početak GRADSKA Ана Франк – историја и садашњост

Ана Франк – историја и садашњост

od nedelja
1,4K pregleda

ИЗЛОЖБА У ГРАДСКОЈ ГАЛЕРИЈИ
Путујућа изложба „Ана Франк – историја за садашњост“ отворена је 5. марта 2018. године у Градској галерији и трајаће све до 30. марта. Основну поставку чинe 32 паноа, која потписује Кућа Ана Франк (Амстердам), а доносе причу о успону нацизма и околностима које ду довеле до Другог светског рата, његовом току и исходу, паралелно представљајући судбину породице Франк. Изложбу су организовали „Отворене комуникације“ из Београда у сарадњи са Економском школом Ужице, Градском галеријом Ужице и АД „Путеви“.
Координаторка пројекта „Отворене комуникације“, Ана Костадиновић, рекла је да је ову изложбу до сада имало прилику да види 15.000 гледалаца у Србији и око 60.000 у региону. Ова поставка путује и кроз друге градове региона, односно кроз Босну и Херцеговину, Хрватску и Македонију.


– Ми смо изузетно поносни што смо део оваквог едукативног пројекта и оно у чему ми видимо његову највећу вредност јесте што се заснива на вршњачкој едукацији и могућности да млади људи једни другима преносе поруке, који су на критички начин усвојили своје анализе и своје мисле. То је нешто што одскаче од школског програма на који смо навикли, то је нешто што је пријемчиво и то је једини стварни моћни механизам промене њиховог мишљења и подстицање да они буду освешћени грађани са ставовима донетим на чињеницама – рекла је Костадиновићка и захвалила се ученицима Економске школе, који су појашњавали поруке паноа.


Директорка Економске школе Милица Прљевић истакла је да изложба Ане Франк подсећа на мрачну страну европске историје.
– Ана је постала симбол сваког детета које је страдало, не само у Другом светском рату, већ и у ратовима након њега. Нема боље исповести него оне које проналазимо у Анином дневнику. Записи фотографија које су пред нама навешће нас да размишљамо, не само о страдању јеврејске заједнице, већ читавог човечанства. Нека нас ова изложба подстакне на размишљање о љубави, заједништву, доброти и толеранцији, јер се са њима превазилази свако зло – рекла је директорка и завршила цитатом из Аниног дневника: “Величина човека не лежи у богатству и моћи, него у карактеру и доброти. Људи су само људи, и сви људи имају мане и недостатке, али сви се ми родимо добри“.


Оливер Мићић Бућић, професор историје у Економској школи и локални координатор изложбе „Ана Франк – историја за садашњост“ рекао је да је Градска галерија Ужице десета локација у Србији на којој се ова изложба одржава.
– Циљ изложбе је едукативног карактера, посебно вршњачке групације на тему која, нажалост, данас постаје све живља и актуелнија, а то су холокауст, геноцид и дискриминација најразличитијих облика, јер управо живот и „Дневник Ане Франк“ симболизују борбу против тог чина. Реч је о изложби која је настала и први пут постављена пре скоро пола века на аутентичној локацији Кући Ане Франк, у којој су се скривале њена и још две породице, а које су након две године, 4. августа 1944. године, откривени и сви послати у логор. Ана Франк и њена сестра Марго су депертоване у Берген Белзен у коме су умрле од тифуса 1945. године, на непуних месец дана од уласка британских трупа у тај логор. Једино је преживео њен отац Ото Франк, који је 1947. године објавио знаменити дневник. Данас, на том месту у Амстердаму је музеј у коме се налазе документи и фотографије, који одсликавају њихове животе те две године, које су ту провели. Централно место заузима оригинални дневник Ане Франк – рекао је Мићић Бућић.

З.Г.

  

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.