасаду и столарију на индивидуалним стамбеним објектима, како би се мање енергије трошило. Остаје нам још и да убеђујемо МПП Јединство да снижава цене прикључака. За сада нису спремни, jer су већ снизили цену прикључка са 980 на 490 евра, али сви знамо да снижење самог прикључка за увођење гаса, није коначно решење, јер грађанима требају и повољни кредити за неких 2 до 3 хиљаде евра колико коштају унутрашње инсталације да би се грејали на гас.
И, трећи притисак, коначно, стигао је од стране јавности која, с правом, хоће да удише свеж ваздух, али је у принципу не занима колико то кошта, нити ко ће то да плати. А неко мора, јер бесплатан ручак не постоји.
Директор Градске топлане Зоран Шибалић рекао је да је, не само цена гаса, већ и мазута у задњих десет месеци утицала на ово снижење. Није помињао колике су те цене биле, а колике су сада, али је истако да уколико цене енергената и даље буду ишле силазном линијом, да ће Градска топлана размишљати и о новим снижењима(!)
– Ужице је на корак од наплате топлотне енергије по утрошку, а не као до сада по квадрату, али има још много тога да се уради. Задње три, четири године посвећујемо велику пажњу грађанима, разговарамо са скупштинама станара о изолацији зграда и замени столарије. Није коректно направити пресек и прећи на мерење, јер сам сигуран да ће једна део грађана бити незадовољан. Основни проблем је што имамо стамбене објекте старе четрдесет, педесет година који имају велику потрошњу и ако се пређе на плаћање по утрошку, рачуни за те грађане ће бити изузетно високи. Да би то избегли морамо и ове као и претходне три, четири године обилазити зграде, за које имамо податке да енормно много троше и да се на њима што пре нешто уради. У Нишу су прешли одједном на мерење по утрошку, па се 2.000 грађана одједном искључило са система даљинског грејања.
Иначе, према Закону о енергетици цела Србија је требало да пређе на мерење по утрошку, али то мало кога у овој држави интересује.
Директор Градске топлане је, наравно, врло опрезан у изјавама, јер зна шта стоји иза најразумнијег могућег решења да свако плаћа онолико колико је потрошио, и да би, уколико би се такав принцип успоставио, његова фирма убрзо била на коленима, што ником није у интересу. Ни граду, ни Градској топлани, ни грађанима који се греју даљински.
Елем, за стан од 50 квадрата месечна цена грејања сада износи нешто мање од 4.500 динара, а за пословни простор исте површине 5.600 динара, што је фантастично смањење. Градској топлани остаје нада да ће им се корисници из сектора привреде озбиљно вратити, јер у супротном ово снижење неће коштати само Градску топлану.
Наплата од 90% за сада обећава, а од осталих 10% хроничних неплатиша, и Градска топлана је изгледа дигла руке. Ако буде хладна зима, каже директор, продужиће грејни дан, јер су грађани коректни и плаћају своје рачуне.
И наравно, додаје, све је спремно за почетак нове грејне сезоне!

Љ.К.

Comments

comments

Povezani tekstovi

1 komentar

vlade 7. октобра 2016. - 01:48

zašzo ne može kotlarnica u bloku Zlatibor da pređe na gas!?,Pa ona je u najužem centru grada i najgori je zagađivač!

ponovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.