početak GRADSKAINFO Seminar o ISO u Privrednoj komori

Seminar o ISO u Privrednoj komori

od nedelja
924 pregleda
Seminar u Privrednoj komori

Seminar u Privrednoj komori

Danas je u Regionalnoj Privrednoj komori u Užicu održan seminar vezan za ISO 9001 standard u organizaciji Privredne komore, Mašinskog fakulteta i Jedinstvenog udruženja Srbije za kvalitet.

Prof. dr Vidosav D. Majstorović, dipl.maš.inž.

Prof. dr Vidosav D. Majstorović, dipl.maš.inž.

– Danas se održava jedan značajan skup gde ćemo govoriti o ISO 9001 / 2015. godine. U septembru ove godine izaći će nova verzija ovih standarda i danas ćemo razmatrati poslednju verziju. Osnovni povod i cilj današnjeg skupa je da se svi postojeći vlasnici sertifikata 9001 šta su najznačajnije izmene u novom modelu – rekao je Vidosav Majstorović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

– Prva stvar je što je nova verzija standarda dala veći značaj rukovodiocima, odnosno glavnom menadžmentu svake organizacije u vezi upravljanja kvalitetom, tako da oni sada imaju veća ovlašćenja i veću odgovornost. Druga karakteristika je što je uveden pojam rizika zbog okruženja koje je podložno negativnim utiacija, i nova verzija na specifičan način razmatra kako da upravljanje kvalitetom u takvim uslovima funkcioniše. I treća novost je da je izmenjen sistem dokumentacije, što je omogućilo da korisnici i vlasnici postojećeg sertifikita, kao i oni koji nemaju sertifikat, lakše urede svoj sistem upravljanja kvalitetom bez većih zahteva što se dokumentacije tiče – naglašava Vidosav Majstorović.

– Uvođenje je nužno, jer će verzija po kojoj se danas dobijaju sertifikati važiti do septembra 2018. godine i posle toga svi vlasnici sertifikata po starom modelu će izgubiti taj sertifikat. Dakle, naša preporuka je da u sledećim koracima organizacije koje imaju sertifikat pređu na novi model, jer u tome neće imati velikih problema – istakao je gospodin Majstorović.

N. Kutlešić

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.