početak EKONOMIJA На помолу нови инвестициони циклус

На помолу нови инвестициони циклус

od nedelja
483 pregleda

NOVOGODIŠNJI PRIJEM PRIVREDNIKA2

НОВОГОДИШЊИ ПРИЈЕМ ЗА ПРИВРЕДНИКЕ
Градоначелник Ужица Тихомир Петковић са сарадницима, на традиционалном пријему за привреднике, на коме су присуствовали и представници МУП-а, Војске Србије, правосуђа, образовања и здравства, јавних предузећа и установа, у поздравној добродошлици подсетио је на активности, које је локална самоуправа предузимала у овој години, за стварање бољег привредног амбијента, као и то шта је у плану за наредну годину.
– У привредном амбијенту, који је још увек оптерећен последицама свега онога што нам се дешавало у последње две деценије и вишегодишњег одлагање примене мера које дефинише развој стратегија привреде на дужи рок, већини од вас није било једноставно да одржите постојећи ниво пословања. Свако ко је у томе успео, постигао је велики резултат и заслужује свако поштовање – рекао је Петковић и подсетио да локална самоуправа нема никакве ингеренције у привреди, али да је пракса показала, да у локалним заједницама, које показују иницијативу и спремност да у оквиру законских овлашћења примењује мере које подстичу привредни развој, имају позитивни помак.

NOVOGODIŠNJI PRIJEM PRIVREDNIKA3

Градоначелник је навео да су у 2015. години на територији града Ужица отворена два производна погона. Италијански „Фамот“ почео је своје пословање у Слободној зони, а почела је са радом Фабрика воде у Кремнима. Од њих се очекује да у наредним годинама повећају капацитете и створе услове за отварање нових радних места.
– Захваљајући изменама плана генералне регулације за индустријске зоне, омогућена је доградња производних капацитета, што до сада није било могуће. Израдом плане детаљне регулације слободне зоне и конверзијом земљишта, које је сада у статуса спортско, рекреативно и комерцијално земљиште, настојаћемо да у наредном периоду проширимо границе зоне, и отворимо врата за долазак нових инвеститора – најавио је Петковић и подсетио да је велики немачки трговински ланац „Лидл“ купио парцелу на локацији некадашње касарне у Крчагову и да је тренутно је у фази прибављања грађевинске дозволе.

NOVOGODIŠNJI PRIJEM PRIVREDNIKA4

Он је обећао да ће до 30. јуна 2016. године бити завршени радови на деловима нових саобраћајница у оквиру касарне, које ће омогућити бољу комуникацију на овом простору.
Најавио је израду плана генералне регулације насеља Бела Земља, у оквиру кога ће на 73 хектара површине бити омогућено измештање производних капацитета Првог партизана, а према информацијама које има и које охрабрују, велики привредни системи на територији града спремни су за нове инвестиционе циклусе.

NOVOGODIŠNJI PRIJEM PRIVREDNIKA5

Према речима Петковића, ове године град Ужице издвојило је велика средства за програм запошљавања, самозапошљавање и слично, преко којих је око 200 особа добило посао. Захваљујући компанијама, произвођачима намештаја са територије округа и града, који су покренули стручну праксу у њиховим предузећима, а које је прихватила Техничка школа, а подржала швајцарска Агенција за развој и сарадњу, отворена су врата дуалном образовању. Петковић је изразио наду да ће велики број младих, после праксе, добити посао у тим предузећима.

NOVOGODIŠNJI PRIJEM PRIVREDNIKA6

– Тренутно се разматрају могућности да се потенцијалним инвеститорима уступи градско грађевинско земљиште за иградњу објеката за обављање привредних делатности по нижим ценама од тржишних и бесплатно, омогућимо ослобађање локалних такси за одређени период и повољно обезбедимо прикључке за комуналну инфраструктуру. Поред ових мера желимо да у 2016. години интезивирамо рад Савета за привреду за велика и средња предузећа, као и Савета за привреду за мала предузећа – најавио је Петковић и на крају пожелео свима срећну Нову годину и Божићне празнике.

З. Г.

NOVOGODIŠNJI PRIJEM PRIVREDNIKA8

Comments

comments

Povezani tekstovi

Napišite komentar

* Koristeći ovaj obrazac slažete se da podatke čuvamo i koristimo na našem sajtu.